Türk müziğini cazla harmanlayan perküsyon ustası, besteci ve eğitimci Atilla Engin hayata veda etti

Türk müziğini cazla harmanlayan perküsyon ustası, besteci ve eğitimci Atilla Engin hayata veda etti

Geçen Mart PUL köşesinde anmışız Atilla Engin ustayı. New York’da kurduğu son gruplardan Istanbul Orchestra ile yaptıklarını duymuştuk. Kısa bir habere sığmayacak müzikle dolu büyük bir hayat. Çoğumuz yeterince tanıyamadık Atilla Engin’i. Hakkında bildiklerimiz kısıtlı. Ömrünün büyük kısmını yurtdışında geçirmiş bir sanatçımızdı. Dün ölümü haberi geldi, 74 yaşındaydı. Tam 45 yıldır yurtdışında yaşıyordu. Yetmişlerin sonunda önce Almanya, Danimarka sonra Amerika ve Brezilya’ya taşındı. Yetmişler ve öncesi Türkiyede oldukça aktif bir müzik hayatı vardı, beraber çalmadığı kimse yoktu, Avrupa’da çok daha fazlasını yaptı. Danimarka’da, 1986 yılında Kopenhag Caz Konservatuvarı’nın kurucularından Niels Henning Orsted Pedersen, Danimarka’da yaşayan Amerikalı caz davulcusu Ed Thigpen ve Kenny Drew gibi büyük ustalarla çaldı. Oradan New York’a gitti, oraya yerleşti. New York’da The Istanbul Orchestra’yı kurdu. İkibinlerin başında İkiz Kuleler’e saldırılmasıyla birlikte Brezilya’ya yerleşme kararı aldı. Tahmin ediyoruz orada renkli ve canlı bir dönem geçirdi.


Türk müziğinde çok sevdiğimiz şarkıların, türkülerin, oyun havalarının bir tür caz füzyon versiyonlarını yapıyordu. Göbek havaları, darbukalı oyun havalarını, Drama Köprüsü gibi sayısız türküyü yeniden düzenledi, rengârenk versiyonlar üretti. 1979 yılında yayınladığı “Turkish Delight” albümü en tanınanlar arasındadır, hatta, birçok kişi o müziklerin onun olduğunu bilmeden dinlemiş de olabilir. Türk ritmlerine merakı, tutkusu ve bilgisi, gittiği uzak yerlerde bile bu ritmlerden uzak kalmaması, kurduğu gruplarda bu müziği yapmaya devam etmesi mutlaka not edilmesi gereken yanıydı.


Ne yazık Atilla Engin’in hayatına dair çok fazla şey bilmiyoruz, eğer yakınları bizimle temasa geçerse gelecek nesiller için daha kalıcı, daha ayrıntılı, kariyerini anlatan bir çalışmayı ona saygımızı sunmak, sevgimizi göstermek amacıyla yayına gireriz.


Cazkolik.com / 06 Kasım 2019, Çarşamba


Alttaki Resim: 1968 yılı Ankara, Ergun Özer Orkestrası. Atilla Engin sol başta.


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.