"Cazı kurtarmak" ama neyden?

Cazın ölmekte olduğunu en çok düşünenler Amerikalılar! Çünkü, dünyanın sadece bu yöresinde `cazı kurtaralım` düşünceleri almış başını gidiyor ama orada da tersini düşünenler var demek ki. İşte, tanınmış caz yazarı ve eleştirmen Chris Slawecki de bu isimlerden biri. Özellikle Beyaz Saray`da yeni başkanın eşi tarafından hakkında özel toplantılar yapılmasına neden olan bir korkuya dönüşen cazın ölmekte olduğu konusu hiç kuşku yok ki bir takım gerçekler üzerine oluşuyor ama işin doğrusu bu soruna biraz da nereden baktığınıza bağlı. Daha doğrusu hangi verileri nasıl okuduğunuzla ilgili. Peki, farklı bir soruyu da biz soralım, dünyanın kalan kısmı da aynı korkuyu taşıyor mu?

Cazkolik.com


"Cazı kurtarmak" ama neyden?

Wall Street Journal
gazetesi geçenlerde Terry Teachout imzalı bir makale yayınladı; “Caz Kurtarılabilir mi?” isimli makalede yazar NEA (National Endowment for the Art) ve Public Participation in the Arts isimli kurumlardan elde ettiği verileri de istatistik olarak göstererek cazın geleceğinin zor durumda olduğunu, caz dinleyicisinin giderek azaldığını, yaş ortalamasının yükseldiğini belirtiyor. Açık söylemek gerekirse Wall Street Journal gazetesine ve yazara bu büyük gazetede “jazz” kelimesine yer verdikleri için şükran borçluyum. Yine de istatistikler, müzik gibi kolay kolay ölçülemez bir şeyi ne kadar izah eder, merak ediyorum.

* * *

İşin doğrusu, 2002 ile 2008 yılları arasında herhangi bir caz performansına katılan yetişkinlerin sayısında en az %3 oranında bir düşüşün olduğua şüphem yok. Ama bir yandan da internette izlenen, indirilen caz videoların, podcastlerde seyredilen videoların izlenmesinde olağanüstü bir artış olduğundan da şüphem yok.

* * *

En önemlisi, ben, sanatçılarla izleyiciyi eşit tutmaya karşı uyarmak isterim. Müşteriler, izleyiciler elbette önemlidir ama daha da önemlisi sanatçıların kendi geleceklerini kendilerinin kurtaracakları, savunacakları değil midir. Ortalama caz müzisyeni (bu da her ne demekse) gittikçe yaşlanıyor mu? Taylor Eigsti büyük ilgiyle karşılanan ilk albümü “Lucky To Be Me”yi çıkardığında daha 21 yaşındaydı. Christian Scott Grammy’ye aday olan albümü “Anthem” yayınladığında büyük olay oldu, o da 4 yaşındaydı! Esperanza Spalding 2008 yılında “Esperanza” isimli albümünü yayınladığında 23 yaşındaydı.

Eğer, okuduğunuz her şeye inanıyorsanız, caz son elli yıldır ölüyor! Thelonious Monk gibi be-bop isyankârları, sonraki dönemin Yellow Jackets gibi fusion grupları, günümüzün Candy Dulfer gibi çağdaş isimleri demek ki tümüyle bu ölümü yaşıyorlar, öyle mi? Caz henüz ölmedi, küstahça heyecan arayan genç nesiller olduğu müddetçe de caz gibi modern enstrümantal müzikler her zaman yaşayacaktır.

Chris Slavecki
AllAboutJazz`ın yazar ve eleştirmeni

Cazkolik.com / 2009

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.