4 çellistin 27 yıllık serüveninde modern dünyaya savrulan küller

4 çellistin 27 yıllık serüveninde modern dünyaya savrulan küller

Apocalyptica doksanların ortasında yola çıktığında herkes klasik eğitimli dört çellistin bir ‘cover’ gurubu olmaktan öteye gidemeyeceklerinde hem fikirdi. Metallica müzikleri üzerine yaptıkları şeyler herkese ilgi çekici gelmişti ama ya sonrası? Hep böyle mi olacaktı. Müzik dünyasında iyi fikir kadar o fikri iyi sunmak da önemlidir, burada sunmaktan kasıt müziği iyi icra, yüksek inandırıcılık, güçlü bir sound ve tabii hepsi iyi müzisyenlerin elinden geçtiği gerçeğiyle iyi bir satış ve pazarlama tekniği de olmazsa olmaz.


Apocaliyptica’nın yakaladığı başarı tam da müzikte türler arası yolculukların ne yöne evrileceği sorularının tartışıldığı dönemlerden birine denk gelmiş olmasıydı. Mesela, 21. yüzyılda nasıl bir klasik müzik? Mesela, bu çağdaş bir müzik mi? Bu soruları muhtemelen Apocaliyptica’nın üyelerinden çok müzik kalemleri tartışmış olmalı ki grup yakaladığı başarının geçici olmadığını ispat etmek istercesine ‘cover’lamaktan orijinal bestelere geçiş yaptı, bu durum ciddi olduklarını ve yol almak istediklerini gösteriyordu. Yanısıra, benzeri daha önce görülmemiş şekilde dört çellodan oluşan bir topluluk müziğinin gideceği fazla bir yol olmadığını farketmiş olmalılar ki gruba önce davul, sonra konuk vokaller ve nihayet kalıcı bir vokal eklediler. Bu arada yirmi yıllık bir tecrübeye de ulaştılar.


Apocaliyptica’nın her albüm sonrası sahip olduğu stilde uzmanlaştığını ve büyüttüğünü gördük. Tecrübenin, daha doğrusu evrimleşmenin son ayağı kimilerinin dediği gibi 10 Ocak günü çıkan “Cell 0” albümüyle bir Magnum Opus üretmiş olmasıdır. Apocaliyptica yeni albümünde enstrümanların birbirine karışan haliyle katmanlı derinlikler üretmeye gayret etmiş. Derin bas dalgaları, makineli tüfek davulları dört çellonun duyguları emerek ve püskürterek kararlılıkla dinleyeni içine çekmeye müsait. Baştan beri Apocaliyptica müziğine meraklıysanız yeni albüm yirmi yedi yıl sonra dahi sizi pişman etmeyecek, eriştikleri olgunluğa dikkat kesileceksiniz, yok, ben ezelden beri meraklısı olmadım hiç diyorsanız hiç değilse bazı parçalara bir kulak verin bakalım nasıl bulacaksınız.


Feridun Ertaşkan


Cazkolik.com
/ 16 Ocak 2020, Perşembe


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Feridun Ertaşkan

Cazkolik.com kurucusu, editör ve yazar.

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.