Bir caz trompet solistinin özü kimdir, nedir diye soran olursa Roy Hargrove`u gösterin

Bir caz trompet solistinin özü kimdir, nedir diye soran olursa Roy Hargrove`u gösterin

Yıl boyu caz dünyasından ölümü haberleri veririz ama bu isimlerin çoğu ileri yaşta olur, hayatın akışında doğal süreçtir bu haberler fakat dün gelen Roy Hargrove ölüm haberi şaşırtıcı ve daha üzücü bir haber oldu. Anlaşılan, bizim gibi bir kısım Amerikan caz çevresi de şaşırmış habere. 49 yaşında, uzun süredir böbrek yetmezliğinden sıkıntı çektiği biliniyordu, söylendiği gibi madde bağımlılığının bu yetmezlikte rolü var mı bilmiyoruz ama yıllardır diyalize girdiğini biliyoruz. Son günlerinde bu yetmezlik nedeniyle acile kaldırıldığı da bildiklerimiz arasında. Nihayetinde, kalp yetmezliğiyle hayatını kaybetti Hargrove ve oldukça genç yaştaydı.

 

Sağlık sorunlarının 2010 yılından bu yana Hargrove gibi yıldız bir sanatçıyı aktif müzikten yavaş yavaş uzaklaştırdığı da bildiklerimiz arasında. Uzun zamandır bir stüdyo albümü yayınlamamıştı ama kimi albümlerde trompetini duyuyorduk. Bunların arasında bu yıl çıkan Ramon Valle’nin “The Time is Not” ile 2015’de yayınlanan Ameen Saleem’in “The Groove Lab” gibi albümleri dikkat çekiyor. 2010 öncesi ise son dönemine göre çok daha tempolu bir hayatı vardı Hargrove’un. İçinde yetiştiği Big Band formatında kendi kadrosunu kurduğu 2009 tarihli Emergence konusunda mesela son İstanbul Caz Festivali TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestra konserinde çaldığı konser haberimizde bu albüme de değinmiştik. Solo son albümü ise yanılmıyorsak 2008 tarihli “Earfood” oldu. Yılın en güzel çalışmalarından, solist yeteceğini trompeti şarkı söyler gibi çalma konusunda zirveye çıkarak gösterdiği bir çalışmaydı.

 

Henüz lise yıllarında Wynton Marsalis tarafından farkedilen bu önemli yetenek Marsalis ile hem caz dünyasında çok sayıda ismi tanıma hem sektöre girme fırsatı elde etti. Hargrove, yaşı itibariyle hem genç nesli hem eski ustaları tanıyan, onlarla rahat çalabilen bir sanatçıydı. Her zaman ilk ilham kaynağının 2009 yılında ölen büyüklerden tenor saksafoncu David ‘Fathead’ Newman olduğunu söyleyen Hargrove, Sonny Rollins, Oscar Peterson, Jimmy Smith, Shirley Horn, Ray Brown gibi büyüklerle aynı sahneyi paylaşırken kendi kuşağından Marcus Miller, Marsalis, Christian McBride ve onlarcasıyla çalabiliyor, hatta, Angelique Kidjo’dan, Erykan Badu ve D’Angelo’ya çok sayıda RB, soul ve hip hop sanatçısıyla ortak proje yapıyordu. Seksenlerin sonundan ikibinlerin başına müthiş bir dönem geçirdi. Müzikleri kulağımızda çınlayan harika albümlere imza attı. D’Angelo ile “Voodoo” ve “Black Messiah” albümlerinde bambaşka işler yaparken RH Factor ile başka, “Moment to Moment” gibi albümlerle smooth caza, caz klasiklerine, “Habana” ile latin ve Küba’ya, aynı zamanda 6 kez aday olduğu 2 kez kazandığı Grammy’lere de açılıyordu.

 

Hargrove son dönem geleneksel caz dinleyicisinin klüplerden, salonlardan, canlı müzikten elini çekmesinden rahatsız olan bir sanatçıydı ve caz dinleyicisinin canlı müziğe daha çok teşvik edilmesi gerektiğini söylüyordu.

 

Ölümü hakkında ne dediler:

 

Hargrove’un ölümü haberi çok kısa sürede geniş yankı buldu ve ardı ardına açıklamalar gelmeye başladı. Genç trompetçi Keyon Herold “Roy’un ruhuyla büyülenmiş biri olarak kalbim kırıldı” açıklamasında bulunurken sanatçı hakkında “solist bir trompetçinin özü” benzeri bir tabir kullandı.

 

Ünlü basçı Christian McBride “kardeşimi kaybettim” derken “dünyadaki hiçbir şey ilişkimizi değiştiremezdi” notunu ekledi.

 

Hargrove’un menajeri Larry Clothier’e NPR’a yaptığı açıklamada uzun yıllar diyalize giden sanatçının böbrek fonksiyonuna bağlı nedenlerle hastaneye kaldırıldığını açıkladı. Dostlarının çoğunlukla Twitter üzerinden açıklama yaptığı ölümle ilgili olarak Erykah Badu, Anita Baker, John Mayer gibi pekçok isim duygularını paylaştı.

 

Roy Hargrove diskografisinden Cazkolik önerileri:

 

- Diamond in the Rough (1989)
- Parker`s Mood (1995)
- Habana (1997)
- Directions in Music: Live at Massey Hall

 

Feridun Ertaşkan

 

Cazkolik.com / 04 Kasım 2018, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.