Yazz Ahmed & Jazz Ahmed

Yazz Ahmed & Jazz Ahmed

Fotoğraflarına baksan eline trompeti fotoğraf çektirmek için almış genç, güzel, çıtı pıtı bir kız sanırsın oysa Londra merkezli yeni nesil ve dünya müziğiyle entegre cazın en yeni oyuncularından biri Yazz Ahmed. Henüz talebelik günlerindeymişcesine yayınladığı albümü "Le Saboteuse" yeni yüzlere, yeni seslere meraklı her tür müzik gibi caz da Ahmed`i kucaklamaya hazırdı zaten.

 

Garanti Caz Yeşili sponsorluğunda Salon İKSV`de izleyeceğimiz genç sanatçıda ideal karışım mevcut. Hatta ismindeki fonetik uyuma kadar, böyle isimler, mesela bir Polonyalının yazması da okuması da fazlasıyla dertli ismine göre çok daha cazip ve melodik. Üstelik, Ahmed de hem modern hem otantik bir tavır var. Müziğinde hem Bahreyn çöllerini çağrıştıran şeyler hem fütüristik göndermeler rahatlıkla bulabilirsiniz. Doğruyu söylemek gerekirse, dünya füzyonu imkanları sonsuz denecek kadar geniş. Yıllardır hayranlıkla izlediğimiz isimler arasına Yazz Ahmed de katılmış gibi görünüyor. Onun müziği mesela Irak asıllı New York`lu bir Amir El Saffar`dansa Rabih Abou Halil veya Anouar Brahem`e daha yakın ama onlar kadar henüz kendini ispatlamış değil, onun için daha zaman var.

 

Avrupa basınında Arap makamlarını modal cazla kaynaştırdığına dair epey yorum yapılsa da daha ziyade bu kaynaştırmayı melodi transferiyle yaptığını söylemek mümkün. Virtuostic trompet yerine atmosferik trompet sesleri üretiyor, o sebeple, mesela bir El Saffar kadar yapısal değil Ahmed`in müziği ama bunları yaparken temelindeki Arabic çağrışımların tozlarını çok daha geniş bir coğrafyaya serpiştirmeyi ihmal etmiyor, o yüzden, sadece Arap ya da Avrupalı değil başka yörelerdeki dinleyicilere de cazip gelecek bir sound bu.

 

İşte, bu ve benzeri sebeplerden dolayı Yazz Ahmed sonbahar İstanbul caz etkinlik takviminde merak edilen konserlerden biri olmayı elbette hakediyor. Bunu anlamak için 15 aralık akşamı Salon İKSV`de olmanız yeterli ve büyük ihtimal zaten dolu, dopdolu bir Salon`a çalacaktır. Siz de orada olmaya bakın.

 

Cazkolik.com / 08 Aralık 2017, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.