Sık rastlanmayan bir çalışma türü olarak "Bir Günde Döndüm Dünyayı" albümü

Sık rastlanmayan bir çalışma türü olarak "Bir Günde Döndüm Dünyayı" albümü

Athena grubunun klavyecisi Emre Ataker grupla yaptığı müzik harici kişisel müzikal tasvirlerden oluşan solo piyano albümü “Bir Günde Döndüm Dünyayı” yayınladı. Toplam 15 parçadan oluşan 1 saat 15 dakikalık albüm sabah “Günaydın”la gözlerini açan bir sanatçının önceki gün ve geceden kalan tortuları “Dünden Rüyalar” ve “Sabah Mahmuru” isimli doğaçlama icralarla tasvir ederek ilerliyor.

 

Tıpkı adı “Bir Günde Döndüm Dünyayı” gibi albüm de sabah uyanmayla başlayıp günün ilerleyen saatlerini kimi uzun, kimi kısa müzikal pasajlarla dinleyicinin zihninde uyarıcı etkilerle yorumlamaya çalışıyor. Güne ilişkin yaşananlar, yaşanacaklar ve günün devamına yönelen saatler her bir müzikal pasajın adıyla zihinde canlanacak şekilde resmedilmiş. Sabah mahmurluğunun ardından “Korkar”, “Rahat”, “Kararlar” ve “Geride Bırakılanlar” sanki günün ikinci yarısına aktarılmış ucu açık anlamlar. Dinleyenin belki de kendi günlük rutiniyle ilişkilendirebileceği soyut tasvirler.

 

Genellikle zihnin yönlendirdiği dürtülerle parmakların doğru tuşları arayış çabası belli melodik çizgiler oluşturuyor. Albümü baştan itibaren dinleyenler güne dair anlamları ancak parçaların adından çıkarabilir zira parçalar arasında kaotik farklılıklar, dramatik gelgitler, duygusal zikzaklar yok.

 

Yılın ilk albüm haberlerinin gelmeye başladığı günlerde sık rastlamadığımız bir çalışma biçimi olarak Emre Ataker’in “Bir Günde Döndüm Dünyayı” albümü toplamı fazla uzun tutulmuş, muhtemelen aynı meramın yarısı kadar sürede de anlatılabileceği intibaı uyandıran doğaçlama etüdlere konulan isimlerin yarattığı muhtelif çağrışımlardan oluşuyor.

 

 

Cazkolik.com / 25 Ocak 2020, Cumartesi

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.