"Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerinde yeni sezon başlıyor

"Caz Dinlemek İstiyorum" seminerlerinde yeni sezon başlıyor

Caz müziğini çoğulcu, özgürlükçü ve yaratıcı bir kültür olarak ele almaya gayret eden "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri üç yıl önce Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ta başladı. Müzik yazarı Murat Beşer, müzikolog, besteci ve öğretim üyesi Alper Maral ve editör Feridun Ertaşkan`dan oluşan ekip ilk yıl caz tarihini konuştuğu sezonun ardından ikinici sene caz tarihini yaratan efsanevi isimleri, geçen sene de caz kültürünün temel taşı diyebileceğimiz caz standartlarını ele aldı, konuştu ve dinledi.

 

Geldik dördüncü sezona

 

Üç yıl boyunca cazseverlerden gördüğü ilginin ardından bu yıl "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri caz tarihine damga vuran ölümsüz albümleri konuşmaya ve dinlemeye başlayacak.

 

İlk seminer 10 Ekim Perşembe, saat 19:00`da

 

Geçen seneden bu yana seminerlerin günü ve saati değişmedi. İki haftada bir perşembe akşamları saat 19:00`da başlayan seminerler bu yıl da aynı periyodu takip edecek.

 

Sezona iki başyapıtla başlanıyor

 

Yılın ilk seminrinde sezon iki başyıpatla başlıyor. Miles Davis`in caz tarihinde kırılma yaratan albümü "Birth of the Cool" ve Cannonball Adderley`nin "Something Else" albümlerinin müziğe ve caz tarihine etkisi enine boyuna konuşulurken albümün müzikleri seminer boyunca dinletilecek. Sezon boyunca çok sayıda albümü ele alınacak.

 

Seminerlere katılım ücretsiz

 

Tüm müzik severlere açık olan "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri ücretsiz olarak gerçekleştirmektedir.

 

Cazkolik.com / 03 Ekim 2019, Perşembe

 


 

Aşağıda geçmiş sezonlara ait bilgileri okuyabilirsiniz

 

Ekim ayında başlayan "Caz Dinlemek İstiyorum" caz seminerleri bu yıl "Caz Standartları Okulu" alt başlığıyla caz tarihine damga vuran caz standartlarının hikâyelerini Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat sahnesinde cazseverlerle konuşmayı, tartışmayı, sahneden piyanoyla ve plaktan dinlemeyi sürdürüyor.

 

14 mart perşembe akşamı saat 19:00`da 1945 tarihli bir Charlie Parker bestesi olan "Billie`s Bounce" ve 1959 tarihli bir John Coltrane bestesi olan ve her ikisi de çoktan ölümsüz caz standartları arasına katılan "Naima" hakkında konuşulacak, Alper Maral parçaları piyanoda seslendirerek anlatırken caz tarihinde öne çıkmış kayıtlar plaklar üzerinden dinlenecek, parçaların hikayeleri, anekdotları anlatılacak. Giriş ücretsizdir.

 

Cazkolik.com / 13 Mart 2019, Çarşamba

 


 

28 şubat perşembe akşamı saat 19:00`da Ray Henderson ve Mort Dixon`ın 1926 yılında bestelediği, caz tarihinin en sevilen, en çok seslendirilen ölümsüz şarkılarından "Bye Bye Blackbird" ile Victor Schertzinger ve Johnny Mercer`ın 1942 yılında bestelediği bir diğer ölümsüz caz standardı "I Remember You" üzerine konuşulacak, Alper Maral tarafından piyanoda seslendirilerek parçaların analizi yapılacak, plaklarla ölümsüz kayıtlar dinlenerek bestelerin caz tarihindeki önemi anekdotlarla anlatılacak. Tüm cazseverler seminere davetlidir. Giriş ücretsizdir.

 

Cazkolik.com / 25 Şubat 2019, Pazartesi

 


 

24 ocak perşembe akşam saat 19:00`da 2019`un ikinci seminerinde 1950 ve 60`lara damgasını vuran, oynadığı dönem Türkiye`de büyük ilgi görmüş "Siyah Orfe" (Black Orpheus) filminde seslendirilmesiyle dünya tarafından tanınan, Luiz Bonfa ile Carlos Jobim bestesi "Black Orpheus" (ki filmde ünlü olan "Manhã de Carnaval", "Samba de Orfeu", "Felicidade" gibi diğer şarkılar da çok sevilmişti) ile yine aynı dönemin çok sevilen ölümsüz "The Girl from Ipanema"sı bu seminerin konusu olacak. Piyanodan canlı ve plaktan versiyonları dinlenecek, kouşulcak, tartışılacak.

 

Cazkolik.com / 22 Ocak 2019, Salı

 


 

10 ocak perşembe akşamı saat 19:00`da yılın ilk seminerinde caz tarihinin en tanınan bestelerinden "Caravan" ve "Take Five" konuşulacak. Türlü versiyonları plaktan ve sahneden canlı olarak dinlenecek. Tüm cazseverler bu ücretsiz etkinliğe davetlidir.

 

Cazkolik.com / 09 Ocak 2019, Çarşamba

 


 

Yılın son seminerinde sıra 27 aralık perşembe akşamı saat 19:00`da ölümsüz besteler "My Funny Valentine" ile "Autumn Leaves"de. Tüm cazseverler yılı bu harika bestelerin ardındaki öyküler ve tarihe damga vurmuş yorumları dinlemeye davetlidir.

 

Cazkolik.com / 27 Aralık 2018, Perşembe

 


 

Ekim-mayıs ayları arası her ay iki hafta arayla perşembe geceleri saat 19:00`da gerçekleşen "Caz Dinlemek İstiyorum" bu yıl üçüncü sezonuna "Caz Standartları Okulu" adıyla devam ediyor. 29 kasım perşembe saat 19:00`da gerçekleşecek sezonun üçüncü seminerinde hakkında konuşulacak, canlı ve plaktan dinlenecek caz standartları "All the Things You Are" ve "Summertime"dır.

 

Cazkolik.com / 26 Kasım 2018, Pazartesi

 


 

11 ekim perşembe akşamı gerçekleşen ilk seminere gösterilen ilgiye çok teşekkür ediyoruz. Son sandalyesine kadar dopdolu bir salonda caz tarihinin sembol şarkısı "Strange Fruit" ve "Mack the Knife" standartları hakkında konuşmak güzel bir deneyim oldu. Ekim ayının ikinci semineri 25 ekim perşembe saat 19:00`da olacaktır.

 

Cazkolik.com / 15 Ekim 2018, Pazartesi

 


 

İki yıldır Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat`ta cazseverlerden yoğun ilgi gören caz seminerleri serisi bu yıl üçüncü sezonuna 11 ekim saat 19:00`da başlıyor. Cumhuriyet Gazetesi müzik yazarı Murat Beşer, öğretim üyesi ve müzikolog Alper Maral, Cazkolik.com editörü Feridun Ertaşkan`ın birlikte sürdürdüğü "Caz Dinlemek İstiyorum" seminerleri ilk yıl caz müziği ve tarihi hakkında plaktan dinlemeli sohbetler yapma amacıyla başladı. Kısa zamanda gördüğü ilgi ve Kadıköy Belediyesi ile Yeldeğirmeni Sanat`ın desteğiyle seriye dönüşen seminerlerin ilk yılında cazın günümüze uzanan yüzyıllık tarihi enine boyuna konuşuldu. Kimi zaman konuk konuşmacılar, kimi zaman sahnede canlı performans sergileyen konuk müzisyenler eşliğinde ikinci sezonda caz tarihinin kahramanları olan müzisyenlerin hayatları, sanatları, albümleri ele alındı, her biri caz tarihine altın harflerle geçmiş müzisyenlerin hayat hikayeleri tarihe eşlik etti.

 

"Caz Standartları Okulu" başlıyor

 

İlk yıl caz tarihi, ikinci yıl caz tarihine damga vuran müzisyenler ve 11 ekim perşembe akşamı başlayacak yeni sezonda caz tarihinin alfabesi kabul edilen, caz müziğinin teknik ve kültürel olarak üzerine inşa edildiği caz standartları adı verilen besteler sezon boyu konuşulacak, dinlenecek, konuk müzisylenlerce icra edilecek.

 

İki yıldır salı akşamları gerçekleşen seminerler bu yıl perşembe akşamına alındı

 

Her seminer en az 2-3 caz standardının bestelendiği yıldan itibaren ele alınacağı "Caz Standartları Okulu" herbiri kendi hikayesine sahip bestelerin kendi dönemleriyle sonraki ve günümüz arasındaki mukayeseleri de seminerler esnasında canlı olarak tartışılacak, konuşulacak, öne çıkan icralar plaktan dinlenecek. İki yıldır salı akşamları gerçekleşen seminerler bu yıl bir değişiklik yapılarak perşembe akşamına kaydırıldı. Haziranayına kadar her ay iki seminerin gerçekleşeceği etkinlikleri Yeldeğirmeni Sanat`ın web sitesinden ya da Cazkolik sosyal medya hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.

 

Ocak ayına kadar seminer tarihleri;
• 11 / 25 Ekim Perşembe 2018, Saat: 19:00-21:00
• 15 / 29 Kasım Perşembe 2018, Saat: 19:00-21:00
• 13 / 27 Aralık Perşembe 2018, Saat: 19:00-21:00

 

Cazkolik.com / 20 Eylül 2018, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.