Mülteci müzisyenler dünya barışı için aynı sahnede buluştu

Mülteci müzisyenler dünya barışı için aynı sahnede buluştu

Ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan 41 mülteci müzisyen, müzik girişimciliğini ve dünya barışını destekleyen "Start Up Band" yarışmasında bir araya geldi. Türkiye`de ilk kez gerçekleştirilen etkinlikte, ortak müzik yapabilen, ortak ağlayabilen insanların aynı ülkede barış içinde yaşayabileceğine vurgu yapıldı. Müzik dünyasının duayen grubu Kurtalan Ekpres üyelerinin de aralarında bulunduğu jüri kazananları belirledi.

 

Habitat Derneği`nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile hayata geçirdiği İmece Programı kapsamında, mülteci ve Türk gençleri müziğin evrensel dilinde buluşturacak bir yarışma organize edildi. Toplumlar arasında dostluk köprüsü kuracak ve müzik girişimciliğini destekleyen "Start Up Band" yarışması için Türkiye, Irak, Afganistan, Ürdün, İran gibi ülkelerden toplam 41 müzisyen bir araya geldi. Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen İmece Programı kapsamında gerçekleştirilen yarışmanın jüri üyeleri arasında Güntaç Özdemir, Birol Namoğlu (Gripin), Sertaç Özgümüş, Ozan Özcan, Ahmad Farah, Ahmet Güvenç (Kurtalan Ekpres), Bülent Güven (Kurtalan Ekpres), Volkan Sevik (Kurtalan Ekpres) yer aldı.

 

Jüri, 20 bin liralık büyük ödüle "Insijam Band"ı layık gördü. Grup üyeleri arasında Suriye`de aynı konservatuvarda okuyan ancak iç savaş sebebiyle birbirinden habersiz Türkiye`ye göç eden ve Start Up Band etkinliğinde tesadüf buluşan isimler de yer aldı.

 

15 bin TL`lik 2ncilik ödülünün sahibi "Birleşmiş Sesler" olurken, 3üncülük ödülü "The Moment Band"in oldu. Ayrıca 1nci olan gruba ve 3üncü olan gruba klip çekme imkanı da verilecek.

 

Müzisyenler de girişimci olabilir fikriyle yola çıktık

 

Habitat Derneği Genel Koordinatörü ve İmece Programı Direktörü Başak Saral, "Müzisyenler girişimci olabilir mi, müzik inovasyonunu destekleyebilir miyiz diyerek yola çıktık ve bu geceyi yarattık. Burada farklı ülkelerden birbirini tanımayan 41 müzisyen, 3 gün önce bir araya geldi. 7 grup oluşturdular, birlikte beste yaptılar söz yazdılar ve karşınızda canlı bir performans gerçekleştirdiler. Müziğin dili olmadığını bir kez daha kanıtladılar" şeklinde konuştu.

 

Barış içinde yaşamak mümkün

 

Habitat Derneği Başkanı Sezai Hazır, "Yarışmanın kaybedeni yok. Burada tek bir amacımız vardı; birbirini tanımayan insanlar ortak şarkı söyleyebiliyorsa, ortak beste yapabiliyorsa, ortak ağlayabiliyorsa aynı ülkede ve aynı dünyada da yaşayabilir mesajı vermek. Bugün burada farklı milletlerden kişiler, keyifle bir aradaysa anlıyoruz ki mesaj yerine ulaştı" açıklamasında bulundu.

 

Kurtalan Ekspress Solisti Ahmet Güvenç, esas kazananın müzik olduğunu belirterek, "Müzik dünyanın ortak dili, sevgi dilidir. Böyle bir etkinliğin yapılması dünya barışı için de çok önemli. Bu organizasyonda yer almış olmaktan dolayı gurur duyuyorum" dedi.

 

Cazkolik.com / 14 Aralık 2017, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.