Nefeslerin emaneti

Nefeslerin emaneti

Tunuslu ud ve vokal üstâdı Dhafer Youssef ve arkadaşları dün akşam (8 Şubat) PSM Zorlu Performans sahnesindeydi.


Sahnede, enstrümanlarının ustası, uluslararası üne sahip dört milletten müzisyenler; klarnet üstası Hüsnü Şenlendirici, Norveçli gitar ve elektronik soundlar ustası Eivind Aarset ve Brezilyalı perküsyonist Adriano Dos Santos ve elbette Dhafer Youssef’ten oluşan dörtlünün performansları grup olarak ve tek tek konser boyunca dinleyicinin alkışlarını topladı.


Dhafer Youssef Türk dinleyicisiyle arası gayet iyi olan ve oldukça sevilen bir sanatçı. Geçtiğimiz yıllarda gerek caz festivalleri kapsamında, gerek bağımsız konserlerde sık izledik, hatta, birden çok şehirde mini turne de yaptı.



Fotoğraf: Sedal Antay


Ayrıca, akşamki konserde sadece Türk değil Suriyeli, Lübnanlı, Fransız dinleyiciler de salondaydı. Dhafer’in sahne performansı her zaman olduğu gibi alışılagelmiş bir ud sanatçısına göre epey hareketliydi. Dhafer gibi sanatçılar uzun zamandır udun kapasitesini artıran, yeteneklerini ve olanaklarını zorlayan lider bir enstrümana dönüştürdü, bu dönüşüm beraberinde sahnede Youssef’in orkestra sandalyesinde sabit oturan değil hareketli ve dinamik bir görünüme dönüşmesine neden oldu. Ayrıca, Youssef konser boyunca sahnedeki tüm müzisyenlerle bire bir iletişimi ve sıcaklığı koruyan bir sanatçı. Enerjik, güleryüz, samimi ve sempatik biri.



Fotoğraf: Sedal Antay


Sahnede ud çalmanın yanısıra sesini çok etkili kullanan bir sanatçı, hem de ne söylemek. Aslında, muhtemelen ud çalmadan önce söylemeye başlamış olmalı, beş yaşında. Önceleri radyodan dinlemiş şarkıcıları, sonra kendi sesini geliştirmiş.


Tunus’ta konservatuarı denese de istediği gibi olmamış, ardından Avrupa yollarına dökülmüş. Avusturya’ya gitmiş önce ama akademik bir şey değilmiş aradığı, kendi yolunu kendi bulmuş. En doğudan Avrupa kıyılarına, Hint ezgilerinden ilham almış, doğunun mistisizmine yönelmiş. (Konser öncesi haberimizi okumak için tıklayın)



Fotoğraf: Leyla Diana


Norveçli gitar ve elektronik soundlar ustası Eivind Aarest’in hem albüme hem konsere katkısı bir müzisyenin imkanlarından daha öte. Rock soundları bana göre müziği başka bir yere taşıyarak etkisini ve gücünü artırıyor. En azından dünkü performanstan hissetiklerimin tercümesi olarak rahatlıkla yazabilirim bunu. Sevdiğim bir iki şeyi daha paylaşarak, konserin havasını aktarmaya gayret edeyim. Davulcu Adriano Das Santos hayli enerjik ritmleriyle coşkuyu izleyiciyi adeta şırıngaladığından bedenlerin ritmle dalgalandığına şahidim. Youssef ile Hüsnü Şenlendirici arasındaki bağ ise nefesleriydi. Dhafer Youssef çoğu vokalde son nefesini klarnetin tamamlaması için Şenlendirici`ye emanet ederken Şenlendirici’nin de emanete klarnetiyle gösterdiği ustalık konserin en güzel anlarına tanıklık etmemizi sağladı.



Fotoğraf: Leyla Diana


Youssef’in son albümü „Sounds of Mirror“ albümünden paraçaların yayıldığı salonda dinleyicide, müzisyenler de mutlu görünüyordu.


Konser için olumsuz tek notun ise aslında konserle ilgisi yok. Dün akşam sahnede dört müzisyen ama üç de kamera vardı ki dış unsurların sahnedeki aksiyonun içine bu kadar girmesi şart mıydı anlamadım. Bazı anlarda resmen sahnede 7 kişiydiler, bu kadar içiçe geçmişlik hoş görünmüyordu.


Leyla-Diana Gücük


Cazkolik.com / 09 Şubat 2020, Pazar


Fotoğraf: Leyla Diana


BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Leyla Diana Gücük

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.