Cazın geleceğinde söz sahibi olacak genç müzisyenler

Cazın geleceğinde söz sahibi olacak genç müzisyenler

İstanbul Caz Festivali`nin 16 yıldır düzenlediği Genç Caz seçmelerinde pazar günü gerçekleşen finalle yılın öne çıkan isim ve gruplarını belirledi. 16 yıl önce ortalama 20-25 yaşlarında olan ilk katılımcılar bugün kırklarına ulaşan usta isimler. Festivalin Türk caz ortamı için uzun soluklu seçkin projesi günümüz aktif caz müzisyenlerinin kendini sektöre tanıtma, cazseverlerin onları keşfetme yolunun çift yönlü işleyen organizasyonu niteliğinde. Bugüne kadar Genç Caz`da izlediğimiz Gevende, Ece Göksu, Ozan Musluoğlu, Volkan Topakoğlu, Yaşam Hancılar, Cihan Mürtezaoğlu, Deniz Taşar, Çağrı Sertel, Ekin Cengizkan, Tümer Uluçınar, Eylül Biçer, Sanat Deliorman, İpek Dinç, Can Tutuğ, Cazzip Project ve Gagarin Jazz Band gibi önemli isimler bugün caz müziğin önde gelen sanatçıları durumundalar.

 

Genç Caz, Türkiye’de amatör veya yarı profesyonel olarak müzikle ilgilenen genç müzisyenlerin festivalde yer alacakları platform olmanın yanı sıra onları teşvik etmeyi ve profesyonel müziğe hazırlamayı amaçlıyor. Hepsi konusunun önde gelen isimlerinden oluşan on kişilik seçici kurul tarafından izlenen müzisyenler final günü sıralamalı yarışma ortamından öte müzik ve yetenekleri paylaşım ortamı oluşturuyor.

 

Bu yaz hangi sanatçıları festivalde izleyeceğiz?

 

Katılan isim ve topluluklar arasında bu yaz izleyeceğimiz isimler, Portekizce söylediği "O Pato" ile izleyenlerin dikkatini çeken Pelin Güneş Quartet, kurucusu Mehmet Ali Şimaylı`nın dikkat çeken besteleri ve davulu, Burak Küçük`ün saksofon soloları, Lütfücan Kapucu`nun perdesiz gitarına eşlik eden "Portrait and a Dream" bu yaz festivalde dikkat çekecek isimler arasında.

 

Geçen sene izlediğimiz, Hacettepe Üniversitesi Caz Okulu öğrencileri bu yıl kadro ve isim değişikliği yaparak yeni bir grupla tekrar Genç Caz`daydılar. Caz tarihinin sevilen kahramanlarından Art Blakey gibi bir büyük ismi idol seçen grup Blakey`nin trombon, trompet, saksofon ve ritm sectionlı efsanevi Jazz Messengers gibi yapılanmış bir altılıydı. Sadece jüri üyelerine değil, izleyen herkese klasik caz tadını başarıyla hissettiren topluluk Freddie Hubbard`dan "Crisis", Wayne Shorter`dan "Free for All" ve Cedar Walton`dan "Mosaic" gibi klasikleri seslendirdi. Ankaralı grubun müziği Genç Caz konseptinin ötesine taşan olgun bir müzik ve artık bu topluluğu İstanbul sahnelerinde sık sık dinlenmesi gerektiğini konuştuk. Gelecek sezon bu konuda yeni haberler duymaya hazır olun diyebiliriz.

 

Art Blakey Tribute Band cazın klasik yanına seslenen bir repertuvarla katılmışken Genç Caz`ın kazanan bir diğer grubu JMH ya da uzun ismiyle "Jazz Meets Hip Hop" kendine günümüzün başarılı müzisyeni Robert Glasper tarzını seçmişti. Glasper`ın "Rise and Shine" ve "F.T.B" isimli bestelerini dinledik gruptan. Glasper`ın güçlü bir soul duygusu vardır JMH`da da bu soul damara tanık olmak güzeldi. Üçlünün her bireyi iyi idi, Yiğit Avcı`nın klavyedeki soloları, Fırtına Kral`ın davulu ve Yiğit Can Öztop`un bası dikkat çekiyordu.

 

Günün en son sahne alan grubu The Kites aynı apartmanda büyüyen iki çocukluk arkadaşı Tan Deliorman ve Ozan Erverdi`nin çocukluk hayalinin gerçeğe dönüşmüş hali gibiydi. Yağmur Kerestecioğlu`nun hammond org gibi tınlayan elektrikli piyanosundan çıkan saykodelik funk groove tonlar dinleyenleri Blues Brothers günlerinden bugüne uzanan bir yolculuğa çıkardı. Bu yaz Parklarda Caz`da dinleyiciyi yerinde oturtmamaya aday grubu kaçırmayın deriz.

 

Grupların farklı soundlara sahip olması dinleyenler için cazı mümkün olduğunca geniş bir spektrumda değerlendirme imkanı sunması bakımından önemliydi. Bu açıdan, kendilerine Nar gibi anlamlı ve göndermesi bol Türkçe bir isim koyarak dikkat çeken üçlü Nar Trio`nun iki Esbjörn Svensson bestesini seslendirmesini merakla bekledik. "Elevation of Love" ve "Behind the Yashmak" EST`nin müziğine dahil olmak ve hissetmek bakımından önemliydi ve bu yaz müziğin konser formatındaki halini festivalde dinlemek mümkün olacak.

 

Bu yaz festival kapsamında genç müzisyenleri mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz. Türkiye`de caz müziğin gelecek kuşaklara giderek büyüyen bir profilde ulaşması için cazseverlerin genç müzisyenlere sahip çıkması ve desteklemesi gerekli. Şimdiden tüm arkadaşlarımıza konserlerinde ve gerçekleştirecekleri projelerde başarılar diliyoruz.

 

Cazkolik.com / 28 Mayıs 2018, Pazartesi

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.