Latin Grammy ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu...

Latin Grammy ödülleri düzenlenen törenle sahiplerini buldu...

Dinlemeye başladığınız müzik Best Latin Jazz Album ödüllü Paquito D`Rivera`nın Panamericana Suite`nden albümde ilk sırada yer alan Waltz For Moe.


Yılın en merak edilen ödüllerinden Grammy`lerin yanında bir de malumunuz Latin Grammy ödülleri mevcut. Tüm latin coğrafyasında üretilen müziklerin ödüllendirildiği gece bütün latin dünyasının yıl boyunca merakla beklediği en önemli gece kuşkusuz. Ödüllerin kimler tarafından kazanıldığına gelmeden önce tüm dünyanın merakla beklediği ödüller olsa da, saygın ve seçkin ödüller olsa da esasında Amerikan müzik endüstrisinin ödül mekanizması olan Grammy`lerin içine latin müziğinin eklenmiş olması kendi içinde büyük bir başarı. Bu açından bakınca Grammy`ler için Amerikan kıtasının ödül sistemi demek belki de daha doğru olacak.

Dünya artık çok küçük, dün gece latin Grammy töreni olduğunu dahi unutmuşken bir anda Chick Corea`nın twitiyle hatırladığımız gerçek bir anda hemen aktarılması gereken bir habere dönüştü. Bu arada Corea`nın da içinde olduğu Forever albümünün Instrumetal dalında ödülü kucakladığını da belirtelim.

O zaman gelin kimlerin kazandığına bakalım. Buraya sadece cazla bağlantılı olan kategorileri aldığımız için liste çok uzun değil.

İşin en başında Best Latin Jazz Album`u söyleyelim; ödülü şu anda bir parçasını dinlemekte olduğunuz Küba`lı müzisyen, klarnetçi Paquito D`Rivera`nın 2010 kaydı Panamericana Suite aldı. Gerçekten sıkı albümlerle kapışan D`Rivera ödülü Klaz Brothers`ın içinde yine Paquito`nun olduğu Barselona konser albümü, Bobby Sanabria yönetimindeki Manhattan School of Music Afro Cuban Jazz Orchestra`nın kaydettiği "Tito Puente Masterworks Live!" ve Dave Valentin`in "Pure Imagination"ı ile kapışarak kazandı.

Diğer kategorilerde kimler almış? Mesela yukarda kazananını söylediğimiz Instrumental dalına bakalım. Chick Corea, Stanley Clarke ve Lenny White`ın iki yıllık turne albümleri Return To Forever`ın son kaydı Forever ödülü Al DiMeola`nın Pursuit Of Radical Rhapsody, Piazzolla Plays Piazzolla, Luis Salinas`ın Sin Tiempo ve Kübalı piyanist Omar Sosa`nın Calma isimli solo piyano kaydı gibi önemli çalışmaların içinden birinciliğe uzandı.

Başka ne gibi kategoriler var? Mesela Classic kategorisi kendi içinde Best Classical Album ve Best Classical Contemporary Composition olarak ikiye ayrılmış. İlkinde ödülü Brazilian Guitar Quartet "Brazilian Guitar Quartet Plays Villa-Lobos" albümüyle alırken gerçekten sıkı rakiplerle kapıştığını eklemeden geçmeyelim. İkinci kategoride ise ödül yabancıya gitmemiş, en iyi latin caz albüm ödüllü, şimdi bir parçasını dinlediğiniz Paquito D`Rivera`nın albüme adını veren parçası -ki bestecisi de kendisi- ödülü kucaklayan çalışma olmuş.

Gelelim bizi ilgilendiren son kategoriye; Traditional. Geleneksel latin müzikleri bölümü üç ayrı dalda ödüllendiriliyor; Folk, Tango ve Flamenko. Folk dalında ödülü Mercedes Sosa "Deja La Vida Volar - En Gira"yla kucaklarken tango dalında El Cigala "Cigala & Tango" albümüyle, flamenko dalında ise Nina Pastori "La Orilla De Mi Pero" ile ödülü evine götürenler arasında.

Cazkolik.com / 11 Kasım 2011, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.