Dave Holland ve Pepe Habichuela Flamenco Quintet feat. Josemi Carmona 6 Nisan akşamı 2010 yılında yayınladıkları Hands albümü kapsamında CRR`de konser verecek.

Dave Holland ve Pepe Habichuela Flamenco Quintet feat. Josemi Carmona 6 Nisan akşamı 2010 yılında yayınladıkları Hands albümü kapsamında CRR`de konser verecek.

Dinlediğiniz müzik ikilinin Hands isimli albümünden seçtiğimiz Fandango De Huelva isim çalışmadır.


Dave Holland ve Pepe Habichuela isimlerini yanyana yazdığımızda adet belki söze Dave Holland üzerinden başlamayı gerektirir ama bu sefer öyle değil, flamenko gitarın dünya üzerinde yaşayan en önemli ustalarından kabul edilen Pepe Habichuela ile başlayacağız.

* * *

Denir ki, özellikle seksenli ve sonraki yıllarda flamenko müziğin amacından, ruhundan sapması, sıcak yaz gecelerinde yıldızlara bakarak çalınan, söylenen bir müzik olmaktan kurtulması Pepe Habichuela sayesinde bu onurlu müzik ticaretin ayakları altına atılmaktan kurtulmıştır. Belki yanına başka isimleri de eklemek lazım ki bu elan doğru bir tespit olur kanımızca da.

Üstelik, bu gitar efsanesi caz müziğine kuşağının kimi başka isimleri gibi hiç de yabancı değildir. Jaco Pastorius ile yaptığı işleri biliyoruz. Free jazz gurusu Don Cherry, Pepe`nin müziği hakkında şiirsel bir tanımlamada bulunur; "Bir Ağaç Ağlıyor..."

İspanyol flamenko müziğini tam üç kuşak boyunca temsil eden bir ailenin son üyesi olan Habichuela 1944 doğumlu, artık genç de sayılmaz...

Dave Holland ve Pepe Habichuela Flamenco Quintet feat. Josemi Carmona 6 Nisan akşamı 2010 yılında yayınladıkları Hands albümü kapsamında CRR`de konser verecek.

Roman kavminin yolculuğu yüzyıllar önce Kuzey Hindistan`dan başladığında yolculuğun sonunun Güney İspanya da, magribliler tarafından emilerek özellikle müzikal olarak yeni bir dile dönüşeceği kimin aklına gelirdi. Ama öyle oldu... Anadolu`dan Balkanlar`a, oradan Avrupaya dağılan bu güçlü kavim nihai soluğu yanlarında taşıdıkları ve geçtikleri yerlere serperek ilerledikleri müzikleriyle İspanya da aldı. Belki de flamenko ile en anlamlı sonuca burada kavuştu. Kolay, eğlenceli ve taklit edilebilir bir müzik gibi görünse de flamenko aslında karmaşık kodlanmış, geleneksel açıdan zengin ve geniş tavırlı, ruhu ölümsüz bir müziktir. Bu yüzden ona `Cante Jondo` derler yani Derin Şarkı. Normal müziklerden daha uzun sürer, hatta kimi müzisyenler bunu bir ömür olarak tarif ediyor.

* * *

Dave Holland gibi büyük bir ismin flamenko ile temas eden ilk caz müzisyeni olduğunu söylemiyoruz ama şu bir gerçek ki birlikte yaptıkları Hands albümü konuda yapılmış tartışmasız en iyi kayıtlardan biri. Caz ve flamenko harmanından çıkan sonuç zarif, ritmik, lirik ve bıçak gibi...

* * *

Söze Pepe Habichuela ile başladık ama bu noktadan sonra Dave Holland`la devam etmeli. Etmeli zira projenin mimarı Holland`ın kendisi. Onun latin müziklere tutkusu bilinmeyen bir şey değil. Flamenko da bu paletin güçlü rengi. Böyle bir proje yapmayı düşündüğünde Pepe Habichuela ve ekibini bulan da Holland oldu. Dave Holland`ın bu konuda çok önemli bir artısı da caz ve flamenko sevişmesinden çıkacak müziği kesinlikle kültürel kodların turistik kesişmesinden çıkan bir sonuç gibi algılamadı. Habichuela`yı projeye karşı cezbeden de bu oldu zaten. İkili 2010 yılında albümü kaydetmeden tam 3 yıl birlikte çaldılar. Habichuela`nın müziği ile Holland`ın müziği üç yıl birbiriyle yaşadı. Derin derin soluk aldılar. Geçen uzun zamanın sırrı müziklerine yansıdı.

* * *

İşte biz bu iki ismin ruhunda harmanlanmış ve Hands albümünde kaydedilmiş müziği 6 Nisan akşamı bizzat kendilerinden Cemal Reşit Rey sahnesinde dinleyeceğiz ve eminiz ki Kuzey Hindistan`dan akarak ilerleyen bir ruhun Güney İspanya da vücut bulduğu hali ile okyanusun öbür tarafından gelen cazın Mağrib kokusuyla demlenmiş hali bize uzun zamandır duymadığımız hisler yaşatacak.

Cazkolik.com / 28 Mart 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

YORUMLAR

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.