"Jet yakıtlı caz" isimli ezoterik caz projesinin ilk single`ı çıktı

"Jet yakıtlı caz" isimli ezoterik caz projesinin ilk single`ı çıktı

David Lynch`in filmleri vizyonunu ifade eden tutarlı artistik ürünler oldu hep fakat, bu vizyon sadece görsel anlatılar değil, daha fazlası var. 1977 tarihli ilk uzun metrajlı filmi "Eraserhead"de kullandığı ürpertici ses tasarımından itibaren Lynch`in bu yöndeki gelişimi de filmleriyle paralel bir tutarlığı gösteriyor bize.

 

Büyük yönetmeni sonraki dönemlerde yaptığı Blue Velvet, Twin Peaks, The Straight Story ve Mulholland Drive gibi projelerinde de bu etki görülmüştü. Lynch`in bulduğu her imkanda çalıştığı İtalyan besteci Angelo Badalementi bu konuda en iyi anlaştığı isim.

 

Yedi yıl önce Crazy Clown Time ile açılışı yapan ikili Thought Gang (Düşünce çetesi) adını verdikleri çalışmalarının ilk müzik albümü kasım ayında bir ezoterik caz projesi olarak yayınlanacak. Hatta, albümden ilk single çalışma yayınlandı (aşağıda dinleyebilirsiniz).

 

Özgür cazı andıran, ilginç sözlü anlatıların ağırlıkta olacağını anladığımız albümden gelen ilk single "Woodcutters from Fiery Ships" adını taşıyor. Thought Gang fikrinin geçmişi Twin Peaks`in ikinci sezonu sırasında "Fire Walk with Me" esnasında oluşmuş. Ortaya çıkan ilk çalışmayı "jet yakıtlı caz" olarak tanımlayan Lynch bu nevi müzikleri dizinin iki bölümünün soundtrack`inde kullanmış. Lynch, böyle bir müziği daha sonra bir CD Rom oyununda da kullanmış.

 

Dinleyeceğiniz parçadaki ses besteci Badalementi`ye ait. İnsan haliyle neler diye merak ediyor. Şöyler şeyler; Pete adında bir karakter bu anladığımız ve "komşu kız dün gece elbiselerini çıkardı, evde çıplak dolaştı" veya "büyük kulaklı gri bir adam büyük bir puro yaktı" veya "Pete`in elmalı turtalarının üzerini duman kapladı" gibi cümleler.

 

Yani, Lynchvari projeler kendi tutarlığı içinde sadece sinemada değil müzikte de, hatta cazda da sürüyor.

 

Cazkolik.com / 19 Eylül 2018, Çarşamba

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.