Caz tarihinin eksik sayfalar yerine konuyor; Eric Dolphy`nin yayınlanmamış işleri açığa çıkıyor

Caz tarihinin eksik sayfalar yerine konuyor; Eric Dolphy`nin yayınlanmamış işleri açığa çıkıyor

Son birkaç senedir caz dünyasında bir “kayıp kayıtlar” dönemi yaşıyoruz. Uzun yıllardır günyüzü görmemiş efsanevi kayıtlar birer birer gün yüzüne çıkartılmakla kalmadı, içlerine detaylı bilgiler ve fotoğraflar eklenerek adeta arşiv niteliğinde materyaller satışa çıkarak cazseverlerle buluşmaya başladı. Güzel şeyler ucuz olmaz. Bu özel albümler de üstün basım teknolojisi ve sınırlı sayıda üretilmeleri nedeniyle cep yakan ama gönül çelen cinsten. Elbette bir koleksiyoner için bu albümlere sahip olmanın mutluluğu tarif edilemez.

 

Musical Prophet: The Expanded New York Studio Sessions (1962-1963)

 

Genişletilmiş New York Stüdyosu Seansları (1962-1963), 30 yılı aşkın süredir daha önce yayınlanmamış Eric Dolphy stüdyo kayıtlarının ilk resmi sürümü 23 kasımda plak, 25 ocak 2019’da 3 CD digipak formatında satışa çıkacak. Bu albüm, Dolphy’nin “Conversations” ve “Iron Man” albümlerinin tamamlanmış stüdyo kayıtlarından oluşacak. Dolphy`nin o dönemki prodüktörü Alan Douglas Jimi Hendrix’le işlerinden dolayı tanınırdı. Aynı zamanda Duke Ellington, Charles Mingus ve Max Roach’un "Money Jungle" albümünde de görev almıştı. 1962-1963 arasına tarihlenen yaklaşık 85 dakikalık bonus stüdyo kayıtlarında sınırlı sayıda basılan 3 plak olarak muhteşem müzisyenlerin performanslarını içerecek. Clifford Jordan ve Sonny Simmons’ı saksafonda Woody Shaw’ı trompette Richard Davis’i basta ve Bobby Hutcherson’ı vibrafonda dinleme şansı bulacağız.

 

Albümle birlikte usta fotoğrafçıların işler de gün yüzüne çıkıyor

 

Albümde, Resonance Records’un son dönem işlerinde alışık olduğumuz gibi özenli bir kitapçık da yer alacak. Kitapçıkta Chuck Stewart, Jean-Pierre Leloir, Val Wilmer ve başka birkaç fotoğrafçı tarafından çekilmiş nadir ve daha önce yayımlanmamış fotoğraflar içerecek. Caz eğitmeni Robin D. G. Kelley, Douglas firması yöneticisi Michael Lemesre, Japon Dolphy uzmanı Masakazu Sato ve ortak yapımcılar Zev Feldman ve James Newton’ın yazıları ve caz ikonları Sonny Simmons, Richard Davis, Henry Threadgill, Nicole Mitchell, David Murray, Bill Laswell, Oliver Lake, Han Bennink, Joe Chambers, Dave Liebman ve Marty Ehrlich ile röportajlarda bu kitapçıkla arşivlenmiş olacak.

 

Uzun süredir kayıp olan Eric Dolphy kayıtları kutsal kâse niteliğinde. Sınırlı sayıda 3 LP seti, Hollywood’da CA`daki Bernie Grundman Mastering Studios`da efsanevi Bernie Grundman tarafından yapılmış.

 

Bir koleksiyonerseniz peşine şimdiden düşmenizi ve ön sipariş vermenizi öneririm, ilgili bir müziksever iseniz bu albümü alışveriş listenize eklemek isteyebilirsiniz. Albümün prodüktörü Zev Feldman yaptığı açıklamalarda bu projenin heyecan verici bir serüven olduğundan bahsediyor. Cazseverler olarak merakla bekliyoruz. Detaylı bilgi için yapım şirketinin sayfasına da gözatabilirsiniz.

 

Burak Sülünbaz

 

Cazkolik.com / 06 Ağustos 2018, Pazartesi

 

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.