Cazın usta ismi Elvan Aracı hayatını kaybetti

Cazın usta ismi Elvan Aracı hayatını kaybetti

Fotoğraftakiler: Aydın Esen, Muvaffak "Maffy" Falay, Elvan Aracı ve İlhan Erşahin, 1989

 

Caz dünyası acı veren bir haberle uyandı pazar gününe. Bir süredir rahatsız olduğunu bildiğimiz tromboncu ve piyanist Elvan Aracı hayatını kaybetti.

 

1977 yılından beri İsveç`te yaşayan ama Türkiye ile sürekli bağı olan, klüplerde, festivallerde, konserlerde sahne alan Aracı 1999 yılında yeniden İstanbul`a dönmüş, uzun zaman burada kalmış fakat hastalığının tedavisi nedeniyle tekrar İsveç`e dönmüştü.

 

Geçmiş yılların gazete sayfalarını hatırlayanlar caz festivalleri ve konserleriyle ilgili haberlerdeki genel üslubun `cazlı günler` temalı başlıklarla sunulduğunu hatırlar. Seksenler, doksanlar, ikibinler... Tüm bu dönemlerin aktif, hareketli, kimine göre bugünlere göre daha canlı, daha yaratıcı ortamı içinde yer alan önde gelen isimlerindendi Elvar Aracı. Anılarınızı yoklarsanız mesela 16 haziran 1999 tarihine kadar geri gidip o gün olduğu gibi bugün de etkin olan Borusan Kültür Merkezi`ndeki bir konseri hatırlayabilirsiniz. Elvan Aracı o gün kültür merkezinde "Caz Emprovizasyonunda Modern Anlayış" konulu bir söyleşi gerçekleştirmişti. Aynı kültür merkezinde mesela birkaç ay sonra kendi triosuyla konser vermişti.

 

Bağlama üstadı Bayram Aracı ile Türk müziği sanatçısı Mualla Aracı`nın oğlu olarak müzik yaşamına 16 yaşında başlamıştı Elvan Aracı. 1968 ile 77 yılları arası Türkiye`nin o dönem önde gelen orkestralarında görev almıştı. 1977 yılında İsveç`e yerleşen sanatçı orada Okay Temiz, Muvaffak `Maffy` Falay, Horace Parlan, Doug Rainey gibi önemli isimlerle çalmıştı. Sonraki yıllarda The New Music of Social Research for Jazz and Contemporary Music (Caz ve Çağdaş Müzik Üzerine Sosyal Araştırmalar Okulu)`ndan mezun olan Aracı 1994 ile `97 yılları arası New York`un ünlü caz klüplerinde birçok önemli isimle sahne aldı. Latin müziğine ilgisi bilinen ve bu konuda araştırmalar yapan Aracı, Peter Gullin`in 1980 tarihli "Out of Love" albümünde trombon çaldı ki bu albümdeki parçalarda güzel soloları vardır, aynı albümde Muvaffak `Maffy` Falay ise trompet çalmıştı. Falay`ın "We 6" isimli albümünde de çalan Aracı farklı isimlerin projelerinde yer aldı.

 

Özellikle doksanlı yıllarda ve devamı ikibinlerin ilk döneminde konser ve etkinliklerde sık görülen Aracı örneğin 2004 yılında gerçekleşen 14. Akbank Caz Festivali`in o sene festival tarihinin en yoğun ve mükemmel programlarından birinde, 10 ekim 2004 tarihli Babylon programında sahne alan ve tamamı Türk caz müzisyelerinden oluşan üç konserli gecenin kahramanlarından biriydi. Gece ilk olarak Selen Gülün Trio`nun basta İlker Özalp ve davulda Emir Özoğul`dan oluşan üçlüsüyle başlamıştı, hemen ardından başını piyanoda Elvan Aracı`nın çektiği dörtlü, basta Eylem Pelit, gitarda Sarp Maden ve davulda Volkan Öktem`li Elvan Aracı Quartet ve son olarak dönemin Levent Akman, Murat Ertel ve Ceren Oykut gibi genç sanatçılarının Köln`lü müzisyenlerle buluştuğu K34 projesiyle bugünlerde örneğine pek rastlamadığımız güzel bir Türk caz gecesi yaşanmıştı.

 

Elvan Aracı`nın kuşkusuz İstanbul`da en sık sahne aldığı yerlerin başında Nardis gelir. Anılar mesela 24 eylül 2008 akşamına uzandığında Nardis sahnesinde Türkiye`de müziğe çok emek vermiş gitar ustası Donovan Mixon`ın gitarına Elvan Aracı, basta Ozan Musluoğlu ve davulda Ferit Odman`ın da olduğu harika bir kadronun eşlik ettiğini hatırlarız, kimbilir böyle kaç gece, kaç konser yaşandı ve hepsi anılar dolabında yerini aldı.

 

Daha yenilere gelirsek mesela Emin Fındıkoğlu`nun kurduğu "Detant" Türk cazı için önemli bir topluluk olmuştu. 1999 yılında dönemin Cemal Reşit Rey konser salonu sanat yönetmeni Arda Aydoğan`ın yönlendirmesiyle geniş bir caz topluluğu olarak kurulan Detant`da o sene İstanbul`a dönen Aracı da yer almıştı. Daha yeniye, bugünlere gelirsek, 17. Ankara Caz Festivali`nde Dilek Sert Erdoğan`ın konserinde izlemişti Ankaralı cazseverler. Ozan Musluoğlu`nun "My Best Friends Are Vocalists" albümünde trombonuyla yer almıştı.

 

1989 yılında Cumhuriyet Gazetesi`nin ekinde yayınnana Aydın Esen röportajında yayınlanmıştı bu fotoğraf. Solda Aydın Esen elini sağındaki Muvaffak "Maffy" Falay ağabeyinin omzuna atmış, öbür yanda Elvan Aracı ve en sonda çok genç bir İlhan Erşahin. Bu fotoğraf İsveç`te yaşayan Türk caz müzisyenlerinin fotoğrafı olmakla birlikte Türk cazının üç kuşağını da buluşturan bir fotoğraf. Artık Elvan Aracı hayatta değil ama Türk caz tarihinin anılarındaki, sayfalarındaki yerini ve önemini hiçbir zaman kaybetmeden yaşayacak.

 

Cazkolik.com / 11 Şubat 2018, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.