Efsane caz grubunun dönüşü

Efsane caz grubunun dönüşü

1970’lerin ortalarından beri aktif müzik yapan kaç topluluk kaldı? Spyro Gyra kırk yılı aşkın süredir çalmaya devam ediyor. Yetmişlerin füzyon yıllarında müzik yapmaya başlayan Jay Beckenstein ve arkadaşları yola çıkarken kendilerinden önce Weather Report ve Return to Forever gibi öncü gruplardan ilham aldı. Müziğindeki temel bileşenleri caz, pop, rock, R&B ve Caribbean müzikleri olarak belirleyen grup dans edilebilir enerjileriyle hem ticari başarı elde etti hem dinleyici nezdinde ilgi gördü.


Beckenstein ve arkadaşlarının dürüst olduğu konu geçmişte yakaladıkları başarıların üzerine yatan ve o başarıları ilelebet ticari olarak sömüren birileri olmamayı tercih etmesiydi. Bu yüzden olacak hâlâ yeni albüm yayınlamayı sürdürüyorlar. En son altı yıl önce “The Rhinebeck Sessions”, ondan da iki yıl önce “A Foregn Affair” albümlerini yayınlayan grup altı yıl sonra geri dönüşünü “Vinyl Tap” isimli albümle kutluyor.


1978 yılından itibaren, yani tam 41 yıldır albüm yayınlayan Spyro Gyra ekim sonu yayınlanan yeni çalışmasında 1960 ve 70’lerin plâk dünyasına gönderme yaptığı, dönemin ünlü gruplarının hitlerini yeniden yorumladığı “Vinyl Tap” albümüyle adından söz ettiriyor.


Albüm kapak görselinde vinil çağına gönderme yapan topluluk müzik seçimlerinde Cream’in “Sunshine of Your Love”, Beatles’ın “You’ve Got to Hide Your Love Away”, Johnny Rivers’ın 1960 yılı hiti “Secret Agent Man”, dönemin caz müzisyenlerinin de çok sevdiği, aynı zamanda film müziği olan “Alfie’s Theme”, Doobie Brothers’ın “What a Cool Beleives”, Blind Faith’in “Can’t Find My Way Home” gibi hit şarkıları Spyro Gyra’nın ellerinde yeniden hayat bulmuş.


New York Brooklyn kökenli iki lise arkadaşı Jay Beckenstein ve Jeremy Wall tarafından kurulan topluluğun geçmişi 1974 yılına kadar geri gidiyor. Biyoloji eğitimi alan Beckenstein semt çevresinde bir klüpte çalmak için başvurunca klüp sahibi ‘isminiz ne, tanıtımınızı yapıcam’ demişti, grubun isminin olmadığı dönem, Beckestein’in aklına biyoloji dersinde öğrendiği ve bir tür yeşil tatlı su yosunu olan "Spirogyra” kelimesi geldi ama klüp sahibi grubun adını Spyro Gyra olarak yanlış yazınca isimleri böyle kaldı.


1979 yılında yayınladığı “Morning Dance” albümüyle büyük üne kavuşan, ticari başarı yakalayan ve sayısız ödül kazanan Spyro Gyra kuruluşundan bugüne kadar binlerce konser verdi ve hâlâ veriyor, hâlâ yeni albümler yayınlıyor.


Cazkolik.com / 03 Kasım 2019, Pazar


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.