Caz Kadıköy`e yakışıyor

Caz Kadıköy`e yakışıyor

İstanbul’un kültür, sanat ve müzikle iç içe yaşayan, on yıllardır şehrin festival ve konserlerine en fazla dinleyici gönderen ilçesi Kadıköy yaz başından bu yana süren Kadıköy Belediyesi Kadfest Uluslararası Kadıköy Festivali kapsamında hazırlıklarını sürdürdüğü ilk Uluslararası Caz Günleri’ni 25-28 Eylül arası gerçekleştirecek.

 

Son yıllarda Kadıköy’ün tarihi dokusu içinde artan çekim gücüyle farklı bir cazibe semtine dönüşen Yeldeğirmeni özellikle Kadıköy Belediyesi’nin 124 yıllık tarihi Notre Dame du Rosarie Kilisesi’ni sanat merkezine dönüştürmesinin ardından semtin çehresi günden güne değişti, kültür-sanat etkinlikleri arttı. Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat yıllardır her hafta sahnesinde gerçekleştirdiği caz konserleriyle edindiği tecrübeyi Uluslararası Caz Günleri’yle Yeldeğirmeni’nden Fenerbahçe ve Kalamış parklarına uzanan dört günlük şölene çevirmeye hazırlanıyor.

 

 

Uluslararası Caz Günleri’yle Kadıköy’de caz sesleri

 

 

Kadıköy Belediyesi’nin düzenlediği, geniş yelpazedeki sanat etkinliklerinin ve farklı disiplinlerin bir araya gelmesiyle Kadıköy’e yeni bir soluk getiren KADFEST Uluslararası Kadıköy Festivali, Eylül ayı programını caz olarak belirledi. Temmuz ayında “Yıldızlar Altında Sinema” ile başlayan, Ağustos ayında “Çizgi ve Sahaf Günleri” ile devam eden program Eylül ayında “Caz Günleri” ile 2019 sezonunun kapanışını gerçekleştirecek.

 

 

Festival etkinlikleri ücretsiz

 

 

Tüm etkinliklerin ücretsiz gerçekleşeceği Uluslarası Caz Günleri’ndeki konser, seminer, sergi ve film gösterimlerine Kadıköylüler kadar tüm İstanbullular davetli.

 

 

Festivalin açılışı JayJayBeCe Orkestrası konseriyle

 

 

Caz Günleri 25 Eylül Çarşamba akşamı Christof Griese yönetiminde ve genç müzisyenlerden oluşan dinamik bir caz orkestrası olan JayJayBeCe Orkestrası konseriyle açılacak. Kuruluş amacı Berlinli bestecilerin eserlerini seslendirmek olan orkestra Kalamış Parkı’nda güzel bir yaz sonu gecesine imza atacak.

 

 

Caz Almanya’yı fethediyor! Almanya’dan görkemli bir caz sergisi geliyor

 

 

26 Eylül günü açılışı yapılacak ve 13 Ekime kadar gezilecek “Caz Almanya’yı Fethediyor” ilk kez Berlin’de sergilenen oldukça kapsamlı bir sergi. 1. Dünya Savaşı yıllarında Amerikan ordusundaki Afrika kökenli asker müzisyenler eliyle cazın Avrupaya girdiği ilk yılların ardından özellikle savaş sonrası Berlin’in inanılmaz dinamik eğlence, müzik ve kültür hayatında kapsadığı yeri ve gelişimini gösteren sergi Yeldeğirmeni Sanat’ın arkasındaki tarihi Manastır binası yeniden düzenlenerek 13 Ekim’e kadar açık kalacak. Sergi, caz müziğinin tarihi ve Avrupa’da yaygınlaşmasını öğrenmek bakımından önemli bir fırsat olacak.

 

 

Festival konserleri

 

 

26 Eylül Perşembe akşamı perküsyonist Yinon Muallem’in Funky Dervish projesi Fenerbahçe Parkı’nda müzikseverlerle buluşacak. Aynı gece Yeldeğirmeni Sanat’ta ise Fransız caz piyanisti Remi Panossian Trio’yu izlemek mümkün. 27 Eylül Cuma akşamı yine Fenerbahçe Parkı’nda Türkiye’de caz vokalin divası kabul edilen Sibel Köse’nin sesine piyanist Kürşad Deniz dörtlüsü eşlik edecek. Caz standartları Fenerbahçe Parkı’nda adeta çınlayacak. Cuma gecesinin bir diğer konseriyse yeni çalışması “Love Jazz” ile dinleyeceğimiz tecrübeli davulcu Turgut Alp Bekoğlu’nun Love Jazz Quartet konseri olacak.

 

 

Uluslararası Caz Günleri kapanış konseri TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası ile Kerem Görsev’den

 

 

Bu yıl ilk kez gerçekleşen ve gelecek senelerde kapsamı genişleyecek Kadfest Uluslararası Kadıköy Festivali Uluslararası Caz Günleri’nin son gününde Yeldeğirmeni sanat’ta son dönemin yeni caz triolarından Stanpolites Project’i izleyecek cazseverler. Festivalin kapanışı ise Kalamış Parkı’nda sıradışı bir geceye tanık olacak Kadıköylü, İstanbullu müzikseverler. Türkiye’nin en önemli caz orkestrası TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası konserine Kerem Görsev konuk olarak katılacak.

 

 

Müzik ve sinema

 

 

Hem müzik hem sinema severlerin ilgiyle izleyeceği, gösterildiği yerlerde çok sevilen iki önemli film festival kapsamında gösterilecek. 27 Eylül Cuma günü başrollerinde Adrien Brody, Beyoncé ve Jeffrey Wright’ın oynadığı bir dönemin kült müzik şirketi Cadillac Records (Chess Records)’un soul müzik döneminde yükselişini ve düşününü dramatik olarak anlatan film 1950 ve 60’ların Şikago’sunda geçiyor. Filmde ünlü oyuncuların canlandırdığı dönemin starları Buddy Waters, Little Walter, Chuck Berry, Willie Dixon ve Beyoncé’nin canlandırdığı Etta James portleri yer alıyor.

 

İkinci film gösterimi ise 28 Eylül cumartesi soul müziğin efsanevi ismi James Brown’ı anlatan uhteyem bir heyecan fırtınası “Get on Up” olacak. Günümüzün müziğin şekillendiren, Michael Jackson gibi bir ikonun önünü açan bir müzik efsanesi James Brown’ın 1930’lardan ölümüne kadarki hikayesi tüm müzikseverlerin şüphesiz ilgisini çekecektir. Tüm konserler gibi film gösterimleri de ücretsiz ve koltuk sayısı sınırlı olduğundan izlemek isteyenlerin önlemini almasını tavsiye ederiz.

 

 

Seminerlerde caz konuları masaya yatırılacak

 

 

Uluslararası Caz Günleri kapsamında üç farklı başlıkta panel izleyecek müzikseverler. 26 Eylül akşamı saat 17:30’da Yeldeğirmeni Sanat alt salonda “Türkiye’de Caz Eğitimi ve Öğretimi: Lisans ve Yüksek Lisans Programları” başlığı altında öğretim üyesi ve müzikolog Alper Maral moderatörlüğünde Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yeşim Pekiner, İstanbul Üniversitesi’nden Gülden Teztel, Yıldız Üniversitesi’nden Şenol Küçükyıldırım ve Hacettepe Üniversitesi’nden Burak Durman tarafından konuşulacak. Türkiye’de caz eğitiminin bulunduğu noktayı anlamak bakımından bu panelin oldukça önemli olduğunu hatırlatmalı.

 

27 Eylül cuma günkü seminer ise “Caz Nereye?” adını taşıyor. Caz tarihi boyunca en sık sorulan sorulardan biri olan ‘Caz Nereye?’ sorusunun günümüze ait cevabını müzisyen ve besteciler Şevket Akıncı, Evrim Demirel ve Güç Başar Gülle editör Feridun Ertaşkan moderatörlüğünde konuşacak.

 

Son panel ise 28 Eylül Cumartesi günü müzik yazarı Murat Beşer ve koleksiyoner Ercan İmre eşliğinde “Müzik Albümleri ve Plak Koleksiyonerliği” konusunda olacak. Son dönem plağa yönelik artan ilginin de konuşmalarda masaya yatırılacağı önemli ve güncel bir seminer.

 

 

Uluslararası Kadıköy Festivali Kadfest Caz Günleri: 25/28 Eylül 2019 Programı:

 

25 Eylül Çarşamba / Konser: Berlin Jazz Composers Orchestra JayJayBeCe (Açılış Konseri)
Yer: Kalamış Parkı
Saat: 20.30

 

26 Eylül Perşembe / Panel: Türkiye’de Caz Eğitimi ve Öğretimi; Lisans ve Yüksek Lisans Programları
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Alt Salon
Saat: 17.30

 

Sergi Açılışı: Caz Almanya’yı Fethediyor
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Rosarie Manastırı

 

Konser: Yinon Muallem - Funky Dervish
Yer: Fenerbahçe Parkı
Saat: 20.00

 

Konser: Remi Panossian Trio
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi
Saat: 20.30

 

27 Eylül Cuma: Film Gösterimi: Cadillac Records
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Alt Salon
Saat: 15.00

 

Seminer: Caz Nereye?
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Alt Salon
Saat: 18.00

 

Konser: Kürşad Deniz Quartet Feat. Sibel Köse
Yer: Fenerbahçe Parkı
Saat: 20.00

 

Konser: Turgut Alp Bekoğlu Love Jazz Quartet
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi
Saat: 20.30

 

28 Eylül Cumartesi / Film Gösterimi: Get On Up
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Alt Salon
Saat: 14.30

 

Seminer: Müzik Albümleri ve Plak Koleksiyonerliği
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi, Alt Salon
Saat: 18.00

 

Konser: Stanpolites Project
Yer: Yeldeğirmeni Sanat Merkezi
Saat: 20.30

 

Konser: TRT İstanbul Radyosu Hafif Müzik ve Caz Orkestrası feat. Kerem Görsev (Kapanış konseri)
Yer: Kalamış Parkı
Saat: 20.30

 

Cazkolik.com / 05 Eylül 2019, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.