Türkiye caz tarihinin son yirmi yılına damga vuran görsel hafızası Sedal ve Sedat Antay`ın objektifinden sergileniyor.

Türkiye caz tarihinin son yirmi yılına damga vuran görsel hafızası Sedal ve Sedat Antay`ın objektifinden sergileniyor.

Doksanlı yıllar... Fotoğrafçı Sedat Antay aklına gelen bir caz mizanseninin fotoğrafını çekmek ister ve gece vakti yola dökülür. Dönem, İstanbul Tünel’deki Gramofon caz klübü zamanı. O dönem, Tünel’deki tarihi metro binasının bitişiğindeki klüp caz dünyasının buluşma noktası. Sedal ve Sedat Antay kardeşler de nerdeyse her gece orada. Sahnesinden sayısız ünlü/ünsüz caz müzisyenin geçtiği, İstanbul’a konser için gelmiş dünyaca ünlü müzisyenlerin jam session için buluştuğu bir klüp. Sedat, aklına gelen mizansen için hazırlıklarını yapar ve eski bir bavula doldurduğu trampet, trompet, bas gitar, saksofon ve gitarı mizansen gereği görmüş geçirmiş İstiklal Caddesi’nin taşlarına yerleştirir. Gerekli ışığı da arabasının farlarından alır ve ortaya bu harika kompozisyon çıkar.


Türkiye caz sahnesinin iki usta fotoğraf sanatçısı Sedal ve Sedat Antay


Yıllardır Cazkolik için konserlerde omuz omuza çalıştığımız arkadaşlarımız Sedal ve Sedat Antay Türkiye caz sahnesinin gizli hazineleridir aslında. Yetmişli yılların sonundan beri caz fotoğrafçılığının duayen sanatçılarının bugün kadar çektiği sayısız fotoğrafın ancak küçük bir kısmı 1 Haziran 2019 Cumartesi günü saat 16:30’da Beyoğlu İFSAK’ta özel bir sergiyle cazseverlerin beğenisine ve anılarına sunulacak.


Sedat Antay`ın objektifinden zamanla klasikleşecek bir kompozisyon.



Antay’ların gözünden caz sergisi İFSAK’ta


Sadece iyi fotoğrafçı olmanın ötesinde çok iyi birer müzik dinleyicisi olan Sedal ve Sedat Antay kırk yılı aşkın sürede biriktirdiği fotoğrafları keşfedilmeyi bekliyor. İkibinlere kadar siyah/beyaz baskı ve 35 mm. film üzerinden oluşturdukları arşivleri dijital teknolojiyle tamamlayarak fotoğraf çekmeyi sürdürüyorlar.



Elvin Jones`un 1997 yılı Açıkhava konserinden


Her fotoğraf bir anı


Anıları canlı olarak görmek için 15 Haziran kadar İFSAK’a mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Orada gördüğünüz her fotoğrafın sizin anılarınızdaki karşılıklarına eminiz şaşıp kalacaksınız. Serginin en eski fotoğrafı 1997 tarihli Elvin Jones fotoğrafı. Cazseverlerin üzerinde büyük etkisi olan davulcu Jones’un 1997 tarihli fotoğrafı Açıkhava konseri nde çekilmişti. En yeni fotoğraf ise 2012 yılından Buster Williams, Lars Danielsson ve Dianne Reeves’e ait çalışmalar. Sergide kimlerin fotoğrafları yok ki... Sadece efsaneleri saymak bile etkileyici... Ornette Coleman, Ron Carter, Mike Manieri, Ernie Watts, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Airto Moreira, Freddy Cole, Charles McPherson, Roy Haynes, George Benson ve toplamda tam 35 sanatçı, 35 inanılmaz portre ve anılar... Anılar...


Sedal ve Sedat Antay


Mesela bir anı...


Sergiyi gezerken eğer Sedal ve Sedat Antay’ı orada görürseniz mutlaka konserler ve fotoğraflarla ilgili konuşun, sorun. Size her detayı anlatacaklardır. Örneğin, caz tarihinin en büyüklerinden Ornette Coleman fotoğrafı. Sene 2003... Hava berbat ve yağışlı. Konser Açıkhava’da. Konsere girerken tüm fotoğraf makineleri toplanmış. Sedat, `benim küçük bir el makinem vardı, onu vermedim ve sakladım` diyor. Konser boyunca farkedilmemesi için de uğraşmış, bu yüzden şöyle `göğsümü gere gere değil de kazağın altından çektim bu fotoğrafı` diyor. Ve daha böyle bir dolu anı. Siz en iyisi sergiyi mutlaka gezin.


Sergi 1-15 Haziran 2019 tarihleri arası İFSAK Beyoğlu’nda gezilebilir.


Cazkolik.com / 29 Mayıs 2019, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.