Cazın yeraltı dünyası harekete geçti

Cazın yeraltı dünyası harekete geçti

İstanbul müzik sezonunun en orijinal konserler serisi hiç kuşkusuz Borusan Müzikevi "Nova Muzak" serisidir. Kimi zaman etkinlk takvimlerine göz attığınızda ortalık konser kaynıyor sanırsınız ama iş müzikal içerik çeşitliliğine gelince o zenginlik yerini bir anda kısır döngüye bırakır. Bu döngünün içinde olmayan az sayıda konser arasında "Nova Muzak"ın yeri ayrıdır.

 

Nova Muzak konser serisi 2011`den beri sürüyor

 

Borusan Sanat ve KOD Müzik işbirliğiyle müzik hayatımıza yeni bir soluk kazandıran Nova Muzak serisi, 2011’in Kasım ayında başlayan yolculuğuna bu yıl da devam ediyor. 23. Nova Muzak serisinde iki ayrı efsane isim ardı ardına Borusan Müzik Evi sahnesinde yer alacak: Önce avant garde caz dünyasının en önemli saksafoncularından Ken Vandermark son dönem gözde projelerinden, minimalist müzik ve serbest cazı harmanladığı Made to Break dörtlüsüyleyle çalacak. Ardından, Türkiye’de de hatırı sayılır seveni bulunan Japon ikili Ruins ki oldukça uzun zaman sonra bir araya geldiler ve sadece Tokyo’da iki konser verdiler; baş döndürücü olacağından şüphemiz olmayan bir performans sergileyecek.

 

Yeraltı müzik dünyasının öncü topluluğu Ruins

 

Yeraltı müzik dünyasında son 20 yıl Melt Banana, Keiji Haino, Acid Mothers, Boredoms gibi birçok Japon mucizesi topluluk fırtına gibi esti; fakat davulcu ve besteci Tatsuya Yoshida’nın projesi Ruins, bu topluluklar içinden sıyrılarak haklı bir üne kavuştu. Prog rock ile hardcore’u, noise ile litürjik vokal müziğini, grindcore ile dünya müziklerini ortalama bir-iki dakikalık bestelerde eritebilen Ruins; sadece birbiriyle ilintisi olmayan bu müzikal gelenekleri biricik ve öncesi olmayan bir zekâyla bir araya getirmesiyle değil, tüm bunu bir bas ve bir davuldan oluşan minimal enstrümantasyonla yapmasıyla da müzik dünyasını şaşırttı. Ruins bir ikili; bugüne kadar ondan fazla stüdyo albümü çıkardılar. Yoshida artık Ruins olarak fazla müzik yapmıyor; onlarca başka projesiyle meşgul, fakat son beş yılda eski Ruins klasiklerini tek başına yorumladığı bir albüm yaptı: Ruins Alone. 2017 ise Ruins’in klasik albümlerinde çalan basçı Ryuichi Masuda’nın Yoshida ile az sayıda performans vermek üzere bir araya geldiği bir yıl. Son 20 yılda İstanbul’da efsaneleşmiş konserler veren Ruins ikilisinin klasik halini görmek, müzikseverler için kaçırılmaz bir fırsat.

 

Çağdaş müziğin öncülerine adadığı projesiyle Ken Vandermark

 

Daha önce Cemal Reşit Rey konseri öncesi Cazkolik yazarı arkadaşımız Ali Haluk İmeryüz`ün röportaj yaptığı, Chicago topraklarının serbest caz dünyasına sunduğu son dönem en önemli isimlerinden Ken Vandermark haklı olarak Peter Brötzmann, John Zorn, Joe McPhee, Mats Gustaffson gibi isimlerin yanında yer almakta. Geçtiğimiz yıl The Ex ile beraber ülkemize yaptığı ziyaretin arkasından bu sefer kendi projesiyle karşımızda. Müziğini edebiyat, sinema, fotoğraf gibi farklı sanat dallarıyla besleyen Vandermark, Thomas Bernhard ve Shellac gibi isimlere adadığı çalışmalarıyla da dinleyicilerine müziğinin farklı bir boyutunu gösterdi. Sanatçı, minimalist müzik ve serbest cazı harmanladığı projesi Made to Break ile ülkemizi ziyaret ediyor. Erik Satie, La Monte Young, Terry Riley, Éliane Radigue gibi çağdaş müziğin öncülerine adadığı projesinde Vandermark’a elektroniklerde Christian Fennesz ile yaptığı işbirliklerinden tanıdığımız Christof Kurzmann, basta Jasper Stadhouders, davulda bir başka Chicagolu zımba vuruşlarıyla bilinen Tim Daisy eşlik ediyor.

 

Topluluk bu gece, Ruins öncesi izleyicileriyle buluşacak. Wadada Leo Smith, Anthony Braxton, William Parker, Peter Brötzmann sevenlerin izlemesi gereken bir performans.

 

Cazkolik.com / 03 Ekim 2017, Salı

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.