Ah İstanbul, sevdiğim nerde, hangi ellerde

Ah İstanbul, sevdiğim nerde, hangi ellerde

İstanbul`un hikâyeleri, aşkları, müzikleri bitmez... Bitmemeli... Türkiye kültürel olarak öyle bir iklim ki, doğudan esen rüzgarları batıyla buluşturup seviştirmesini iyi biliyor. Bunu özellikle müzikte güçlü duygular, sağlam icralar, müzikal cümlelerle yapıyor. Siz deyin eklektik, biz diyelim müziğin aşkla hemhâl olmuş hallerine dair yeni buluşmalar müziksevere heyecan veriyor.

 

Müziğin üç usta ismi; tanbur ve vokalde Hakan Dedeler, gitarda Erdinç Şenyaylar, perküsyonlarda Engin Gürkey`in yer aldığı "3 Hisar" ismiyle de İstanbul`u anımsatan gitar, tanbur, vurmalı triosu. "Hemhâl" isimli albümün açılış parçasında bir ayağını sağlam bir duyguyla "İstanbul" üzerine basan trio diğer ayağını kimi zaman Erdinç Şenyaylar gibi bir gitar ustasının sağlam flamenko esintilerine teslim ederken, kimi zaman klasik Türk müziği esintilerini ege, akdeniz sularında serinletiyor.

 

Seksenli, hatta yetmişli yıllardan itibaren Yeni Türkü kuşağıyla başlayan modern soundlu Türk müziği geçen zaman içinde öylesine sağlam ve güçlü bir damara dönüştü ki bir anlamda klasik Türk müziğinin kapladığı alana gözünü dikti. Tanbur, ud, ney, kemençe, kanun gibi klasik enstrümanların taşıdığı, geçmişle köprü kurabilen duygular zaman içinde dünya müziğinde köklü bir lezzet oluştururken adeta keşfedilmemiş duyguları da müziğe taşıdı. Yerelde kalmadı, çöl rüzgârlarını ya da doğunun fısıltılı efsanelerini arkasına alarak caz müziği dahil Avrupa ve dünya müziğini etkilerken bin türlü duygu ikliminin de tercümanı oldu. Benzer karışımı üç usta sanatçıdan oluşan "3 Hisar"ın soundunda da görüyoruz. "İstanbul" ile binlerce yıllık imparatorlukların bakiyesi ölümsüz şehrin silüetini "İki kıta arasında Kız Kulesi`nde / Yeni bir gün doğuyor martı sesiyle" cümlesiyle resmederken hemen sonraki "Çelişki"de Şenyaylar`ın flamenko/fado tınısı dinleyeni birkaç coğrafyanın üzerinde gezdiriyor.

 

Erdinç Şenyaylar`ın gitarıyla modern tınıları, Hakan Dedeler`in tanburuyla yaşadığımız toprakların has duygularını, Engin Gürkey`in ise perküsyonuyla ortadoğu penceresini dinleyene açan müziğiyle "3 Hisar" tıpkı albüm ismi gibi birleşerek aynı kapta yoğrulduğumuz, bir olduğumuz, "Hemhâl" olduğumuz duyguları yaşatıyor.

 

Mayıs sonu Kınay Production firmasından çıkan "Hemhâl" Hakan Dedeler`in sesinden dört sözlü, altı enstrümental, kimi yeni beste kimi eski türkülerden oluşan bir müziğe sahip. Üç usta sanatçının yanısıra Özcan Şenyaylar, Enver Muhamedi, Furkan Bilgi ve Özcan Gül gibi isimler de enstrümanlarıyla albüme katkı sağlıyor. Tüm müzik marketlerde satışa çıkan albüm dijital platformlarda da dinlenebiliyor.

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 04 Haziran 2018, Pazartesi

 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.