İlk gerçek tutkusu basketbol olan çocuktan cazın yaşayan efsanesine; Randy Weston İstanbul`da...

İlk gerçek tutkusu basketbol olan çocuktan cazın yaşayan efsanesine; Randy Weston İstanbul`da...

Randy Weston konserine tek tıkla bilet almak için lütfen tıklayın.


Bugün 86 yaşında caz müziğinin tüm evrende yaşayan en önemli bir kaç duayen isminden biri olan Randy Weston fotoğraflarını gördüğünüz an bile hemen farkedebildiğiniz `büyük` bir adamdır. Her anlamda `büyük`, gençliğinde basketbol oynadığı için `büyük`, `büyük` bir caz müzisyeni olduğu için `büyük`, en iyilerden biri olduğu için `büyük`.

Bugün, Harlem`de Duke Ellington`ın Kalipso Band`ını izlemiş ve halen hayatta olan kaç kişi vardır sanıyorsunuz? Randy Weston o insanların sonuncusudur muhtemelen...

1926 yılında Brooklyn`de dünyaya gelen Weston bugün cazın Afrika kökenleriyle ilgili müzikal merakı müziğine taşımış ilk nesil caz efsanelerindendir. Daha çocukluk yıllarının Brooklyn`inde çevresinde hem caz hem Afrika ritmlerini dinleyerek büyüdü. Bu müzikleri duyduğu bir başka kişi daha vardı terzi olan Jamaikalı babası. Çocuğunun basketbola ilgisini farkeden babası bir yandan da piyano öğrenmesini istediği için derslere yazdırmış öngörülü bir adamdı.

Gençlik yıllarında çokça dinlediği Coleman Hawkins ve Thelonious Monk`tan hayli etkinlediğini hep söyleyen Weston, Monk`a olan hayranlığını `O çalmaya başladığı zaman duyduğunuz şey sanki bir sihir gibi gelirdi` der. Weston`ın çocukluk yıllarının Brooklyn`inde yanında arkadaşı olarak bir de caz davulcusu Max Roach vardır.

İkinci Düya Savaşı ilk gençlik yıllarını yaşayan her genç gibi Weston`ın da hayatında derin bir kesintiye yol açar. Hizmet için görev vaktidir. Savaş bitip Brooklyn`e dönünce lokantalarda garsonluk yapmaya başlar. Para kazanması lazımdır. Ama bu işin bir faydası vardır, dönemin bir çok ünlü bebop müzisyeniyle bu lokantalar sayesinde tanışma imkanı bulur. Çok geçmeden ilk profesyonel işini de 1951 yılında Bullmoose Jackson`ın R&B grubunda bulur. İlk albümünü de 1954 yılında Cole Porter in A Modern Mood adıyla yayınlayan Weston albümüyle bir yıl sonra Down Beat dergisinin okur seçimiyle yılın en iyi yeni piyanisti olur. Kariyerinin geleceği artık net bir şekilde belli olmuştur. Aynı yıl ödülle gelen moralle yeni albümü Trio and Solo albümünü yayınlar. Bu dönem Riverside firması için çalışan büyük piyanist aynı dönem içlerinde çok önemli bir kayıt olan Jazz a La Bohemia: Randy Weston Trio and Cecil Payne gibi albümleri kaydederek caz tarihine geçer. Aynı yıllarda Kenny Dorham, Coleman Hawkins, Johnny Griffin, Elvin Jones gibi müzisyenlerle kayıtlar yapan Weston bu isimlerle Little Niles isimli albümü kaydeder. Ellili yılların sonlarından itibaren ve özellikle altmışlı yıllarda Afrika müziğindeki kökenlerin kendi müziği üzerindeki etkisi üzerinde çalışmalar yapmaya başlayan Weston bu mirasın şekillenmesi için büyük emek sarfeder, konunun öncü isimlerinden olur.

Randy Weston`ı tanımlamayan cümlelerin başına mutlaka müziği geliştirmeye açık ve vizyoner kavramlarını iliştirmek gerek. Dünyanın `hangi tür müziği olursa olsun, içindeki African ritmleri çıkarın geriye fazla bir şey kalmaz` diyen büyük müzisyen köken olarak müzikal başlangıçları Afrika`ya dayamaktadır. Bu konuda bir dönem Fas`a yerleşecek kadar konuya meraklı ve hakim olan Weston`ın bu tavrı kendinden önce en fazla bir kaç nesle dayanan Amerika`ya göç eden atalarının sahip olduğu African elementlerin günümüz caz tekniğiyle buluştumayı istemekteki ihtirası yatar ve yapar da...

Katıksız bir Thelonious Monk tutkunu olan Weston, Monk`un 5 bin yıl öncenin Mısır`ın da çalar gibi çaldığını söylüyor.

16 Mart Cuma akşamı Randy Weston Cemal Reşit Rey salonuna caz tarihinin bir yüzyıllık mirasının yaşayan en önemli sahiplerinden biri olarak geliyor. Bu büyük müzisyeni o akşam orada izlemek her cazseverin yerine getirmesi gereken bir saygı.

Cazkolik.com / 15 Mart 2012, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.