Efsane Alman topluluk Embryo ilk kez geliyor

Efsane Alman topluluk Embryo ilk kez geliyor

Türk müzikseverin Embryo ile ilişkisi yeni değildir aslında, efsane grubun yaşına uygun şekilde ta seksenlerin başına kadar gider, daha öncesini bilen de vardır kuşkusuz. O yılların unutulmaz müzik programı İzzet Öz`ün "Teleskop"un da dinlemiştik Embryo`yu. Tamam, belki çok gecikmiş bir buluşma ama sonunda buluşacağız.

 

Kraut-rock, space-rock, caz ve dünya müziğini kendine has biçimde kaynaştırmış en önemli formasyon Embryo kuruluşunun 50. yılı yaklaşırken ilk kez İstanbul`a geliyor. Şunun şurasında ne kaldı... Konser 6 nisan akşamı Borusan Müzik Evi`nde.

 

Münih`de, 1969’da, Christian Burchard, Edgar Hofmann ve Lothar Meid tarafından kurulan Embryo, 1970’teki Fehrmarn festivalinde doğrudan Jimi Hendrix’ten sonra sahneye çıkmış ve sonrasında, bir başka Alman grup Ton Steine Scherben ile birlikte ilk defa kendi plak şirketini kuran topluluk olmuştu. Grubun 1973 tarihli albümü Rocksession, bugün hâlâ dünyanın en iyi kraut-rock albümleri arasında ilk sıralarda yer alır. Rock müziğini önce cazla sonra Asya ve Afrika’ya yaptıkları uzun seyahatlerde yerli müzisyenlerle çalarak, dünya müziğiyle harmanlayan Embryo bugüne dek Fela Kuti, Ravi Shankar, Okay Temiz, Trilok Gurtu, Charlie Mariano, Mal Waldron gibi dev müzisyenlerle beraber sahne aldı. Tüm bu deneyimler, yorgunluk nedir bilmeyen ekibi ve onların sürekli yeni ses ve tonlarla zenginleşen ‘füzyon müziklerini’ ve özgürce akan yaratıcılıklarını besleyip durdu. Toplamda 400’ü aşkın müzisyen grubun içinden akıp geçti ve Christian Burchard’ın sürüklediği Embryo’yu bir ‘müzik kolektifine’, bir ‘müzik akademisine’ dönüştürdü. Ancak bu süreçte grubun taviz vermeyen, yanılmayan, ana-akıma dahil olmayı reddederek hep karşı-kültürün bir parçası olarak kalmayı seçen duruşu asla değişmedi.

 

Sağlığı giderek bozulan lider Christian Burchard’ın yerine 2016’da kızı Marja geçmişti. 17 ocakta ölümünün ardından da, 1985’ta doğan ve Embryo ile birlikte büyümüş olan Marja Burchard grubun lideri olarak kaldı. Ruhunu koruyan ama yepyeni bir enerjiyle canlanan Embryo rock ve caz müziğiyle etnik melodi ve ritimleri daha önce benzeri olmayan bir sound’a dönüştürerek ‘akmayı’ bugün de sürdürüyor.

 

Miles Davis Embryo için ne demişti?

 

Miles Davis’in “bu çılgın, yaratıcı müzisyenler gerçekten şahane işler yapıyorlar” diyerek övdüğü Embryo’nun yeni kadrosu Maasl Maier (bas, İrlanda buzukisi, marimba), Jakob Thun (davul ve perküsyonlar), Wolfi Schlick (saksafon ve flüt), Sascha Lüer (saksafon ve trompet), Louis Bankavs (gitar) ve Marja Burchard (vibrafon, marimba, trombon ve klavyeli çalgılar)’dan oluşuyor.

 

6 nisan Borusan gecesi önce hangi grup var?

 

Embryo’dan önce ise Avusturyalı elektronik müzik üçlüsü Radian sahne alacak. Martin Brandlmayr (davul ve elektronik sesler), John Norman (bas gitar) ve Martin Siewert (gitar ve elektronik sesler)’ten oluşan Viyanalı topluluk Radian’ın müziğini, karanlıkla aydınlık, yumuşak seslerle keskin köşeler, özgür doğaçlamayla kusursuz yapılanma arasında gidip gelen dinamizm bir ölçüde tanımlayabilir. Embryo’dan önce Radian’ın müziği ve sahne performansı tabir-i caizse tam bir ‘biçilmiş kaftan’ olacak. Kuruluşundan tam elli yıl sonra ilk kez gelecek efsane topluluk daha önce gelmemiş, muhtemelen bundan sonra da gelmesi zor, o halde, bu konseri kaçırmak akılsızlık olur. Herkese çağrımızdır.

 

Cazkolik.com / 02 Nisan 2018, Pazartesi

 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.