2011`de caz vokalin Top 5 ismi ve muhteşem şarkıları notlarıyla yayında...

2011`de caz vokalin Top 5 ismi ve muhteşem şarkıları notlarıyla yayında...

Müzik eleştirmeni Nick Francis 2011`in en iyi 5 caz vokal performansını bulup çıkardı. Tabii bunlar kişisel değerlendirmeler olmakla birlikte kimsenin de hayır diyemeyeceği parçalar olduğunu görmek mümkün.

Deneyimli eleştirmen Top 5 vokal performansı sıralamadan bir kaç detaya dikkatimizi çekiyor ve soruyor;

"Kaç farklı şekilde şarkı söyleyebilirsin?"

"Niçin bazı şarkılar sadece belli şarkıcılarla iyi iş yapıyor?"

"Neden bir şarkıcı ile bir şarkının arasındaki en uygun uyum ender görülen bir şeydir?"

"Şarkı düzenlemedeki basitlik ya da belli bir konu ya da belirli bir şarkıcının tarz ve duyarlılığının uyumluluğu parçanın "iş" yapması için yeterli olur mu?"

* * *

Nick Francis bu soruları yönelttikten sonra 2011 yılının en iyi 5 performansını listeliyor. Aşağıda gördüğünüz -ve bir yandan dinlediğiniz- beş şarkı aynı zamanda yukardaki soruların cevabı. 2011`in en iyileri arasında en üstte yer alan yorumlar büyük şarkıcıların vokal, ses, kişilik ve tarzı eldiven gibi nasıl muhteşem giyindiklerini, melodinin, temanın içine tabiri caizse `cuk` diye oturduklarının canlı kanıtı adeta.

Gelin bir yandan dinlerken bir yandan hep birlikte göz atalım...

* * *

Sophie Milman; "Do It Again" (In the Moonlight albümünden)

Bir George Gershwin şarkısı olan "Do It Again"i efsanevi Marilyn Monroe ellilerde Camp Pendleton`daki deniz piyadelerinin toplantısında söylemiş ve salonda büyük arbedeye neden olmuştu. Gershwin bu yüzden şarkıyı `şehvetli masum` diye tanımlıyordu. Sophie Milman ise şarkıyı Monroe`dan daha ustalıklı ve daha sofistike söylüyor ama onun söyleyişi de masum değil, kesinlikle iç gıcıklayıcı ve bilerek tahrik edici, inletici.


Sachal Vasandani; "All The Way" (Hi-Fly albümünden)

Bu şarkıya bakarak Vasandani`nin Sinatra`nın referansı olduğunu iddia etmek zor olabilir ama bu onun harika kadife tonlu, güçlü ve becerikli sesiyle şarkıları, baladları ince ince sarmaladığı gerçeğini de değiştirmiyor.


Norah Jones ve Charlie Haden; "Ill Wind" (Sophisticated Ladies albümünden)

"Ill Wind" yani "Kötü Rüzgar" Norah Jones`un yazdığı blues ve melankolik bir şarkı. Öylesine güzel bir şarkı ve öylesine güzel bir yorum ki hiç düşünmeden ilk beş arasına kattım. Charlie Haden`in muhteşem albümünün de en güzel şarkılarından. Norah Jones`a şöyle yakından bakarsanız eğer on yıl önceki Come Away With Me`den buralara geldiğine inanmak zor değil mi, ama öyle... Bu müthiş şarkı Jones`un vokal performansını hangi seviyelere çıkardığının açık bir kanıtı.


Kurt Elling; "Samura Cowboy" (Gate albümünden)

Caz öyküleri anlatıcısı, scat şarkıcısı, beat boxer, filozof bir şair, romantik ve komik şahsiyet Kurt Elling bütün bu sıfatları bir şarkıya sığdırabilir mi sizce? Bu sorunun cevabı ve tüm sıfatların şaşırtıcı karışımı Samurai Cowboy isimli şarkıda yatıyor. Basçı Marc Johnson`ın yazdığı şarkı Descartes`ı referans veren felsefi, ritmik, virajlarla dolu, melodik bir şarkı. Fenafillah mertebesindeki ustaların söyleyebileceği türden...


Eliane Elias;"Light My Fire" (Light My Fire albümünden)

Ipanema`dan gelen kız Jim Morrison ile karşılarşırsa ne olur? Bu şarkı bir rock fenomeni bile olsa Eliane Elias`ın ihtirasla fısıldayan sesinde kendi kulvarından çıkıp sambanın çekicik dünyasının eşsiz mücevherine dönüşür.

Cazkolik.com / 24 Aralık 2011, Cumartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.