3. Küresel İklim Grevi Sıfır Gelecek Kampanyası... Gençler, gelecek için iklim krizine dikkat çekiyor...

3. Küresel İklim Grevi Sıfır Gelecek Kampanyası... Gençler, gelecek için iklim krizine dikkat çekiyor...

20 Eylül 2019! Bu tarih 3. Küresel İklim Grevi olarak tarih sayfalarına geçecek. Dünya genelinde yapılan greve Türkiye’den yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Olumsuz hava şartlarına rağmen iklim sorununa dikkat çekmek isteyenler mitingde yerini alarak “Sıfır Gelecek Kampanyası” adı altında bir araya gelen çevre ve ekoloji örgütleri dünya ile aynı anda “Küresel İklim Grevi” gerçekleştirdi.

İsterseniz biraz geriye gidelim ve en azından çoğumuzun küresel ısınma olarak bildiği ve fakat artık "İklim Krizi“ne dönüşen gündeme bir bakalım


Geçen sene Greta Thunberg adında 16 yaşındaki İsveçli bir kızın her Cuma günü okulu kırarak “iklim için okul grevini” başlatmasıyla gündeme geldi. Greta önce, üç hafta boyunca her gün İsveç Parlamentosu‘nun önüne gitti ve iklim değişikliği felaketinin önlenmesi gerektiğini yaptığı eylemlerle anlattı. Küçük kızın bu yaptıkları büyük hızla dünyaya yayılırken, Greta bir çok ülkede grevlere de katıldı. Polonya’da yapılan Birleşmiş Milletletler (BM) iklim zirvesinde konuşmalar yaptı ve bu yıl 23 Eylül 2019’da gerçekleşecek BM Milletler Zirvesi’nde konuşmak üzere, New York’a deniz yoluyla ve sıfır-gaz emisyonlu bir yelkeniyle vararak mesaj verdi.

İlk adım kısaca böyle geldi. Bu eylem Türkiye’ye nasıl ulaştı?


Bu akımın ünü dünyayı dolaşırken Açık Radyo sabah kuşağında Ömer Madra ve Can Tonbil’in iklim konularını dinleyen 12 yaşındaki Atlas Sarrafoğlu Greta’dan haberdar olmuş ve etkilenmiş. Greta’yı, kim olduğunu neler yaptığını araştırmış ve Türkiye’den, İstanbul’dan bir ses olmaya karar vermiş. Elbette konu ciddi. Gelecek onların. Onlar on yıl sonra üniversiteye gidecek, evlenip hayat kurmak isteyecek ama hangi gelecekle? Bu kaygılar onların kafasını daha çok meşgul ederken harekete geçen de onlar oluyor.



Atlas, Greta ve Selin


Geçen Ağustos Lozan’da uluslararası iklim grevi zirvesi yapıldı. Friday’s For Future (FFF Gelecek İçin Cuma) hareketinin geleceğini belirlemek ve yön vermek için yaş ortalaması yirminin altında, 38 ayrı ülkeden 450 aktivist genç Lozan Üniversitesi’nde bir haftalık Smile For The Future (Gelecek İçin Gülümse) iklim zirvesinde buluştu. Türkiye’den Selin Gören (18) ve Atlas Sarrafoğlu bu zirveye (12) katıldı.


"Burada Türkiye`yi temsil etmek çok güzel, bizim için büyük bir gurur. İklim grevlerine başladığımdan bu zamana benim için çok şey değişti hayatımda. Kendimle gurur duyuyorum. 20 Eylül`de yapacağımız okul grevine daha büyük bir katılım olacağını düşünüyoruz" demişti Atlas Sarrafoğlu ve gerçekten büyük bir katılım oldu.


Başka bir iklim aktivistimiz daha var tabii. Deniz Çevikus 11 yaşında. Deniz de Greta’dan ilham alarak Cuma günleri okulu kırıp sokaklara çıkıp eylemde bulunuyor. Pankartında “İklim krizinin farkında mısınız? İsterseniz anlatabilirim” diyor ve hiç yılmadan İstanbul’un bir çok yerine gidip bir banka oturup, gelenlere iklim krizinin ne olduğunu anlatıyor. Medyada yer alan Deniz de geleceğini istiyor. “Farkına varan harekete geçer” sloganı ile farkına varmamızı sağlıyor.


Artık “ah vah tüh, değiştiremeyiz, böyle gelmiş böyle gidecek” devri kapandı. Bu çocukların isyanı hepimizin isyanı. Hani ağlamasınlar diye çocuğunuzun her dediğini yapıyorsunuz ya, işte tam da şimdi yapın istediklerini.

İklim Grevi Haftası kapsamında Kadıköy`de yapılan yürüyüş

20 Eylül’den sonra bizleri neler bekliyor?


20-27 Eylül Küresel İklim Grevi Haftası olarak devam edecek. 23 Eylül’de New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres yönetiminde gerçekleşecek BM İklim Eylem Zirvesi’nde, küresel ısınmayı 2030 yılında 1,5 derece sınırında tutmak için gerekli adımları içeren somut planlar bekleniyor.

Somut planı olmayan konuşamayacak. Bakalım biz neler sunacağız?


Yukarıda bahsetmiştim, Greta 23 Eylül’de konuşmasını yapacak ve taleplerde bulunacak. Tabii bu zirve Paris Antlaşması’nın hedefleri için kritik önem taşıyor. Zira ülkemiz Paris Antlaşmasını imzalayıp meclisten geçirmemiş ülkelerden. Genel Sekreter Zirve’de özellikle dört temel alanda somut adımların atılması gerektiğini ifade ediyor:

• 2050’de net sıfır emisyon,
• Yeni hiçbir kömür yatırımı yapmamak,
• Kirleticilerin ödeyeceği bir vergi rejimi oluşturmak,
• Fosil yakıt teşviklerine son vermek.

İşte bu zirveden sonra biraz daha şekillenecek durumlar


Karar vericillerin radikal kararlar vermesi ve dünya ülkelerinin ortak sorunu olan bu krize karşı herkesin birleşmesi gerekiyor. Din, dil ırk gözetmeksizin, geleceğimiz için en doğru kararları vermek gerekiyor.

Evet, 20 Eylül İklim Krizi grevinden önce ve sonra da güzel şeyler oldu


Deniz Çevikus ile röportajlar oldu. Konusmasini buradan dinleyebilirsiniz.

Atlas Sarrafoğlu’na Uluslararası Af Örgütü "Vicdan Elçisi Ödülü“ verildi.

Selin Gören canlı yayında Euronews’ta canlı yayındaydı.


Bu çocukların istedikleri tek şey güzel bir gelecekte yaşamak. Bunu onlara vermemek için ne çok oyunlar oynanıyor. Lütfen sistemin değiştirilebileceğine inanın ve harekete geçin!


Haberin sonunu genç aktivistlerin anlamlı sözleriyle sonlandırayım;

"Ya sıfır karbon gelecek, ya da sıfır gelecek“ - Sıfır Gelecek

"Biz değilsek kim, şimdi değilse ne zaman?" - Atlas Sarrafoğlu

"Farkına varan harekete geçer“ - Deniz Çevikus

"Kimse değişiklik yaratamayacak kadar küçük değildir“ - Greta Thunberg


Radyo Cazkolik olarak da iki genç aktivistle yaptığım radyo programlarının linklerini aşağıda bulabilirsiniz. Bir sonraki genç aktivist konuğum Selin Gören olacak. Sabırsızlıkla bekliyoruz kendisini.


Atlas Sarrafoğlu`nun katıldığı radyo programını dinlemek için tıklayın.


Deniz Çevikus`un katıldığı radyo programını dinlemek için tıklayın.


Leyla-Diana Gücük


Cazkolik.com / 21 Eylül 2019, Pazar

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.