2019`un ilk albüm haberi geldi... Kaynağı belirsiz dünyalı bir müzik; "Anarko Romans"

2019`un ilk albüm haberi geldi... Kaynağı belirsiz dünyalı bir müzik; "Anarko Romans"

2019’un ilk albüm haberi geldi... Müzisyen ve besteci Demirhan Baylan’ın bas ve diğer tüm enstrümanları çaldığı, Cengiz Baysal’ın davulda yer aldığı “Anarko Romans” ocak ayının ilk haftası dijital platformlarda dinlenmeye başlanacak.

 

Baylan’ın rock’n roll merkezli müziğinde cazdan funk ve blues’a, funk’tan elektronik dokulara, özgür doğaçlamaya kadar farklı unsurları bestelerinde buluşturduğu kayıtta toplam on parça var. Albüm, ilk olarak dijitalde yayınlanmakla birlikte plak formatında basılma süreci hızla ilerliyor.

 

Kaynağı belirsiz, dünyalı bir müzik

 

Albüm yayınlanmadan haberini yapmak istediğimiz için düşüncelerini merak ettiğimiz Demirhan Baylan albüm hakkında şunları söyledi; “Dostum Cengiz Baysal davulları New Jersey`deki stüdyosunda kaydetti. Uzaktan yazışmalar ve haberleşmelerle geçen aylar boyunca birçok şey biriktirdik ve sonunda ortaya, ikimizin de içine sinen, gurur duyduğumuz bu çalışma çıktı. Hem müzikal fikirler, hem tını açısından taze ve ufuk açıcı bir albüm olduğunu düşünüyoruz. Bir sohbetimizde Cengiz şöyle demişti; "Dışarıdan bir kulak bu albümü dinlediğinde kaynağının neresi olduğunu tahmin edemez. Avrupalı, Amerikalı, Afrikalı, Ortadoğulu, Uzakdoğulu değil..." Üzerinde düşünülesi, eğlenceli bir nokta”.

 

Tek şarkıya sıkıştırılan müzik sektörüne inat albüm fikrinin hâlâ peşindeyiz

 

Baylan’ın çok haklı olarak altını çizdiği bir diğer nokta ise müziğin giderek daha genişleyeceği, açılacağı, farklılaşacağı, özgürleşeceği sanılırken müzik sektörünün formatı ısrarla ‘tek şarkı’ya sıkıştırma çabası oluyor. Bu konuda ise şu açıklamayı yapıyor Baylan; “Üzerinde hassasiyetle durduğum bir diğer nokta da "akış"tı. Neredeyse bütün müzik dünyasının "tek şarkı" saplatısına kapıldığı bu dönemde (artık yaşımızdan mıdır, nedir?) eski yöntemle "albüm" yaptık. Elimden geldiğince de yaklaşık 45 dakikalık bu tecrübeyi "doğru" bir "akış"la kompoze etmeye çalıştım. Artık "doğru" her neyse elbette. Umut ediyorum ki albümün bütünlüğü dinleyici için de iyi bir tecrübe olur”.

 

Anarşist romantikler?

 

Albümün ismi hemen dikkat çekiyor. Çarpıcı bir isim; “Anarko Romans”. Albümün ismine dair notları ise şöyle paylaşıyor Baylan; “Anarko Romans" benim için bir ruh halini anlatıyor. Albümün müziğine çok yakıştığını düşünüyorum. İsmi Türkçe düşünerek koydum. Ama daha sonra fark ettim ki İngilizce okuyunca bambaşka bir anlam çıkıyor. Şansıma bu da yakıştı. Bunu da üstüne düşünülesi, eğlenceli başka bir nokta olarak görüyorum”.

 


Şimdi sıra albümü dinleyicisiyle buluşturmaya geldi diyor Baylan. Sanatçı olmanın bir nevi deli olmakla eşdeğere dönüştüğü dünyada dinleyicilerin de bu deliliği desteklemesi şart. Enstrümanlar çeşitlenip, soundlar genişlerken müziğin giderek daraldığını hissettiğimiz bir dönemde bu nevi albümler insana bir şeyleri belki hâlâ yitirmediğimiz ama kaybetmeye de çok yakın olduğumuzu hatırlatıyor.

 

Bundan sonrası

 

“Anarko Romans” çıktıktan sonra geride daha yapacak çok iş bekliyor, onları da paylaşıyor sevgili Baylan; “Bu albümden bağımsız olarak Cengiz Baysal`la düo olarak serbest doğaçlama çaldığımız "Baysallan Duo" için girişimlerimiz devam ediyor. Bu projeyi festivallerde çalmayı hedefliyoruz. Ve elbette stüdyoya girip bunun canlı kaydını alıp albüm yapmak için de uygun bir zaman kolluyoruz. Diğer taraftan, elbette benim sözlü şarkılarım var. Önümüzdeki günlerde iki yepyeni şarkımı Demirhan Baylan Trio olarak kaydetmeye hazırlanıyoruz. Bu grupta gitarda Berk Arıhan, davulda Soner Doğanca`yla güzel bir birliktelik yakaladık. Bu iki yeni şarkıyı 45`lik olarak yayınlamak gibi bir hayalimiz var. Umarım olur.”

 

Cazkolik.com / 26 Aralık 2018, Çarşamba

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.