25. İstanbul Caz Festivali Türkiye caz tarihine damga vuracak bir geceyle başlayacak

25. İstanbul Caz Festivali Türkiye caz tarihine damga vuracak bir geceyle başlayacak

25. İstanbul Caz Festivali 26 haziran akşamı 25. yılına yakışan özel bir geceyle başlayacak. Festival, 25. yılını özel projelerle kutlayacağını duyurduğundan beri bu ilk gecenin önemi giderek öne çıktı. Her yaz festivalin açılış gecesinde geleneksel olarak yaşamboyu başarı ödülleri sahiplerini bulur. Bu yıl ödüller üç önemli isme verilecek; Nezih Yeşilnil, Balarısı Ahmet ve Şevket Uğurluer.

 

Açılış gecesini yaşamboyu başarı ödüllü caz yazarı ve tarihçi Hülya Tunçağ ile Yekta Kopan sunacak

 

Türkiye`de iki nesli etkileyen isimlerin başında gelen basçı Nezih Yeşilnil gerek müzisyenliği, gerek eğitimciliği, gerek caz müziği ve kültürüne katkılarıyla, kısacası, hayatının her dakikasıyla hakettiği bu özel ödüle kavuşacak açılış gecesinde. Genç müzikseverler belki daha az tanır ama Balarısı Ahmet ağız armonikasını müziğe taşıyan sıradışı bir bir müzisyendir. Armonikasıyla Mahur Saz Semaisi ile "Body and Soul"u aynı virtüözitede çalabilen, klasik batı eserlerinden, popüler müziklere repertuvarında geniş çeşitlilik barındıran bir büyük ustadır. Doksanlı yaşlarını süren bu çok önemli sanatçımızın yaşamboyu başarı ödülü alacak olması müzik dünyamızın hürmet bilir yanı bakımından altı özellikle çizilmesi gereken bir ödül olacak. Gecenin yaşamboyu başarı ödülü alacak son ismiyse caz müziğin popüler melodilerle dolu olduğu günlerden beri hayatımızın değişmeyen isimlerinden, "Anılarla Müzik" deyince yediden yetmişe herkesin tanıdığı piyanist Şevket Uğurluer. Gerek kulüpler, lokaller, oteller ve salon programları, gerek yıllarca başta TRT olmak üzere hazırladığı televizyon programlarıyla ellili yıllardan bu yana caz ve popüler müziklere hizmet eden büyük ustalarımızdan Şevket Uğurluer de ödüle yaşamının her anıyla son derece yakışan isimlerden.

 

TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası gecenin ağır yükünü üstleniyor

 

Uzun yıllar müziğe verdikleri emekleri sahnede alacakları ödülle taçlanacak usta sanatçılarımızın ardından, açılış gecesi, Türk caz müziğine saygı duruşuna dönüşecek özel anlara tanık olacağız. Başta TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası olmak üzere sayısız isim gece boyu sahneden performanslarıyla gelip geçecek. Sadece 25. yıl kutlaması gibi özel öneme haiz günlerde buluşabilecek böylesi büyüklükte bir kadroyu izlemek sık rastlanacak bir olay değil, bu sebeple, cazseverlerin mutlaka orada olmalarını öneririz.

 

TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası`nın değerli şefi Kamil Özler ile Cazkolik olarak geceye dair yaptığımız sohbette kendisi de yaşamboyu başarı ödülü sahibi olarak hem ödülün hem gecenin önemini paylaştı. Festival yöneticileriyle yapılan toplantılarda geceyi İmer Demirer ile birlikte adım adım nasıl planladıklarını anlattı.

 

Festivalin açılış gecesine cazın kurucu babalarından İlham Gencer damga vuracak isimler arasında

 

25. İstanbul caz Festivali açılış gecesi iki bölümden oluşacak. Ödül törenini takiben festivalin ana sponsoru Garanti Bankası`nın 25. yıl özel konuşması sonrası sıra müziğe gelecek ve sahnede ilk olarak Türk cazının yaşayan iki efsane ismi Tuna Ötenel ile Emin Fındıkoğlu`nu izleyeceğiz. Bu iki büyük isme Volkan Hürsever de bir parçada kontrbasıyla ayrıca katılacak. Türk caz ustalarının resmi geçit yapacağı gecede yıllarca birlikte çalmış, albümler kaydetmiş Kerem Görsev, Ateş Tezer ve Volkan Hürsever`i bu kez yeniden izleme zevkini yaşayacak cazseverler. Üç usta sanatçının ardından Önder Focan, Yahya Dai, Şenova Ülker, Ozan Musluoğlu ve Ayhan Öztoplu sahneyi devralacak. Unutulmaz performanslara tanık olacağımız gecenin bu ilk bölümünde Nilüfer Verdi, Kristian Lind ve Burak Cihangirli trio olarak, ayrıca, Tamer Temel ve Enver Muhammedi`yi yanına alacak Ayşe Tütüncü Trio, gecenin başında alacağı ödülü sahnede usta sanatçılar davulcu Deniz Dündar, gitar ustası Neşet Ruacan ve Ayşegül Yeşilnil ile kutlayacak olan Nezih Yeşilnil ve cazın bir diğer büyük ustası Okay Temiz`in Çağdaş Oruç ve Yahya Dai ile beraber performansının ardından sahne değişimiyle gece ikinci bölüme hazırlanacak.

 

Gecenin ikinci bölümünün assolisti TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası olacak. Şef Kamil Özler yönetimindeki saygın orkestra başta İlham Gencer olmak üzere İmer Demirer, Neşet Ruacan, Sibel Köse, Ayşe Gencer gibi önde gelen sanatçıların seslerine, sololarına eşlik ettiği unutulmaz dakikalara sahne olacak.

 

Cazkolik.com / 17 Haziran 2018, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.