Özel Haber: Zorlu PSM yeni açtığı Touché ile İstanbul`a uluslararası ölçekte bir caz klübü daha kazandırdı

Özel Haber: Zorlu PSM yeni açtığı Touché ile İstanbul`a uluslararası ölçekte bir caz klübü daha kazandırdı

İstanbul, 60 yıldır önemli caz klüplerine ev sahipliği yaptı. 1960’larda İlham Gencer’in Çatı’sıyla başlayan dönemi takiben önce yetmişlerde Emin Fındıkoğlu’nun açtığı klüp, sonra, seksenlerde Korukent Jazz Bar ve Bilsak ile devamında Naima, Cafe Gramofon, Jazz Center hep kendi dönemlerine damga vuran klüpler oldu. Bugün, 20 yıldır Türkiye caz sahnesinin sembolü olan Nardis’le zirveye ulaşan zincirde Nardis uluslararası anlamda markaya dönüşen ilk klüp oldu.

 

İstanbul canlı müzik hayatında önemli bir dönemeç olarak Zorlu PSM

 

Doksanlardan itibaren İstanbul’da sayısız AVM açıldı ama hiçbiri müzikal/kültürel bakımdan şehre Zorlu PSM kadar etki etmedi. Klasikten caza, poptan alternatif müziğe, müzikal gösterilere kadar dünya çapında projeler İstanbullularla buluştu, kısa zamanda, âdeta on yıllardır ordaymışcasına alışkanlık yarattı.

 

Zorlu PSM yeni açtığı Touché ile İstanbula uluslararası ölçekte bir caz klübü daha kazandırdı

 

29 ocak salı akşamı Zorlu PSM’de İstanbul caz hayatı bakımından önemli bir gelişmeye tanık olduk. Hazırlıkları geçen yıl başlayan Touché caz merkezli/çok işlevli yeni bir klüp olarak basının davet edildiği özel geceyle faaliyete geçti.

 

 

Touché`nin açılışına basın mensupları yoğun ilgi gösterdi

 

Sahnesinde Steinway Grand Piano olan bir caz klübü

 

Bu ayrıntı çok mu önemli demeyin, çünkü önemli! İyi müzik için standart üstü detaylara özen gösterilmesi bakımından sahneye yerleştirilen Steinway Grand Piano dünyaca ünlü pek çok piyanistin Touché’de çalmayı tercih etmesinde öncelikli neden olabilir. Açılış gecesinde izlediğimiz Kerem Görsev’in bu piyanonun alınması konusundaki ısrarlı tavsiyesinin öneminin sahnede izleyeceğimiz isimler bakımından hissedileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

 

Açılışa Kerem Görsev Trio ve konukları damga vurdu

 

Görsev’in ilk günden itibaren klübe desteğinin altını çizdikten sonra Kağan Yıldız ve Ferit Odman’lı klasik üçlüye tenor saksofonuyla Engin Recepoğulları ve sesiyle Elif Çağlar-Muslu’nun eşlik ettiğini belirtelim. Hem Görsev besteleri hem caz standartlarının birbiri ardına geçit yaptığı performansta üçlünün marka haline gelen soundu kadar Engin Recepoğulları’nın tenor saksofonunun özellikle standartlarda `jazz giant’ gibi tınlaması, Elif Çağlar’ın ‘jazz diva’ havası açılış gecesinin heyecan verici anlarıydı.

 

 

Gece başlamadan klübün boş hali

 

İstanbul `live` müzik hayatına değer katmaya aday marka olarak Touché

 

Touché’nin yarattığı değeri geceden fotoğraflar eşliğinde görmek mümkün. Örnekleri New York, San Francisco, Tokyo, Milano, Londra, Barselona gibi şehirlerde ya da Blue Note’un dünyada sekiz büyük şehre yayılmış klüplerinde veya Londra’daki Ronnie Scott’s, Berlin veya Prag’daki bazı klüplerin eşdeğerinde görmek mümkün. Ayrıca, mekân tasarımı ve konumlandırması da buram buram caz kokan, dozunda caz nostaljisinin modern ve konforlu dokunuşlarla tamamlandığı bir atmosfere sahip. Dörtlü klasik masa formatı yanında iki yanda localı ve arkada barda/ayakta oturmalı düzen aynı anda çok sayıda cazseveri ağırlamaya müsait.

 

Zorlu PSM ve Touché AVM standartlarını değiştiriyor

 

Yukarda adı geçen caz klüplerinin tamamı cadde üstü klüpleridir. Şehrin işlek caddelerine, cazibe merkezi semtlere değer katar, kültürel merkez işlevi görür. Son otuz yılın metropol gerçeği olan AVM’lerin en iddialıları dahi bu gerçeği farketmedi ya da önemsemedi, bu yüzden, sık sık eleştirildiler. Zorlu PSM’nin farkı, ilk günden bu değerin altını çizmede gösterdiği titizlik, cadde üstü klüplerin canlı müzik kültürünü AVM içine yerleştirmedeki başarısı oldu. Tabi bu noktada, Zorlu PSM’nin AVM içinde ayrı bir dünya yaratmasının etkisini de hatırlatmalı.

 

 

Kerem Görsev Trio, Elif Çağlar-Muslu ve Engin Recepoğulları sahnede

 

Touché İstanbul canlı müzik hayatına nefes olacak

 

İstanbul son dönem cazda sıkışma yaşar, önde gelen mekânlar caza daha az yer ayırırken Touché’nin açılışının moral vereceği muhakkak. Hele önümüzdeki dönem sahnede izleyeceğimiz isimler bir bir açıklanırken ve dahası Zorlu PSM Caz Festivali başta olmak üzere dünyaca ünlü sanatçıları bu sahnede izlerken Touché`nin İstanbul`un caz ortamına katkısını daha çok hissedeceğiz.

 

 

Fotoğraflar: Sedal Antay

 

Cazkolik.com / 02 Şubat 2019, Cumartesi

 

 

Kerem Görsev Trio

 

Açılış gecesinin ardından aynı hafta gerçekleşen diğer etkinliklerin fotoğraflarını aşağıda görebilirsiniz.

 

 

İsrail asıllı Amerikalı tenor saksofoncu Gilad Atzmon, gitarist Sarp Maden ve piyanoda Ercüment Orkut`la sahne aldığı gece.

 

 

Jehan Barbur sahnede

 

 

Damla Pehlevan sahnede

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.