Levent Öget'ten Bakü Caz Festivali izlenimleri

Levent Öget'ten Bakü Caz Festivali izlenimleri

Arkadaşımız Levent Öget 10 - 16 Ekim tarihleri arasında ve ilk kez bu yıl gerçekleşen "Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Bakü Caz Festivali"ni organizasyonunda emeği geçenlerden biri olarak yerinde izledi ve notlarını caz okurları için kaleme aldı.

 


 

Dilerim kimi aksaklıklar ve çok üzücü bir kayba rağmen harikulade bir his bırakan bu değerli organizasyon gelişerek büyür

 

İlk kez yapılan ancak yıllarca sürebilecek bir değerde olduğuna inandığım bu organizasyonda yer almaktan büyük bir gurur duydum...

 

Yaklaşık altı ay önce değerli ses sanatçısı Oya Ergün Bakü`de bir caz festivali düzenlemek istediklerini ve bunun çok değerli destekçiler ve Türk Büyükelçiliği bünyesinde yer alabileceğini bana bildirdiğinde, büyük bir heyecanla, İstanbul`dan kendisine birlikte çalışabileceğimizi bildirmiştim.

 

Geçen süre içinde, festivalin Türkiye ayağında çalışan biri olarak belirlediğim sanatçı ve topluluklar nihayet dinleyicileri ile buluştu ve sanatlarını, performanslarını ortaya koydular.

 

Elbette anmadan geçemeyeceğimiz üzücü bir gelişme de festivalin üçüncü gecesinde yer almak üzere aylarca hazırlık yapan HiJazz topluluğunun kurucusu piyanist Alper Berksü`nün Bakü`ye gelmek üzere yola çıkacağı saatler öncesinde geçirdiği kalp krizi ile hayatını kaybetmesiydi. Bu, herkesi derinden sarstı. Ancak kültür ve sanat, hayatını sürdürmek zorundadır. Ülkemizde bir yandan üzücü gelişmeler olsa da tüm katılımcı sanatçılar temsil ettikleri çalışmalarını Bakü`ye taşımaktan çekinmediler. Savaşlarda bile yaşamına devam eden caz bugün artık yalnızca bir ülkeden çıkan müzik ya da o yıllarda anılan haliyle yaşayan bir kültür olayı değildir. Her ülkenin kendi müziği olmuşcasına kendi kodlarıyla, kökleriyle buluşan sentezler yapan ya da güncel hayatın tüm duygularını içine alan bir müzik türü haline gelmiştir.

 

Caz müziğinin ülkemizde uzun yıllardır yetişen ustaları bugün nihayet böylesine bir organizasyon ile caza son derece büyük değer veren bu kentin, Bakü`nün insanları ile buluşabiliyorsa bu onlar için de büyük bir şanstır diye düşünüyorum.

 

Kendi ülkelerinde de en az Bakü`deki kadar değerli hissedilmek isteyen ve sahiplenilmeyi hak eden tüm sanatçılarımız büyük bir memnuniyet ile çalışmalarını tamamladılar. Dilerim, kimi istenmeyen aksaklıklar ve üzücü bir kayba rağmen harikulade bir his bırakan bu değerli organizasyon gelişerek büyür ve yalnızca bu imkanlar çerçevesinde kalmayarak daha büyük bir kitleyle buluşabilecek bir sürece ulaşmayı başarır.

 

Uzun yıllar Türkiye`de cazın sevilmesi ve dinlenmesi için çaba sarf eden, yayıncılıktan, organizasyona, yapımcılıktan farklı projelere kadar üretimlerde bulunmuş bir müzik insanı olarak bu değerli festivale destek veren herkese teşekkür etmek istiyorum.

 

Bora Çeliker, Olgun Açar, Matthew Hall, Senem Diyici, Bilgin Canaz, Hakan Ali Toker, Evrim Demirel Ensemble, Erdem Göymen, Volkan Topakoğlu, Bora Uymaz, Şenova Ülker, Cem Aksel, Şenay Lambaoğlu, Uraz Kıvaner, Oya Ergün, Munis Sherifov, Feride Berin Öget başta olmak üzere, katılan ve katılamayan tüm müzisyenlere, büyükelçimiz Alper Coşkun`a, Hakan Tanrıverdi ve harikulade konukseverliğine, organizasyon çalışanlarına, teknik ekiplere, elçilik görevlileri, mekan sahipleri, ulaştırma görevlileri, destekçiler ve tüm çalışanlara, emeği geçenlere teşekkürlerimle yeni bir festivalde buluşmak üzere.

 

Levent Öget

 

Cazkolik.com / 22 Ekim 2014, Çarşamba

 

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Levent Öget

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

  • Esra Arslantürk
    22 Ekim 2014 Çarşamba 06:43

    Kimi müzisyenler sadece müzik yapar..önüne hangi nota koyulursa onu çalar o icracıdır.. Kimi müzisyen ekmeğindedir parasini kazanip yarabbi sükür diyip evine ailesine para götürür. Kimi müzisyense hem müzigini yapar hem de onu daha mükemmele doğru taşımanın endişesi ile çalışır da çalışır.. sonsuz bir mücadeleyle müzigine yeni bir şeyler katar. Bizlerse onları dinleyerek ufkumuzu genişletip yeni yolları yeni gelişmeleri görebilecek hale geliriz. Gerçekleştirdikleri çalışmalar geleceğimize ışık tutar ve bizlere basamak olur. Çok yakın bir zaman önce kaybettiğimiz Alper Berksu iste böyle özel bir müzisyendi.. Memleketimiz karanlığın içinde küçük bir mumla çevresini aydınlatmaya çalışan bir değerini daha kaybetti..çok yazık.. Tabiki yaşam devam ediyor.,hayatlar bitebiliyor ama müzik devam ediyor ve etmeli.... Herseyin oldukça basite indirgendiği , tüketim toplumu haline getirilen ülkemizde, sizler gibi sanatina ve yaşamına sahip çıkan insanlarin varlığı bana umut ve yaşama heyecanı veriyor.. Bu tip festivallerin daha da artmasını Türk müziğinin ve sanatçılarının ileriye daha da ileriye daha büyük adımlarla yürümesini dilerim. Sizleri kutluyorum...saygılarımla.. Esra Arslantürk

    Bu Yoruma Cevap Yazın »
  • Levent Öget
    19 Kasım 2014 Çarşamba 02:08

    Esra Hanım çok teşekkürler...

    Bu Yoruma Cevap Yazın »

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.