Metalden caza transformasyon; Gitar fenomeni Alex Skolnick İstanbul`a geliyor

Metalden caza transformasyon; Gitar fenomeni Alex Skolnick İstanbul`a geliyor

Müzik dinleyicisinde gitar fenomenlerinin yeri ayrıdır ama az sayıda gitarist zamanla bir idolden öte ‘fenafillah’ mertebesine erişebilen kritik bir sanatçıya dönüşür. Bu sanatçıları tek tek tanıyoruz zaten. Burada isimlerini listelemeye gerek yok ama bu isimlerin arasında biri var ki onu 4 mart akşamı Zorlu PSM sahnesinde izleyeceğiz; Alex Skolnick. Gitarda hız ve hassasiyet yönünden emsalsiz bir tekniğe sahip bu ustayı İstanbul’da izleyecek olmak az rastlanacak bir deneyim olacak şüphesiz.

 

Metalden caza transformasyon

 

Alex Skolnick seksenlerin ortasında adını duyurmaya başladığında otuz yıl sürecek Testament üyeliğine başlamış, Ozzy Osborne, Les Claypool, Trans-Siberian Orchestra gibi isim ve gruplarla aynı sahneleri paylaşıyordu. Bugün 51 yaşında olan gitar gurusu kuşağının pekçok ismi gibi yetmişlerde Kiss dinleyerek başlıyor ve Satriani’den dersler alıyordu. Bu dönem thrash metalin ana akım müziğin içine henüz girmediği dönemler. Plak şirketleriyle büyük sözleşmelerin yapılmasına biraz daha zaman var. Testament de Metallica gibi kendi neslinin önünü açan bir yol izlemeyi başardı ve nihayet Megaforce firmasıyla sözleşme masada yerini buldu. Aslında, bu firma önemin genç metalcileri gibi yeni kurulmuş bir firmaydı. Karı koca Zazula’ların firması Metallica’nın ilk albümünü yayınlamakla tanınır.

 

 

Fotoğraf 14 mart 2019 akşamı gerçekleşen Zorlu PSM konserindendir (Foto: Sedal Antay/Cazkolik)

 

Otuz yılda tükettiği metal sınırları bir müzisyen olarak Skolnick’e dar gelmeye başlayınca sığ sulardan derin sulara geçmeye karar verdi ve 2011 yılında üçlüsüyle yayınladığı “Veritas” albümüyle cazın sınırlarına giriş yaptı. Albümü Billboard’un Top 20 listesinde kendine yer bulmayı başardı ama bu dönem Testament’in “Dark Roots of Trash” ve “Brotherhood of the Snake” albümlerine katkıda bulunmayı sürdüyordu. Skolnick’in kendini metal sınırları içinde sıkışmaya başlamış hissetmesi aslında yeni değildir, daha doksanlarda bu işaretleri vermişti. O dönem, bu tecrübeyi edinmek amacıyla Savatage isimli grupla çaldı. Zaman içinde Kiss, Black Sabbath, Scorpions, Aerosmith, Ozzy Osbourne parçalarının jazzy coverlarını yapmayı ihmal etmeyen Skolnick doksanların sonunda New York’a taşınmaya karar verince davulcu Matt Zebroski ve kontrbasçı John Davis ile kendi adını taşıyan triosunu kurdu.

 

 

Fotoğraf 14 mart 2019 akşamı gerçekleşen Zorlu PSM konserindendir (Foto: Sedal Antay/Cazkolik)

 

Manhattan New School’da caz derslerine katılan sanatçı birkaç gün önce CRR’de konser veren Richie Beirach, George Garzone, Hal Galper ve Cecil McBee gibi caz ustalarından dersler aldı. Bu üçlünün ilk albümü “Goodbye to Romance” oldu. Bir anlamda yeni nesil caz standartlarına imza atıyordu. Metal örtülü caz albümü 2001 yılında yayınlandı. Üçlünün ikinci çalışması “Transformation” basçı Davis’in yerine Nathan Peck ile yayınlandı. Skolnick albümde Judas Priest, Pink Floyd, Deep Purple gibi büyük toplulukların müziklerinin üzerine yeni bir caz şalı atıyordu.

 

 

Fotoğraf 14 mart 2019 akşamı gerçekleşen Zorlu PSM konserindendir (Foto: Sedal Antay/Cazkolik)

 

2007’den itibaren coverlardan ziyade kendi bestelerine yönelen Skolnick’in son çalışması "Conundrum" geçen sene yayınlandı. 2013 yılındaki Gezi Parkı olaylarına ilgisini bildiğimiz sanatçı kendi blogunda bir yazı kaleme aldığı gibi “Taksim Square” gibi bir besteye de imza atmıştı. Bu besteyi Zorlu PSM konserinde çalacaktır eminiz.

 

Cazkolik.com / 16 Şubat 2019, Cumartesi

 

Fotoğraf 14 mart 2019 akşamı gerçekleşen Zorlu PSM konserindendir (Foto: Sedal Antay/Cazkolik)

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.