27. Akbank Caz Festivali düzenlenen basın gecesiyle yıla damgasını vuracak konserleri açıkladı

27. Akbank Caz Festivali düzenlenen basın gecesiyle yıla damgasını vuracak konserleri açıkladı

Bir caz festivali nasıl başlarsa öyle gider... Dün akşam 27. Akbank Caz Festivali`nin canlı, dinamik ve yoğun katılımlı basın tanıtım gecesi gerçekleşti. Cazkolik ekibi dahil caz çevresinin tüm bileşenleri heyecanla gecede yerini almıştı. Festival yönetimi yaz ortasından itibaren isimleri yavaş yavaş adeta müzikte kreşendo gibi merakı artan heyecanla açıkladı, tüm isimler açıklandı sanıyorduk ki dün akşam programı incelediğimizde heyecan veren birçok yeni ismin daha olduğunu sevinçle gördük. Bu haberde değil ama tüm programa yarın (27 eylül) yayına girecek ayrıntılı program haberinde yer vereceğiz, incelemeyi ve şimdiden konserlerinizi seçmeyi unutmayın.

 

 

Festival sponsoru Akbank`ın cazsever bir yöneticisi var

 

Caz festivalleri sponsorsuz yaşayamaz, her festivalin birden fazla sponsoru var ama Akbank Caz Festivali bu anlamda şanslı, bankanın uhdesinde bir festival olması müzikseverler için büyük avantaj. Caz çevresi Akbank genel müdürü sayın Hakan Binbaşgil`in nasıl iyi bir caz dinleyicisi olduğunu bilir. Bu da, caz dünyası için önemli bir şans. Festivallerin tanıtım gecelerinde sponsorların tepe yöneticilerini görmek pek öyle adetten değildir ama sevgili Hakan Bey iyi bir cazsever olduğu için her festival tanıtımına iştirak etmeye özen gösteriyor, tabii bu da hem biz cazseverlere hem organizasyona moral ve heyecan veriyor. Hakan Binbaşgil dün akşam yaptığı kısa konuşmada festivalin 27. yılına vurgu yapmakla kalmadı hem yönetim hem Akbank Sanat olarak sanatın tüm dallarına özen gösterdiklerinin altını çizdi. Malum, geçtiğimiz günlerde Contemporary İstanbul yaşandı, o büyük sanat olayının da ana sponsoru Akbank idi. Şu sıralar açılan sergiler, Beyoğlu Akbank Sanat`ın sezona hızla girmesi ve nihayetinde sonbaharı taçlandıran 27. Akbank Caz Festivali toplum olarak sorunlarla dolu geçirdiğimiz son yılların rahatlatan haberleri oldu ve olacak.

 

 

Akbank Caz Festivali`nin arkasındaki saklı güç

 

Beyoğlu Akbank Sanat merkezinin yöneticisi sevgili Derya Bigalı Akbank Sanat`ın bugün bulunduğu kapsayıcı etkinliklerde büyük emeği olan bir yönetici. Akbank Sanat sezonu en erken açıp en geç kapatan, haftanın altı günü nerdeyse 24 saat hareketli, sadece müzikseverlerin değil tüm kültür sanat tüketicisinin takvimini merakla takip ettiği merkezin kalbi konumunda. Aynı zamanda, iyi bir sanat takipçisi olan Bigalı Akbank Caz Festivali`nin de üst yöneticilerinden. Dün akşam, kısa bir konuşma yapan Bigalı festivalin önemle sahip çıktığı gençlik projelerinden, festival programının farklı sesleri sahiplenmesinden ve yeni keşiflere açık yapısından söz etti ve gelecekte de bu konsepti sürdürmek istediklerini belirtti.

 

 

Akbank Caz Festivali otuz yıla yaklaşan büyük bir bayrak yarışı

 

Akbank Caz Festivali gibi saygın oluşumları üretmek ve yaşatmak Türkiye gibi bugünden yarına neler olacağını kestiremediğiniz bir ülkede sürdürülebilir kılmak kolay değil. Hani, bir söz vardır, en tepede olmak değil orada kalmak önemli diye, Akbank Caz Festivali`de tam böyle bir hikayenin sahibi. Seksenlerin sonunda eğitim gördükleri Amerika`dan Türkiye`ye dönüş yapan iki kardeş, Mehmet ve Ahmet Uluğ ile birlikte yola çıktıkları arkadaşları Cem Sorguç`un hayalleriydi Amerika`daki gibi bir caz festivali düzenlemek. Bu fikirlerini dönemin Akbank genel müdürü Hamit Belli`ye açtıklarında büyük bir sanatsever olan Belli`nin desteğiyle başladılar işe. Bayrak yarışı bu yıl 27. yılını kutlayacak. Hatta, 28 olacaktı 1999 depremi olmasaydı. O yıl depremin hemen arkasından gelen festival haklı olarak iptal edildi. İki sene önce yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak Mehmet Uluğ da hayatını kaybedince bayrak yarışını Babylon ve Pozitif`in kurucusu diğer isimler sürdürüyor, tabii festivali de.

 

 

Festivalin basın gecesinde saksofonda Engin Recepoğulları, gitarda Cem Tuncer ve basta Volkan Hürsever üçlüsünden mini konser dinlendi.

 

Festivalin kurucusu ve ruhunu veren bu ekip dün Ahmet Uluğ`un şahsında açılış toplantısındaydı. Uluğ altı önemli çizilmesi gereken notlar aktardı. Ljublijana`dan yeni döndüğü festivaller birliğinde konuşulanları aktardığı için izlenimleri önemliydi. Özellikle Türkiye`nin genç caz dinleyicisi potansiyeli konusu çok önemli. Cazkolik olarak okurla düzenli temas halinde olduğumuz için Türkiye`de genç müzikseverlerin caza ilgisi en başından bildiğimiz bir olgu ama Avrupa ve Amerika`da durum tersine. Bu bizim için büyük bir avantaj. Festival biraz da bu yüzden "Kampüste Caz" gibi genç projelere önem veriyor. Bir de, son dönem yaşanan terör olaylarının konserlere ve sanatçılara etkisi. Aslında, bu konuda haketmediğimiz bir algıyı bir türlü tersine çeviremedik. Bir kısım sanatçının gelmekten imtina etmesi bir çeşit cezalandırmaya dönüşüyor, oysa, başka Avrupa ülkelerinde bize göre daha kaotik zamanlar yaşanıyor ama onlar için böyle şeyler konuşulmuyor, bu da bizim ülke olarak halletmemiz gereken bir sonu ne yazık ki.

 

Şimdi artık festival zamanı. Kasım başında gerçekleşecek konserler için önce yarın yayına girecek ayrıntılı programımızı inceleyin ve hızla konserlerinizi seçip bir an önce biletinizi alın. Bazı biletler sandığınızdan daha hızlı bitebilir. Bizden söylemesi. Bundan böyle Cazkolik olarak biz de festival odaklı bir yayına geçiyoruz. Festival sonuna kadar rekor sayıda konu ve okunma için lütfen takipte kalın.

 

Fotoğraflar: Sedal ve Sedat Antay

 

Cazkolik.com / 26 Eylül 2017, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.