Caz tarihini kökten etkileyen "A Love Supreme" bestesinin orijinal el yazması yayınlandı

Caz tarihini kökten etkileyen "A Love Supreme" bestesinin orijinal el yazması yayınlandı

Kültürel alanların tarihleriyle ilgili belgelerin haber değeri büyüktür. Shakespeare’in el yazmaları, Leonardo’nun yeni bulunan çizimleri, Bach ya da Beethoven gibi klasik ustaların yeni keşfedilen el yazma notaları gibi tüm bu belgeler kültür dünyasının en dikkat kesildiği haberler arasında gelir. Bu tür haberlere verdiği önemle tanıdığımız Open Culture web sitesi Smithsonian Ulusal Amerikan Tarihi Müzesi’nin yayınladığı yeni belgeyi duyurdu.


1965 yılında yayınlanmasının ardından caz dünyasını ve tarihini derinden etkileyen bir besteye dönüşen John Coltrane’in “A Love Supreme” bestesinin orijinal el yazması müze tarafından basınla paylaşıldı. Coltrane’in Tanrı inancına yönelik manevi yoluna dair kişisel bir beyan olarak bilinen “A Love Supreme” orijinal yazımın en altında Coltrane’in el yazısıyla “hiç bir yol kolay değil” notundan sonra “ama hepsi Tanrı’ya dönüyor” notu yer alıyor.


Beste dört süitin ilerlemesinden oluşuyor. Bölüm adları belirtilmemiş ama Coltrane’in onlara “Teşekkür”, “Çözüm”, “Takip” ve “Mezmurlar” adını verdiğini biliyoruz. El yazımıyla ilgili haberde Coltrane “A Love Supreme” motifinin tüm tuşlarda beraber çalınması gerektiğini önemle belirtmiş.


Cazkolik.com / 08 Ocak 2020, Çarşamba


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.