Hiçlik üzerine renk çeşitlemeler

Hiçlik üzerine renk çeşitlemeler

Türk kökenli Alman gitarist ve besteci Marc Sinan ile yıllardır hayatını Avrupa`da sürdüren multi enstrümentalist, besteci, görsel artist Oğuz Büyükberber`in ikili olarak yaklaşık on yıl önce Türkiye`de başlayan müzikal işbirlikleri hem birlikte ortak projelerde çalışmak hem ECM`den yeni çıkardıkları "White" ismli yeni albümle güçlü bir imzaya dönüşmüş durumda.

 

Marc Sinan`ın müziğini Türkiye`de Oğuz Büyükberber kadar yakından takip etme imkanı bulamasak da klasik eğitimli gitarist olarak gerek doğaçlama müziğe gerek zaman içinde Türk müziğinin motiflerine yönelik ilgisi beş yıl önce "Hasretim-Journey to Anatolia" albümünü yayınlamasına neden olmuştu. Karadeniz bölgesini Ermenistan sınırına kadar gezen Sinan, Dresdner Senfoni orkestrası şefi Markus Rindt ile kaydettiği yerel seslerin müzikal ve kültürel analizinden yola çıkarak gerçekleştirdiği bol doğaçlamalı albümü "Hasretim" sanatçının kendi köklerini araştırma ve anlama çabasının ürünüydü.

 

Oğuz Büyükberber ise en son geçen sene, Thelonious Monk`un doğumunun 100. yılı nedeniyle Monk bestelerini seslendirdiği albümüyle caz gündemimizde yer almıştı. Gerek yayınladığı albümler gerek Türkiye`de verdiği konserlerle her yıl izleme fırsatı bulduğumuz Büyükberber ile Sinan on yıl önce başlayan işbirliklerini yeni bir albümle geliştirmişe benziyor. Günün esas haberi de bu albüm zaten.

 

Beyaz üzerine hiçlik

 

Geçtiğimiz hafta yayınlanan "White" müzikal olarak çoğu zaman iki ayrı kutupta algılanabilecek iki sanatçının kendi müzikal evrelerinde kesiştikleri anların müziklerini kaydetmiş gibi görünüyo. "White" isimli albümün birinci müzikal teması "Hiçlik Üzerine" başlığı altında sarı, mavi, yeşil, beyaz ve kırmızı beş farklı renge ilişkin klarnet, gitar, elektronik sound inşasını müzikal olarak yapılandırırken albümün ikinci müzikal teması "Orada" ise benzer inşayı 5 ayrı bölümde gerçekleştiriyor.

 

ECM firmasından çıkan albüm doğaçlama merkezli müziklerin kültürel arka planında yeralan tüm unsurlarıyla kendini hissettirdiği bir çalışma. Atlaslardaki sınırları ortadan kaldıran böylesi çalışmaların müziğin kendi evreninde yeni coğrafyalar yaratması kaçınılmaz ve güzel olan da böylesi.

 

Cazkolik.com / 09 Haziran 2018, Cumartesi

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.