Quincy Jones`un caz ve popa dair yakası açılmadık anıları ortalığa saçıldı

Quincy Jones`un caz ve popa dair yakası açılmadık anıları ortalığa saçıldı

Şimdiye kadar yaptığım tek şey doğruyu söylemek

 

Quincy Jones son dönem basında sık görünmeye başladı, bu sıklığı neye borçluyuz bilinmez ama caz dünyasının Netflix`i olarak tanımlanan Qwest isimli bir web portalına destek verdiğini biliyoruz acaba onun için mi? Yoksa o iş Jones`un kariyerinde ufak kalır, başka şeyler mi bilmesi zor. Usta isim son röportajını "Şimdiye kadar yaptığım tek şey doğruyu söylemek" başlığıyla özetlenecek, hem geçmişin hem bugünün anılar, tespitler, itiraflar perdesini ardına kadar açmış şekilde Amerikalıların popüler içerik portalı Vulture`a vermiş (bu arada, Vulture da malum akbaba demek, söyleşinin nerelere gidebileceğini oradan anlayın.

 

Korkacak bir şeyim yok

 

Gençliğinden beri giyim kuşamına tarz oluşturacak kadar önem veren sanatçı caz dünyasının da geçmişine fazlasıyla hakim olduğu, pop dünyasını zaten uzun süre yönlendirenlerden biri olduğu için söyledikleri ve özellikle anıları hep merak edilir ama öte yandan, ortak kanaat, en yakası açılmadık anılarını, fikirlerini söylese de bunları kimseyi kırmamaya özen gösteren bir cazibeyle aktarmaya çalışmasıdır.

 

Michael Jackson çok fazla beste çaldı

 

Röportajı yapan David Marchese`nin sorduğu ilk soru hakkında hâlâ çok haber çıkan Michael Jackson`la ilgili. Jones`un Jackson üzerinde çok emeği olduğu söylenir, bu, hakkında çok şey biliyor demek aynı zamanda. Muhabir Jackson`ı kasteredek `insanların onun hakkında anlamadığı birşey var mı?` sorusuna verdiği cevap ilginç. `Michael çok fazla şey çaldı` diyor. Donna Summer`dan "Independence" ve "Billie Jean"i bunların arasında sayıyor ve ekliyor `notlar yalan söylemez dostum, o gerektiğinde Machiavelli idi` Ayrıca "Don`t Stop `til You Get Enough" şarkısının önemli bir bölümünü Greg Phillinganes`in yazdığını söyleyerek telif hakkının en az %10`unu ona vermeliydi ama yapmadı diyerek açgözlü olduğunu söylüyor. Beyazlama tutkusunun bir deri hastalığından kaynaklandığı söyleniyordu, bu tümüyle yalan diyor Jones sebebini ise babasının çoçukken ona sürekli çok çirkin olduğunu söylemesine bağlıyor.

 

Kennedy`i kim öldürdü?

 

Jones`un bu konuda da bir fikri var. Jones`a göre Kennedy`i Giancana isimli bir mafya babası öldürmüş, hatta, Frank Sinatra ile mafya ve Kennedy arasında bağlantı varmış, 1960 yılı seçimlerinde Illinois eyaletini Kennedy`e kazandıranın bu mafya babası olduğu söylenirmiş vs. Amerikalıların en sevdiği dedikodu sporlarından biri Kennedy`i kim öldürdü sorusunu oynamak anlaşılan.

 

Parker ve Mingus konserden kaç para aldı?

 

Röportajın gidişatını ustalıkla yönlendirebilen Quincy Jones gazetecinin Toronto`lu olduğunu öğrenince sözü Charlie Parker ile Charles Mingus`ın 1953 yılında Toronto Massey Hall`da verdikleri konserde olduğunu söylüyor. `İmzaladıkları sözleşmeyi gördüm, 1.100 $ almışlardı, şimdi öyle anlatılıyor ama hiç de öyle tarihi konser falan değildi, tıpkı Woodstock gibi, Woodstock`ın neye dönüşeceğini kim tahmin ederdi? Jimi Hendrix milli marşı mahvetti.`

 

Jimi Hendrix caz müzisyenleriyle çalmayı istemedi mi?

 

Söz Quincy Jones`un 1970 yılında yayınlanan "Gula Matari" isimli albümüne geliyor. Albümde tuhaf bir karışım var, zamanın ruhu mudur nedir bilinmez. Jones albümde tamamı ünlü caz müzisyenlerinden oluşan dehşet bir kadro toplamış, şöyle diyor; "ama albümde Jimi Hendrix`in de çalması gerekiyordu, oysa Hendrix`in Herbie Hancock, Hubert Laws ve Rahsaan Roland Kirk`le çalma konusunda endişeleri vardı. Bu albüm için dünyanın en iyi isimlerini toplamıştım ve Hendrix onlarla çalmak istememişti." Toots Thielemans konusunda da şimdiye kadar yaşamış en önemli solistlerden biriydi notunu da düşüyor.

 

Rock dediğin rhythm`n blues`un beyaz versiyonudur

 

Rock müziği hakkında ise böyle bir slogan fikri var ama bu fikrin Amerika`da epey taraftarı olduğunu biliyoruz.

 

Dünyanın en kötü müzisyenleri; Beatles

 

Beatles`ın dünyanın en kötü müzisyenleri olduğunu düşünüyor Quincy Jones ve işin doğrusu bu konuda hiç de yalnız değil. Paul McCartney ile o henüz 21 yaşındayken tanıştım, duyduğum en kötü basçıydı, Ringo mu? bu konuda konuşmam bile... Bir gün George Martin ile stüdyodaydım, Ringo güya düzeltmeye çalıştığı bir bölümdeki dört ölçülük bir şey için tam üç saat vakit harcamıştı, bir türlü beceremiyordu. Martin`e, niye biraz dışarı çıkıp birşeyler yemiyorsunuz, rahatlayın öyle gelirsiniz demişler ve onlar gidince hemen Ronnie Verrell isimli bir caz davulcusunu çağırmışlar, adam 15 dakikada çalıp gitmiş. Geri döndüklerinde Ringo Star, George Martin`e "ya, yaptığım şu son kaydı bir daha dinletsene" diye seslenmiş, dinleyince de, "bana çok da kötü gelmedi" demiş, Jones da "yeah, motherfucker because it ain`t you" diyor ve ekliyor ama yine de büyük adamdır.

 

Eric Clapton iyi gitaristtir

 

Muhabirin iyi olduğunu düşündüğünüz rock müzisyenleri sorusuna cevabı Eric Clapton ama şaşırtıcı bir şey daha söylüyor, Hendrix gibi çalıp onun gibi söyleyen kim vardı biliyor musun? Paul Allen, yani, Microsoft`un CEO`su! Müthiş çalıyormuş.

 

Röportajda son dönem Amerikayı sarsan taciz, ırkçılık gibi konular da tartışılıyor, herkes tarafından bunların uzun süre son derece normal karşılandığını ama artık toplumun değiştiğini, bunları kabullenmediğini, kendisinin yoksul siyah insanlar arasından geldiğini filan söylüyor...

 

Caz müzik hiyerarşisinde en üst sıradadır

 

Kendi kökeni caz olan Jones`un cazla ilgili hassasiyeti farklı. Müzisyenlere karşı tespitleri de. Cazın müzik hiyerarşisinin en üstünde olduğunu söyleyen Jones çünkü o müzisyenler ellerindeki herşeyi müzikle öğrendiler diyor. Coltrane`i ne zaman görsem elinde Nicolas Slonimsky`nin kitabı olurdu diye örnek veriyor (Thesaurus of Melodic Scales and Patterns).

 

Şarkıların eskiye göre daha kötü olmasının sebebi ne?

 

Müziği yapanların zihniyeti. Üretenler önceki nesillerin müzikal ilkelerini görmezden geliyor. Geçmişten gelen herşeyi kullanmalısınız. Bugünün müzisyenleri umursamıyor, sahip olmadıkları şeyler umurlarında değil. Bugünün iyileri kim mi? Bruno Mars, Kendrick Lamar vs.

 

İnsanlar kendini müzikal olarak sınırlıyor

 

"Bugünün müzisyenleri tangoyu tanıyor mu mesela? Macumba, Yoruba müziği, Samba, Bossa Nova, Salsa, Ça-Ça? Marlon Brando kıçıyla bile dans ederdi, tanıştığım en büyüleyici piçti. Hemen herşeyi becermişti. James Baldwin, Richard Pryor, Marvin Gaye..."

 

Mussolini`nin oğlu caz piyanistiydi

 

Dinle ilgili konuştukları bölümde yaşının ilerlemesinden, ölüm fikrinden konuşuyorlar, anlaşılan inanan biri değil, öldün mü sadece gittim oluyorsun diyor. Mussolini`nin oğlu Romano ile bir gece beraber çalmış. Romano ona katoliklerin korku, duman ve cinayete dayalı bir dinleri var diye yakınmış.

 

Parayı ne zaman kazandın?

 

Kariyerinin ilk yarısını cazla geçiren birinin para kazanması pek mümkün olmadığına göre sonra nasın kazandın sorusuna özellikle Michael Jackson ile olan dönemden sonra diyor. Aslında, Mercury şirketinin ilk siyah başkan yardımcılığına kadar yükselmiş caz döneminde ama para kazandıran bir iş değildi diyor. Sonra televizyonlardan ve telf haklarından.

 

Qwest TV

 

Ta en başta Jones`un bu son işinden bahsetmiştik ama anlaşılan Jones bu işi sandığımızdan daha çok önemsiyor. Cazın Netflix`i olacak diyor, kendimi 19 yaşındaymışım gibi hissediyorum diyor, hayatımda hiç bukadar yaratıcı olmamıştım diyor, diyor da diyor. Ondaki anılar kim de var ki?

 

Cazkolik.com / 08 Şubat 2018, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.