Mersin Uluslararası Müzik Festivali bu yıl 17. kez perdelerini açıyor

Mersin Uluslararası Müzik Festivali bu yıl 17. kez perdelerini açıyor

Avrupa Festivaller Birliği (European Festivals Association) üyesi Mersin Uluslararası Müzik Festivali bu yıl 17. kez perdelerini açmaya hazırlanıyor.

 

Festival olarak ana hedeflerinin müziğin insanlığın uluslararası dili olduğu fikrinden yola çıkan yönetim öncelikle Mersin ve çevresinin müzikle buluşmasını sağlamayı amaçlıyor. Yanısıra, şehrin sahip olduğu tarihi ve kültürel mirasın yanısıra Mersin`in uluslararası tanıtımını desteklemek, şehrin sosyal yaşamını zenginleştirmek, eğitici ve yaratıcı deneyimler kazandırmak da festivalin amaçları arasında. 2002 yılında Mersin Devlet Opera ve Balesi`nin kuruluşunun 10. yıl dönümünde başlayan ve o yıldan itibaren kesintisiz süren festival ulusal ve uluslararası alanda saygınlığı yüksek bir çizgide her sene programlarını sürdürüyor.

 

Başta Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, yerel belediyeler, meslek odaları ve derneklerin de desteklediği festival başkan Selma Yağcı`nın yönetiminde bu yıl 17. kez gerçekleşecek.

 

Festival aynı zamanda şehre değer katan beste yarışmasıyla da öne çıkıyor. Bu yıl "Mersin Kelebeklerine Ezgi Arıyor" sloganıyla 8. kez festival kapsamında düzenlenen yarışmaya 11 eser katıldı. 19 nisan günü dinleyici huzuruna çıkacak eserlerin kazananları o akşam belirlenecek.

 

Festivalde kimler var?

 

Açılış konserini takiben 22 nisan akşamı Şenol Talınlı, Ayhan Uştuk ve Aykut Çınar`dan oluşan "Üç Tenor" grubu opera gibi elit kabul edilen müzik türünün tüm ülkeye yaygınlaşması ve daha iyi algılanmasına destek olmaya çalışıyor. "Üç Tenor" grubuna bu kez konserde Yüksekova Mavi Hayaller Çocuk Korosu da eşlik edecek.

 

Adıyaman Senfoni Orkestrası konseri

 

2012 yılında kurulan AFO yani Adıyaman Filarmoni Orkestrası da bu sene festival kapsamında bir konser verecek. İşin doğrusu Adıyaman`da böyle bir klasik müzik orkestrasının bulunduğunu bilmiyorduk, geç de olsa hem bu haber çok sevindirici ve ümit verici hem orkestranın şefi Özgür Oğuz yönetiminde Adıyaman Müzik Festivali ayrıca anlatılmalı. Orkestranın konserinde solist olarak piyanist Serla Barkarlı ve kemancı Alican Süner`i dinlemek mümkün.

 

Anadolu Nefesli Beşlisi

 

Türkiye ve dünya arnasında ismini duyurmak amacıyla 2014 yılında biraraya gelen topluluk nefesli beşli için bestelenmiş eserleri yorumladığı gibi Türk bestecilerin eserlerini de yeniden düzeniyorlar. Flütte Cem Önertürk, obuada Ufuk Soygürbüz, klarnette Kıvanç Fındıklı, fagotta Ozan Evruk, kornoda Hüseyin Uçar`ın yeraldığı beşlinin 27 nisan akşamı gerçekleşecek konseri "Avrupa`dan Anadolu`ya" başlığını taşıyor.

 

Salut Salon Quartet

 

Angelika Bachman ve Iris Siegfried tarafından yaklaşık 30 yıl önce kurulan Salut Salon o dönem her cuma bir apartman dairesinde ev rahatlığında konser vermesi, bu konserlere müzisyenlerin, aktörlerin, sanatçıların katılmasıyla ünlüydü. Bir çeşit kamu performansı olan bu etkinliklerin ünü yayıldı ve Türkçe`ye çevrildiğinde nasıl anlaşılır bilmiyoruz ama "Selam Salon" anlamına gelen "Salut Salon" ismini aldı. Yılın yarısını konser vererek geçiren dörtlü Mersin`den önce İstanbul Aya İrini`de de konser verecek. Hem enstrümanlarının virtüözlüğü hem ev rahatlığı ve doğallağında müzik hatta sohbet ve mizah unsurları bu konseri festivalin en yaratıcı projelerinden biri haline getiriyor. 29 nisandaki konseri kaçırmasın öneririz Mersinli müzikseverler.

 

Rojas y Rodriguez

 

Angel Rojas ve Carlos Rodriguez tarafından kurulan klasik İspanyol danslarını flamenkoyla harmanlayan topluluk 5 mayıs akşamı hünerlerini festival izleyicisi için sergileyecek. "Cambio De Tercio" isimli on ayrı gösteriden oluşan gecenin coşkusu performans boyunca hiç düşmeyecek.

 

Kara Kuvvetleri Komutanlığı Armoni Mızıkası

 

190 yıllık geçmişiyle Türkiye`nin çok sesli müzik toplulukları içinde geleneğini aralıksız sürdüren en eski ve senfonik bando 1826 `da II. Mahmut tarafından Musika-i Humayun adıyla kurulmuştu. Şef Tarık Tal, piyanist Rüya Taner, soprano Gökçe Nur Semerci, tenor Onur Polat, bas Hasan Berk ve Kenan Korberk`in yeraldığı topluluğun konseri 8 mayıs akşamı gerçekleşecek.

 

Manuş Baba ve Azam Al de festivalde

 

Aslen Mersinli olan Manuş Baba 4 mayıs akşamı, Azam Ali ise 6 mayıs akşamı festival kapsamında konser verecek.

 

Korolar Şenliği

 

Festival bu yıl Nevit Kodallı anısına bir koro şenliği düzenliyor. 20-21 nisan günleri farklı koroların katılımışla gerçekleşecek şenlik ücretsiz olarak izlenebilir.

 

Beste Yarışması finali

 

Bu yıl 8. kez düzenlenen beste yarışmasının finali 19 nisan akşamı izlenebilir.

 

Cazkolik.com / 23 Mart 2018, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.