Mutluluğu ve acıyı derinden hisseden caz piyanisti ve besteci Eda And ilk albümü "Augmented Life"ı yayınladı

Mutluluğu ve acıyı derinden hisseden caz piyanisti ve besteci Eda And ilk albümü "Augmented Life"ı yayınladı

Yılın ilk yeni albüm haberleri gelmeye başladı. On yıldır hayatını Almanya’da sürdüren İzmirli besteci, aranjör ve piyanist Eda And tamamı kendi bestelerinden oluşan ilk albümünü yayınladı. “Augmented Life” adını verdiği albümde And’a vokalde Sibel Köse, alto saksafon ve flütte Serdar Barçın, tenor saksofonda Engin Recepoğulları, alto saksafon ve EWI’de Yahya Dai, kontrbasta Volkan Hürsever, davulda Volkan Öktem ve perküsyonda Türker Çolak’ın yanısıra kemanda Can Güçkan ve Çağlar Haznedaroğlu ile viyolada Ziya Güçkan, viyolonselde Serdar Mamaç’tan oluşan İzmir Jazz Strings’de kayıtlarda eşlik ediyor.

 

Türk müziğindeki oryantal melodi ve aksak ritmleri caz armonisi ve modern klasik tavırla harmanlayan And bu yaklaşımıyla birbirinden bağımsız gibi görünen türlerin birbiri içinde yeniden doğmasını amaçlıyor. Yanısıra And, albümde farklı orkestralama teknikleri ve mutasyona uğratılan taktik aksak tartımları kullanmasının doğu-batı füzyonu ekseninde yeni bir doğaçlama alanının yaratılmasına imkan sağladığını söylüyor. Eda And’ın albümde yeralan usta sanatçılara yaklaşımı da dikkat çekici. Her biri enstrümanında Türkiye’nin en tecrübeli sanatçıları arasında yeralan isimlerin kendi icralarını öne çıkaran alanlara ayrıca özen gösteriyor.

 

 

Fotoğraf: Aykut Uslutekin

 

O, benim ilk kaynağım

 

Eda And’ın ‘o, benim ilk kaynağım’ dediği babası caz müzisyeni Kürşad And. Geçirdiği rahatsızlık nedeniyle yaklaşık altı yıl önce henüz çok genç yaşta kaybettiğimiz basçı Kürşat And’ın kızı Eda And. Babasına özlemini ve sevgisini her fırsatta dile getiren And babası için albümde “ruhu hâlâ benimle olan biricik babacağım Kürşat And, bugün beni besteci ve piyanist olmaya iten ilk sebep ailem, bana hediye ettiğiniz müzik aşkına sonsuz teşekkürler” diyor.

 

Genç yaşa sığdırılan önemli çalışmalar

 

1988 yılında İzmir’de dünyaya gelen Eda And ilk piyano derslerini annesinden, ilk caz deneyimini ise babasından aldı. 2007 yılında İzmir Devlet konservatuvarı Piyano Bölümü mezunu olan And bir yıl sonra İzmir Devlet Senfoni Orkestrası’yla ‘Genç Solistler Haftası’nda henüz 17 yaşındayken bestelediği piyano konçertosunu seslendirdi. Aynı yıl, Almanya Bremen’e davet edilen sanatçı Hamburg Müzik ve Tiyatro Yüksek Okulu Besteciler Sınıfı’na kabul edildi. 2012’de Almanya’daki başarılı çalışmalarından dolayı Hermann Milena Ebel Özel Sanat Ödülü alan And bir yıl sonra Rodolfo Laruta Bigband ile Bolivya ve Şili’de caz bestelerini seslendirme imkanı buldu.

 

2014 yılında, 21. İzmir Avrupa Caz Festivali kapsamında babası Kürşat And anısına gerçekleşen konserde üçlüsüyle sahnede yer alan And aynı yıl TRT 20. Yıl Özel Altın Anten Pop Müzik Beste Yarışması’nda kardeşi Duru And’ın bestelediği, düzenlemesini kendisinin yaptığı şarkıyla finale kalarak birinciliğe layık görüldü. Klasik kompozisyon eğitiminin ardından Hamburg’da caz kompozisyon sınıfına kabul edilen sanatçı 2015 yılında Hamburg Elbjazz Festivali’nde bestelerini seslendirdi.

 

 

İki sene önce Avrupa’nın ve dünyanın en iyi caz orkestralarından NDR Big Band ile bestelerini seslendirdiği bir stüdyo kaydı yapan And bu kayıtlarını Alman Devlet Radyosu ile TRT Radyo-3’de Hülya Tunçağ’ın radyo programında yayınlandı. Bir yıl sonra piyano konçertosu Mirela’yı Çukurova Devlet senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak seslendiren sanatçı Almanya’daki caz kompozisyon eğitimini tamamlamasının ardından senfoni orkestraları, trio, ensemle, yaylı dörtlüleri, big band, caz korosu, dizi ve film müzikleriyle pop şarkılarına uzanan yelpazede çalışmalarını sürdürüyor.

 

Cazkolik.com / 09 Ocak 2019, Çarşamba

 

Albüm kapak fotoğrafı Karsten Kiss

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.