Doğaçlama performanslar müzisyenin yara bere içinde kalma halidir

Doğaçlama performanslar müzisyenin yara bere içinde kalma halidir

Türkiye`nin çağdaş müzik alanındaki önemli bestecilerinden Tolga Tüzün`ün solo piyano albümü "Multiple Wounds" 2018`in ilk çalışması olarak aralık sonu yayınlandı. Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü`nün kendi akademisyenleri ve öğrencilerinin müzikal çalışmalarını dinleyicilere ulaştırmak için kurduğu Bilgi Music Label`dan yayınlanan albüm dijital platformlarda erişime açıldı.

 

Kariyerinin dokuzuncu albümünü yayınlayan Tüzün`ün daha önce Oğuz Büyükberber, Berke Caz Özcan, Alex Bonney, Isambard Khroustaliov, Korhan Erel, Anıl Eraslan, Bob Ostertag gibi isimlerle cazdan elektroniğe, çağdaş müziklerden geleneksel Türk müziğine uzanan geniş bir yelpazesi var. Solo çalışma olarak daha önce 2009 yılında A.K. Müzik`ten çıkan "Electroacoustic Works for Solo and Electronics" albümünü yayınlayan Tüzün`ün ikinci solo çalışması elektronik öğelerden arındırılmış bir akustik piyano performansı olarak "Multiple Wounds" oldu. Sanatçı, yeni albümü için; "Multiple Wounds baştan aşağı doğaçlama çalınan bir albüm. Çeşitli estetik biçimlerin ve üslupların aralarında gidip gelme halinin yansıması. Onbeş yılı aşan çağdaş müzik besteciliği kariyerimin piyanoyla başbaşa kalındığında nelere tercüman olacağı, doğaçlamanın cazdan öte nerelere açılabileceği üzerine bir sesli düşünme hali." diyor.

 

Doğaçlama performanslar müzisyenin sonunda yara bere içinde kalma halidir

 

Albümü dinlemeye başladığınızda Tüzün`ün açıklamasında yansıttığı merak ve ilgi halinin müziğinde doğrudan karşılık bulduğunu görüyorsunuz. Doğaçlama müzik sanatçının kendine, enstrümanına ve ikisi haricindeki dış dünyaya karşı bir nevi artistik meydan okumasıdır. Yaratım esnası dürüst ve açık bir süreçtir. Çoğu zaman dinleyici önünde kendini açma ile kalbini/ruhunu/zihnini açma aynı anlama gelir. Anlık ifadelerin altına gizlenmiş kodlar tecrübeli dinleyicinin kulağında anlamlı referanslar bırakır. Bu yüzden, süreç bir şekilde sanatçının her anlamda yara bere içinde kalmasıyla sonuçlanır. Tolga Tüzün acaba bu anlamda mı albüme "Multiple Wounds" adını vermiş emin değiliz ama böyle çağrışım yaptığı muhakkak. Özellikle sadece akustik piyano ile bu çeşit bir mücadeleye girmek, elektronik/atmosferik soundların yarattığı koruma şemsiyesinin dışında kalmayı tercih ederek bir nevi saflığın özünü merak etmek bir müzisyenin yapabileceği en cesur eylem. Yeni yıla müzikal kalite çıtası üst sınırda böyle bir albümle başlamak müzikseverler olarak bu yıl müzikte iyi şeyler olacağına dair hayırlı bir âlâmet olarak yorumlamamızı sağlıyor.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 05 Ocak 2018, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.