Cazın geleceği genç müzisyenlere emanet

Cazın geleceği genç müzisyenlere emanet

Bu yıl 17. kez düzenlenen Genç Caz seçmeleri için güzel bir pazar öğle sonrası İKSV Salon’da buluştuk. İstanbul Caz Festivali’nin 17 yıldır kurumsallaştırdığı seçmeler Türkiye caz sahnesi için genç sanatçıları birarada göreceğimiz önemli bir fırsat. Nitekim, bu yıl genç müzisyenlerin çıtası üst seviyedeydi. Geçtiğimiz senelerin katılımcılarına bakınca çoğunun zamanla önemli işlere imza attığını görebiliyoruz, hatta, bir çoğu artık tecrübeli sanatçı olarak anılıyor. 26 Mayıs pazar günü izlediğimiz genç müzisyenlerin de bu yolda yürüyecek olması biz cazseverlere ümit ve heyecan veriyor.

 

Genç Caz bir yarışma değil, bir keşif yolculuğu

 

Sahneye ilk olarak tenor saksofonda Eren Hasbolat, klavyelerde Onur Işık ve Emir Rauf Ülkü, elektrik gitarda Bora Karagöz, bas gitarda Burak Şimşek ve davulda Ozan Sezikli’nin yer aldığı Blue Monk geldi. Çift klavyeli topluluk kendi besteleri “Seven Summits” ve “Wish Boom”u seslendirdi. Güne zımba gibi başlamamızı sağlayan topluluk salon ve jüriden övgüleri topladığı gibi günün sonunda bu yaz festivalde konser verecek gruplar arasında yer almayı haketti.

 

 

Blue Monk

 

Bu arada, genç toplulukların sadece icracı değil besteci olarak öne çıkmasının altını çizmeli. Nitekim, Blue Monk gibi diğer grupların da önemli bölümü besteleriyle dikkat çekiyordu.

 

 

Bilge Günaydın Trio

 

Dört yıl önceki Genç Caz seçmelerinde izlediğimiz piyanist ve besteci Bilge Günaydın sahneye kontrbasta Anıl Deniz, davulda Fırtına Kıral ile çıktı. Bilge Günaydın artık tecrübeli bir genç sanatçı. Sanırım onu bundan sonra konserlerde, festival programlarında izlemeye başlarız. Günaydın sahnedeki ilk performansında Cemal Süreya’nın Üvercinka şiirine yaptığı besteyi seslendirdi, bu yaz festivalde izlemeye hazır olun ama daha önemlisi genç sanatçı ilk albümünü hazırlanıyor, sanırım seneye bu günler albümü konuşacağız.

 

Günün dikkat çeken bir diğer topluluğu Kazım Quintet oldu. İsmini davulcusu Ahmet Kazım Müftüoğlu’ndan alan genç topluluk özellikle trompetçisi Efe Gazi ile dikkat çekti. Oldukça temiz çalan Gazi’yi daha sonra bir başka toplulukta da dinleme fırsatı bulduk. Grupta piyanoda Altay Acar, gitarda Göktürk Oray, kontrbasta Barış Dağhan Develioğlu’nun olduğunu ekleyelim.

 

Günün bir diğer topluluğu Document 1 elektronik ağırlıklı tek topluluk idi. Aslında klavye ve elektroniklerde Ulaş Can Aydın tek kişilik performans sergileyen bir sanatçı imiş ve anladığım bu konuda iyi ama Genç Caz için saksofonda Tarık Karakoç, bas gitarda Emre Dereli ve davulda Çağdaş Topal’ın olduğu bir topluluk olarak katıldılar. Açıkçası, yeni kurulmuş ve muhtemelen az prova yapmalarına rağmen sahnelerini beğendim. Çalarken iyi konsantre olmaları, etkileşimleri bana seçmelerde değil konserdeymişim gibi hissettirdi.

 

İsimlerini sevdiğim bir topluluk Standart Mafyası... Piyanoda Emil Tan Ertem ki oldukça tavırlı bir tarzı var, kesinlikle daha sık izlemeliyiz, kontrbasta Oğuz Alp Erdoğmuş ve davulda Emre Batıoğlu ile hem standartları seslendirmesi hem piyano solistliğiyle mekânların aranan isimlerinden olacağı kesin, umarım standart repertuvarları geniştir, onları bir gece ayrıca dinlemek keyifli olacak.

 

 

Mines Two

 

Günün en sevilen topluluklarından biri Mines Two oldu. Piyanoda Maya Muz, basta Oğulcan Akça ve  katılanların en genci olan 16 yaşındaki davulcu Çağla Karaali gencecik yaşına rağmen cool davul tarzıyla herkesi hayran bıraktı. Potansiyeli etkileyici. Bakalım neler olacak, not alın diyoruz.

 

 

Efe Artun Trio

 

Gitarist Efe Artun Yüksel tanıdığımız bir isim. Kontrbasta Anıl Deniz ve son dönem caz konserlerinin vazgeçilmez davulcularından Burak Reşit Cihangirli ile iyi üçlü olmuşlar. Bu yaz onları da festivalde izleyeceğiz.

 

 

Genç Caz’ın vokalistleri

 

Bu seneye kadar (galiba bir de geçen sene) vokalistlerin çoğunluğunu konuşurduk ama bu sene tam tersi oldu. Sadece iki vokalist izleyebildik. İrem Arslan ve Merve Kırkbeşoğlu kendi projeleriyle sahne aldı. İrem Arslan sahnede gitarda Çağrı Çınar, bas gitarda Oğuz Alp Erdoğmuş ve davulda Ozan Keskin ile yer alırken Merve Kırkbeşoğlu ise gitarda Sercan Kaya, basta Umut oymak ve davulda Çağdaş Topal ile sahnedeydi.

 

 

Genç toplulukları nerede izleyeceğiz?

 

Yapılan değerlendirmeler sonucu Bilge Günaydın Trio, Blue Monk, Document 1, Kazım Quintet, Mine Two ve Standart Mafyası’nı bu yaz festivalin Parklarda Caz etkinliğinde dinlemek mümkün, ayrıca, genç sanatçıları Beylikdüzü Yaşam Vadisi Parkı’nda da izlemek mümkün olacak. Ayrıntıları festivalin sosyal medya hesaplarında bulabilirsiniz.

 

Feridun Ertaşkan

 

Fotoğraflar: Barış Ekşioğlu

 

Cazkolik.com / 30 Mayıs 2019, Perşembe

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.