Uluslararası Müzik ve Bilimler Sempozyumu

Uluslararası Müzik ve Bilimler Sempozyumu

246 yıllık tarihiyle Türkiye’nin en köklü üniversiteleri arasında eğitime ışık tutan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) 17 ve 18 nisan günleri gün boyu sürecek, müzik ve bilim insanlarını aynı zeminde buluşturacak bir sempozyum gerçekleştirecek. İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı (TMDK) tarafından düzenlenecek ve müzikoloji alanında bilgi alışverişi sağlamayı hedefleyen ``Müzik ve Bilimler`` Sempozyumu’na ilgili alanlarda uzmanlaşmış kişilerin yanı sıra Chicago Üniversitesi’nden Dr. Thomas Christensen ve Cambrigde Üniversitesi`nden Dr. Ian Cross davetli konuşmacı olarak katılacak.

 

Sempozyumun açılış konserinde, geleneksel unsurların çağdaş müzikte kullanımı konusunda bestecilere araştırma olanakları sunmayı amaçlayan “NK Ensemble”, 2018 Andante Dergisi Donizetti Yılın Bestecisi ödülü sahibi Dr. Onur Türkmen’in eserlerini icra edecek. Sempozyumun ikinci günü akşamı verilecek konserde ise ilk olarak İTÜ TMDK öğretim elemanlarından oluşan “Hanımelinden Nağmeler” topluluğu Türk Müziği repertuvarından parçalar seslendirecek, devam eden bölümünde ise Dr. Eray Altınbüken ve Dr. Recep Gül’e ait birer yeni eserin dünya prömiyeri gerçekleşecek.

 

“Müzik ve Bilimler” sempozyumu, sosyal ve beşeri bilimlerden mühendislik ve doğa bilimlerine farklı disiplinlerden müzik ve bilim insanlarını aynı zeminde buluşturmayı, müziğin kesişimde yer aldığı disiplinler arası araştırma alanlarını pekiştirmeyi, genişletmeyi ve yeni arayışlara esin vermeyi amaçlıyor.

 

17 nisan çarşamba sabahı gerçekleşecek açılış seremonisinin ardından Setenay Gültekin’in sunumuyla ‘Anadolu pop müziğinin yeniden keşfi’ semineriyle başlayacak günün içinde Ozan Eren ve Emrah Ergene’nin Bülent Ortaçgil’in “Benim Oynar mısın” albümü üzerine konuşmaları, 1960 lle 1980 dönemi popüler müziğe dair geniş zengin görsel geçmişe yönelik anlatımlar, Rönesans dönemi İtalyan müzik teorisyeni Gioseffo Zarlino, 18. ve 19. yüzyıla yönelik sanata ve müziğe dair temalar, geleneksel Türk enstrümanlarıyla doğaçlama çalışmaları, Türk makam müziğinde modern yaklaşımlar, Osmanlı’da Avrupa müziği, sesli teknolojilerin körlerin bilgiye erişimi açısından değerlendirilmesi, müziğin üzerinden Türkiye’nin yakın geçmişine bakma pratikleri, ruh-beden-müzik ekseninde ahenk kavramları, çalgı almanın icracıya kazandırdığı değerler, otizmli çocukuları olan ailelerin profesyonel müzik eğitiminden beklentileri, Türkiye’de rap ve arabesk rap çatışması gibi sayısız başlık ve akşam konserleri iki gün boyunca üç farklı salonda konuşulacak, müzikler ve konserlerle desteklenecek. Kesinlikle kaçırılmaması gereken bu iki günü müzikseverlerin mutlaka değerlendirmesini öneriyoruz.

 

Sempozyumda sunulan çalışmalar ``Müzik ve Bilimler`` Sempozyum bildirileri olarak yayınlanacak. Sempozyumun tüm bilimsel oturum ve konserlerine dinleyici olarak katılım ücretsiz olacak. İTÜ Maçka Mustafa Kemal Amfisi ile A-101 ve 102 salonlarında gerçekleşecek seminer, dinleti ve konserlerin hangisini katılmayı istediğinizi sabah 09:30`a kadar kaydetmeniz gerekmektedir.

 

Cazkolik.com / 12 Nisan 2019, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.