Türkiye`nin yetenekli flamenko gitaristi Doruk Okuyucu yeni albümü "Nefes Nefese"yi yayınladı

Türkiye`nin yetenekli flamenko gitaristi Doruk Okuyucu yeni albümü "Nefes Nefese"yi yayınladı

Flamenkonun Türkiye’deki en yetenekli gitar sanatçılarından Doruk Okuyucu’nun ikinci solo albümü “Nefes Nefese” yayınlandı. Lin Records etiketiyle dijital ve CD olarak çıkan albümde Okuyucu‘nun 10 orijinal bestesi bulunuyor. Türkçeyi Flamenko’nun melodik ve ritmik yapısını bozmadan kullanan ender albümlerden biri olan “Nefes Nefese”de, sözleri Didem Ezgi Kurt’a ait tango formunda “Yapma” ve Zapateado formundaki (Endülüs kökenli orijinal bir dans ve geleneksel müzik çeşidi) “Dönüşüm” adlı şarkılar da dikkat çekiyor.

 

Nefeslendiğim bir dal ya da kaya oldu

 

“Nefes Nefese”yi her şeyin hızlı aktığı zamanlara inat, sadece durmak ve nefeslenmek için yaptığını ifade eden sanatçı, aynı duyguyu dinleyiciler için de yaratmak istediğini söylüyor: “Hepimiz ‘Nefes nefese’ bir koşturmaca içinde yaşıyoruz. Hiçbir şeye vakit yok; müzik, sohbet, yemek yemek dahi kısacık anlara sıkışmış durumda, nefes alacak alan yok. Bir yandan, şunu da kabul etmeliyiz, hayat gürül gürül bir nehir ve biz onun içinde sürükleniyoruz sadece. Nehir geniş; biraz sağa biraz sola gidebilirsin, belki baze biraz geri, nihayetinde, suyun aktığı yöne ilerlemek zorundasın. Ama bazen de, suda sürüklenirken bir dala ya da kayaya tutunur ve çıkar, ‘nefes nefese’ yatarsın üzerinde… İşte, bu albüm de, hayatın içinde nefes nefese koştururken nefeslenebildiğim o dal ya da kaya oldu benim için” diyor sanatçı.

 

Flamenko, müziğimin sadece bir parçası

 

2015 yılında yayınladığı ilk albümü “Giz”den bu yana müziğinin değişime uğradığını söyleyen Okuyucu, “Suyun akışında nasıl değişiyorsak müziğim de değişecekti, bu albüm haliyle dört yıl önceki müziğime göre çok daha başka bir yerde. Bu kez, belki de yaşımın da etkisiyle, daha sade, melodik anlamda kendimle daha barışık müzikler yazmaya çalıştım” diyor ve ekliyor: “Ilgaz Benekay ile çalışmaya başladığım 18 yaşımdan beri Flamenko ile beslenmiş bir müzisyenim. Beni Flamenko’ya neyin çektiğini tarif edebilmem o kadar kolay olmayacaktır ama ne çalarsam çalayım Flamenko tınladı bende. Bir gitarist olarak farklı tarzlarda pek çok müzik çaldım, hâlâ da çalıyorum ama Flamenko tuşesi ya da tınısı diyelim, elime, içime öyle işledi ki, yıllardır her çaldığım şey bir yerde mutlaka o müziğin tınılarını barındırıyor. Flamenkocu olarak etiketlenmek elinizdeki görüntünün sadece bir parçası, oysa fotoğrafın tamamında bir müzisyen ve gitar sanatçısı olan ben duruyor.”

 

Gitar notaları kitaba dönüşüyor

 

“Nefes Nefese”deki tüm şarkıların gitar notalarını hazırladığını söyleyen Okuyucu, çok yakında kitap olarak yayınlanacağının müjdesini veriyor: “Bu kitap akademik çalışma değil, Türkçede çok kısıtılı kaynağa katkı olsun diye yapılacak”.

 

İki şarkıda Didem Ezgi Kurt ve Özgür Çiftçi’nin sesleriyle eşlik ettiği albümde, perküsyonlarda Kerem Kırca, bas gitarda İlhan Deniz Beydili, trompette Mehmet Ali Açıksöz, kontrbasta Volkan Topakoğlu, tablada Gürkan Özkan ve kemanda Müge Çakarlı yer alırken, Başak Erdem Atasoy ve Cenk Atasoy kemanları, Jülide Alpergin çellosu, Öykü Koçoğlu da viyolasıyla yaylı dörtlüde eşlik ediyorlar. Mikslerini Akın Erdem Kadiz’in, mastering’ini ise Sertaç Kakı’nın üstlendiği “Nefes Nefese”, Akın Erdem Kadiz ve Mert Kasap tarafından Erekli Tunç Stüdyoları’nda kaydedildi.

 

“Nefes Nefese”yi sanatçının Apple Music, Spotify ve Deezer sayfalarında dinleyebilir ve indirebilir, DR, Dost ve Mephisto kitabevlerinden de CD olarak satın alabilirsiniz.

 

Cazkolik.com / 25 Nisan 2019, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.