"Uyku Pansiyon"daki müzikler gerçeklikle yer değişmeye hazır rüya haline dönüştürüyor

"Uyku Pansiyon"daki müzikler gerçeklikle yer değişmeye hazır rüya haline dönüştürüyor

Uyur uyanık haldesiniz, uyumaya gayret ediyorsunuz, gözleriniz yavaşça kapanıyor, gerçekle rüya belirsizleşiyor. Şehirden gelen sesler rüyalara karışıyor. Hangisi gerçek hangisi rüya. Zihnin kurguladığı görüntüler gün içinde yaşananlarla senkronize oluyor... ve, uyku iyice sarıyor. Daha derin rüyalar, zihnin tüm katmanları kendi müziklerini çalmaya başlıyor...

 

Gitarist Efe Demiral iki yıl sonra yeni albümü “Uyku Pansiyon”u yayınladı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Müzik Bölümü mezunu sanatçının Bilgi Music Label etiketiyle yayınladığı müzikler dijital platformlarda dinlenmeye başlandı. Bugün, günümüz Türkiye caz sahnesini ikibinli yıllarda Bilgi’de okuyup mezun olmuş müzisyenler yönlendiriyor desek yalan sayılmaz. Güçlü bir kuşağın ortaya çıkmasında bu okulun çok emeği var. Okul bugün belki o dönemdeki gibi değil ama öte yandan Bilgi Music Label ile katkısını ve etkisini sürdürüyor.

 

Seksenlerden itibaren Pat Metheny, Bill Frisell, John Abercrombie gibi öncü isimlerin gitar sounduna yönelik yaklaşımları yeni kuşak gitaristler üzerinde etkili olmaya başladı. Cayırtılı füzyon tonları önemli bir kısım genç sanatçıda yerini seyreltilmiş rafine cümlelere, içe dönük yaklaşımlara, az nota çok lafa bıraktı. Oldukça güçlü, sofistike ve kişiselleşen teknikleriyle bu sanatçıları dinleyerek büyüyen daha genç sanatçılar ikibinlerden itibaren kendi bakış açılarını albümleri vasıtasıyla caz repertuvarına dahil etmeye başladı. Bu isimlerin biraz gerisini, çevresini kurcalayınca mesela Charlie Haden gibi bir ustanın apaçık etkisini görmek de mümkün.

 

Başarılı sanatçı Efe Demiral’ın yeni albümü "Uyku Pansiyon"ndaki müzikler de dinleyicide benzer etki uyandırıyor. İlgi çekiyor. Merak ettiriyor. Keyiflendiriyor. Sadeleştirilmiş lirik melodilerin yatıştırıcı etkisi rüya halini gerçeklikle yer değişmeye hazır hale getiriyor. Bunu kimlerle yapıyor? Parçalarda değişen konuklar Demiral’a eşlik ediyor. Basçı Eren Turgut, davulcular Mert Can Bilgin, Berke Can Özcan, trompetçi Gunnar Halle, saksofonda Tamer Temel ve bir parçada sesiyle Deniz Özçelik albüm soundunun mimarları arasında yerini alıyor. “Olca” ve “Denizler” gibi iki parçadaysa Demiral’ın solo icrasını dinliyoruz.

 

Cazkolik.com / 26 Ocak 2019, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.