John Coltrane`den bu yıl ikinci önemli sürpriz

John Coltrane`den bu yıl ikinci önemli sürpriz

John Coltrane geçen sene yayınlanan “The Lost Album” ile büyük gürültü koparmıştı. Albümün ilk kez yayınlanması, firmanın başarılı bir tanıtım stratejisi izlemesi caz dünyasının ilgisini bir anda üzerine çekmişti. Aynı dönemde kaydedilen yeni bir malzeme daha ortaya çıktı. Eylül ayında “Blue World” adıyla yayınlanacak albümün kapağında Coltrane’in albümü kaydettiği döneme ait bir fotoğrafı var.

 

Toplam 37 dakikalık bir çalışma “Blue World”. Bu çalışmanın da ilk kez piyasaya sürüleceği belirtiliyor. “The Lost Albüm” kadar fırtına koparır mı emin değiliz ama yeni bulunan her Coltrane kaydı şüphesiz ilgi çekecektir. Kaydın ünlü “A Love Supreme” döneminde yapıldığı ve yine Rudy van Gelder stüdyosunda kaydedildiğini biliyoruz. Kayda dair hikâyenin özünde Kanadalı belgeselci Gilles Groulx’nun o tarihte Coltrane’e “Le Chat Das le Sac” filmi için bir soundtrack yapar mısın sorusuyla başlıyor. Zaten müzik filmin on dakikalık kısmında daha önce yayınlanmış. Impulse! şirketi albümün orijinal analog bantlarından aktarıldığını belirtiyor. Ünlü caz yazarı Nate Chinen oturum kayıtlarında belirtilmediğini, bu nedenle arşivciler ve Coltrane tarihçilerinin dikkatinden kaçtığını belirtiyor. Albüm 27 Eylül günü yayınlanacak. “The Lost Albüm” fırtınasından sonra yeni bir Coltrane dalgasına hazırlıklı olmak lazım.

 

Albümde bilmediğimiz ne var?

 

Sekiz parçadan oluşan kayıtta iki adet Naima versiyonu, üç adet Village Blues versiyonu, Like Sonny, Traneing in ve Blue World var. Albüm yazısı Ashley Khan’ın elinden çıkma. Kahn, bu versiyonları öncekilerle karşılaştırmak Coltrane’in o dönemki klasik dörtlüsüne dair elemanların etkileşimlerindeki tutarlılığı ve sonik ayrıntıları gözlemek bakımından önemli diyor. Groulx filmini izleyenlerin çoğu Coltrane’in filmde bir müziği olduğundan haberdar değilmiş. Zaten on dakikalık bir müzik kullanılmış. Chinen “A Love Supreme”i andıran bir modalite olarak tarif ediyor “Blue World”ü. Albümün tamamının yayınlanmasına vakit var ama “Blue World” dijital platformlarda yayınlanmış. Zaten en merak edilen bu parça olmalı. Aşağıda dinleyebilirsiniz.

 

Cazkolik.com / 21 Ağustos 2019, Çarşamba

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.