Christmas/yılbaşı müzikleri şirinliğinin arka yüzündeki rakamlar

Christmas/yılbaşı müzikleri şirinliğinin arka yüzündeki rakamlar

Her yılbaşı dönemi niye aynı müzikleri dinlediğimizi merak ettiniz mi? Bunun tek bir cevabı yok, kolay bir cevabı da yok ama arka planda dönen para miktarı bir açıklama olabilir mi? Gelin bakalım. İngiliz Independent gazetesi bu şirinliğin arkasındaki fatura tutarlarını araştırmış, ortaya çıkanlar şaşırtıcı mı, değil mi siz karar verin.

 

Özellikle, tam bugünler hangi AVM’ye gitseniz, hangi süpermarketin kapısından girseniz sizi benzer şarkılar karşılayacak. Kafeler de öyle. Bunlar genellikle Michael Buble, Norah Jones, Rat Pack denilen Amerikan üçlüsü yani Frank Sinatra ve saz arkadaşları, Bing Crosby, Nat ‘King’ Cole, Mariah Carey, Wham, Paul Mcartney, Cliff Richard... bunlara siz de başka isimleri ekleyin, peki, bu şarkıların arkasındaki telif hakları sahiplerinin ki bu haklar birer şahsa mı ait bilmiyoruz, pekala bu haklar şirketlerin elinde olabilir, şahıslar da vardır, en azından bazıları öyle. Mesela, şirinlik muskası Beatles’cı Paul McCartney “Wonderful Christmas” şarkısından her sene en az 260 bin pound para kazanıyormuş. Mariah Carey “All I Sant or Christmas is You”dan her sene en az 400 bin pound kazanıyormuş. Slade “Merry Xmas Everybody” şarkısından 1 milyon, The Pogues and Kristl LacColl “Fairytale of New York”tan 400 bin, Bing Crosby “White Christmas”tan 328 bin, Wham! “Last Christmas”tan 300 bin, The Pretenders “2000 Miles”dan 102 bin, Cliff Richard “Mistletoe and Wine”dan 100 bin. Tabi listeyi azalarak aşağı doğru yuvarlayın.

 

Bu rakamlar 2016 yılında yapılan araştırmanın rakamları. Aradan iki yıl geçti, daha artmış mıdır bilmiyoruz ama her yıl bu kadar gelir elde ettikleri belli, üstelik, The Performing Right Society üyelerinin mahremiyetlerini koruma amacıyla bu rakamların açıklanması konusunda oldukça tutucu.

 

Cazkolik.com / 20 Aralık 2018, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.