Caz efsanesi Charles Mingus`un 1973 tarihli yayınlanmamış bir caz klüp kaydı bulundu

Caz efsanesi Charles Mingus`un 1973 tarihli yayınlanmamış bir caz klüp kaydı bulundu

Caz tarihinin büyüklerinden Charles Mingus`un daha önce yayınlanmamış bir caz klüp kaydı 5 CD özel paket olarak yayınlandı ve caz dünyasında yankı buldu. Şubat 1973 yılında yapılan kayıtlar Mingus`un davulcusu Roy Brooks tarafından yapılmış ve saklanmış. Horace Silver Quintet`ten de tanıdığımız Brooks 2005 yılında hayata veda etmişti, kayıtları bulan ise Brooks`un karısı Hermine oldu. Mingus`un mirasının hukuki sahibi eşi Sue Mingus`ın onayıyla yayınlanan 5 albüm son dönem ortaya çıkan arşivlik kayıtlar arasında öne çıkacak potansiyele sahip görünüyor. Kayıt kalitesinin nasıl olduğunu bilmediğimiz albümün bir parçası dijital platformlarda yayınlandı.

 

Son dönem Detroit 46 Selden caddesinde yeralan Strata Konser Galerisi`nde Mingus ile ilgili nerdeyse tüm hayatının yeraldığı bir sergi açılmıştı. 5 CD`den oluşan paket bu galeri tarafından yayınlandı. Kayıtlarda, Mingus`un yanısıra trompette Joe Gardner, Hank Mobley`i anımsatan tonuyla tenor saksofonda John Stubblefield, piyanoda Don Pullen gibi isimlerin yeraldığı kayıt çok kanallı olarak kaydedilmiş. Klüp atmosferinin, kimi zaman müşteri seslerinin işitildiği kayıt o dönem radyo istasyonu WDET-FM`de bir kez yayınlanmış, hatta, Brooks ile röportaj da yapılmış. Box set Barely Breaking Even etiketiyle piyasaya verilmiş.

 

Mingus ve arkadaşları o gece “Pithecanthropus Erectus”, “Orange Was the Colour of Her Dress (Then Blue Silk)”, "Celia”, “Peggy’s Blue Skylight”, “Dizzy Profile” ve “The Man Who Never Sleeps” gibi Mingus`ın repertuvarından tanıdığımız besteleri seslendirmiş. Dijitale verilen 18 dakikalık parça da bu icralardan biri ve şimdiye kadar 134 binin üzerinde dinlenmiş. Bu demek ki caz dünyası albümden haberdar olalı epey olmuş bizim keşfetmemiz uzun sürmüş.

 

Cazkolik.com / 17 Ekim 2018, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.