Bu panel çok önemli... Türkiye`de Caz Eğitimi ve Öğretimi; Lisans ve Yüksek Lisans Programları

Bu panel çok önemli... Türkiye`de Caz Eğitimi ve Öğretimi; Lisans ve Yüksek Lisans Programları

25-28 Eylül arası bu yıl ilk kez gerçekleşecek Kadıköy Belediyesi Kadfest Uluslararası Kadıköy Festivali kapsamındaki Uluslararası Caz Günleri konserleri, sergisi ve film gösterimleri kadar üç farklı paneliyle de dikkat çekiyor. Bu panellerin biri caz eğitimi bakımından özellikle önemli. Caz eğitimi konusunda dünya, özellikle Batı ülkeleri hızla yol alırken Türkiye’de caz eğitimi hayli ihmal edilmiş, hatta, hiç değinilmemiş bir konu oldu. Festivalde gerçekleşecek panel bu konuda geçmişten bugüne içinde bulunduğumuz eğitim durumunun tespiti, yapılanlar ve yapılacakları anlamamız ve öğrenmemiz bakımından eminiz epey aydınlatıcı olacak.


Panel konusunu gündeme getiren, hazırlayan ve moderatörlüğünü yapacak olan eğitimci, müzikolog, müzisyen Alper Maral’a panelin konusunu ve neler konuşulacağına dair bilgi vermesini rica ettik. Aşağıda paylaştığı notlar panelde konuşulacakların küçük bir kısmı ve heyecan verici ayrıntılar var.


Türkiye’de Caz Eğitimi ve Öğretimi: Lisans ve Yüksek Lisans Programları


Bazı şeyler de iyiye gidiyor... Artık caz çalanın konservatuvardan atıldığı, okuldan kovulduğu günler geride kaldı; tersine, birçok köklü, nitelikli kurumumuz caz öğretimine değer veriyor; birçok genç üniversitede “caz okuyor,” hattâ caz alanında master derecesi kazanıyor, doktora tezi yazıyor; daha şanslıları ise daha liseden cazla, caza gönül veren yol arkadaşlarıyla tanışıyor—yoo, gizli-saklı, izbe prova mekânlarında değil; okullarının müzik odalarında, konferans salonlarında—başka bir ifadeyle “okul sıralarında”! Anlayacağımız, yavaş yavaş bir medeniyet kuruluyor... İşte biz de ona mercek tutmak, kapı aralamak istiyoruz.


Caz alanında düzinelerce master tezine danışmanlık yapmış ve daha nicesi için kolları sıvalı akademisyen (ve tabiî caz müzisyeni) Alper Maral’ın moderatörlüğünde, ülkemizin caz öğretimi alanında öne çıkan kurumların temsilcileriyle gerçekleştirilecek Türkiye’de Caz Eğitimi ve Öğretimi; Lisans ve Yüksek Lisans Programları konulu panelimiz, tam anlamıyla bir meslek-içi, kuşaklar-arası tecrübe alış-verişi buluşması olacak.


Bu alanda bölüm ya da program bazlı öğretim veren kurumlar arasında öne çıkan Bahçeşehir, Yıldız Teknik, İstanbul, Hacettepe, Bilgi, Bilkent, Yaşar Üniversiteleri gibi seçkin kurumların sundukları olanaklar, hedefledikleri öğrenci profilleri, mesleğe kazandırma gibi pratik konuların masaya yatırılacağı oturumda Yeşim Pekiner (BAU), Gülden Teztel (İÜ), Şenol Küçükyıldırım (YTÜ), Burak Durman (HÜ) davetli konuşmacılar olarak katkıda bulunacaklar.


Seminer 26 Eylül akşamı saat 17:30`da başlayacak. Panelden sonra izleyiciler festival kapsamındaki Remi Panossian Trio konserini ücretsiz olarak izleyebilir.


Cazkolik.com / 11 Eylül 2019, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.