Uzayı ve zamanı eğip büken adamları festivalde izleyeceğiz

Uzayı ve zamanı eğip büken adamları festivalde izleyeceğiz

Cazın süper üçlüsü, festivalin ve yılın sürprizi

 

Bu yaz, 25. İstanbul Caz Festivali`nden vazgeçemeyeceğiniz tek bir konser söyleyin deseler eminiz pek çoğumuz 29 haziran cuma akşamı Zorlu PSM`de gerçekleşecek Dave Holland, Zakir Hussain ve Chris Potter`lı "Crosscurrents" projesini söyler.

 

Dave Holland sürprizlerle dolu bir sanatçı. Mayıs başı yayınladığı "Uncharted Territories" hakkında hayranlık cümleleri kurmaya fırsat bulamamışken encamı hakkında fazlaca fikrimiz olmayan "Crosscurrents" konser haberi geldi. Günümüzün gerçek ustaları böyle çalışıyor, yani, aynı anda birçok proje yürütüyor. Onların bu enerjileri var da bizim şaşırmaya, hayran kalmaya mı olmayacak?

 

Cazkolik olarak derhal "Crosscurrents" projesinin ne olduğunu öğrenmeye çalıştık ki cazseverleri önden bilgilendirelim

 

Geçen kasım ayına gidelim. San Fransisko`daki SF Jazz Center sahnesine. Bir tür proje lansman konseri. Sahnede Holland, Hussain ve Potter`ın yanında Bollywood süperstarı şarkıcı Shakar Mahadevan, Hindistan cazının büyükbabası namlı ama ülkesinde film müzikleri bestecisi olarak bilinen piyanist Louis Banks, gitarist Sanjay Divecha ve davulcu Gino Banks de var. İstanbul konserinde biz galiba sadece üçlü olarak izleyeceğiz.

 

Babası tabla üstadı Alla Rakha Quereshi`den öğrendiği mesleği babasından daha öteye taşıyan, tablayı geleneksel formlara sıkışan bir enstrüman olmaktan kurtaran Hussain caz tarihinin pekçok büyük ustasıyla çalışmasının yanısıra George Harrison, Grateful Dead`den Mickey Hart gibi farklı tarzların ünlüleriyle müzikler yaptı. Tabla, bugün uluslararası ününe Hussain sayesinde kavuştu. Dave Holland`ı ise anlatmaya gerek yok ama işin ilginç yanı şu ki tıpkı Hussain`in müziğini dışarıya taşıma merakı gibi Holland`ın da müzikal ilgi alanının genişliği ve derinliğini sanatçıyı takip edenler iyi bilir. Mükemmel `pizzicato` tonlamasıyla kontrbası aynı cümle içinde yayla viyolonsele, parmakla `double bass`a çeviren büyük sanatçı akustik nüansları flamenkodan, avangart caza kadar farklı alanlarda çalabiliyor. Üstelik, Hussain ile bu projeye kalkıştıkları sıra Holland Hint müziğine dair ne bir eğitimim, ne kapsamlı icra tecrübem vardı diyecek kadar da açıksözlü. Ama, SF Jazz Center konserini izleyenler Hint müziğinin akıcılığına ustalıkla ve mükemmel uyum sağladığında hemfikir.

 

Konseri izleyen bir eleştirmen Hussain, Holland ve Potter üçlüsünün bir ara daha geleneksel caz triosuna dönüştüklerini söylüyor. İşte, sanıyoruz bizim izleyeceğimiz konser böyle bir konser olacak. Potter`ın 2001 tarihli albümünde yeralan "Shadow", Louis Banks`in iki yıl önce yayınladığı "Diya" albümündeki "The Dove Flies" gibi `jazz`, Mahadevan`ın geleneksel Hint soundlu "Breathess" gibi bir potpori dinleyeceğiz konserde ama müziğin merkezinde üçlünün sağlam doğaçlama performansları galiba konserin en heyecan verici bölümlerine sahne olacak. Bakalım. Bekliyoruz ve heyecanla diyoruz ki; bu konseri kaçırmayın.

 

Cazkolik.com / 21 Haziran 2018, Perşembe

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.