Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında 30 Nisan`da İstanbul`da gerçekleştirilecek konser ve etkinliklere katılacak sanatçılar ve program belli oldu.

Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında 30 Nisan`da İstanbul`da gerçekleştirilecek konser ve etkinliklere katılacak sanatçılar ve program belli oldu.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Türkiye Cumhuriyeti ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü (Thelonious Monk Institute of Jazz) özgürlüğün evrensel dili olan caz müziğini kutlamak için bir araya geliyor. UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock, TC Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve TC Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik tarafından, bu yıl ikincisi kutlanacak Uluslararası Caz Günü’ne İstanbul’un ev sahipliği yapacağı bildiğiniz gibi epey bir süre önce kamuoyuyla paylaşılmıştı.

Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında, 30 Nisan Salı akşamı Aya İrini Müzesi’nde dünyaca ünlü müzisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilecek konser, internet üzerinden dünyanın dört bir yanından canlı olarak izlenebilecek.

UNESCO ile Thelonious Monk Caz Enstitüsü tarafından, geçen yıl tüm dünyada ilk defa düzenlenmeye başlayan Uluslararası Caz Günü kutlamaları, Türkiye Cumhuriyeti işbirliği ve İstanbul Caz Festivali’nin yerel ortaklığı ile düzenleniyor. Organizasyona ana sponsor olarak katkıda bulunan Garanti Bankası ve Akbank’ın yanı sıra etkinliğin internet yayın sponsoru Vodafone ile teknolojik ürünler sponsoru Arçelik de destek veriyor.

30 Nisan Salı akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek

“Uluslararası Caz Günü Konseri” internet üzerinden dünyanın dört

bir yanından canlı olarak izlenebilecek.

(Resim) Dünya Caz Günü projesinin fikir babalarından, Unesco İyi Niyet Elçisi piyanist Herbie Hancock.


Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında 30 Nisan Salı akşamı Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konser, dünyanın dört bir yanından gelen yıldız müzisyenleri aynı sahnede buluşturacak. Bilet satışının olmayacağı konser, www.jazzday.com adresi ile UNESCO, Birleşmiş Milletler, ABD Dışişleri Bakanlığı ve Thelonious Monk Caz Enstitüsü internet sitelerinden canlı olarak yayımlanacak. Konser, ayrıca dünyanın dört bir yanındaki devlet televizyonlarında yayınlanmak üzere kaydedilecek.

Programı Şubat ayında duyurulan konsere yeni isimler de katıldı. Bas sanatçısı, vokalist Esperanza Spalding, piyanist Ramsey Lewis, vokalistler Rubén Blades ve Joss Stone, trompet sanatçısı Terence Blanchard, saksafon sanatçısı Branford Marsalis, tabla virtüözü Zakir Hussain ve trombon sanatçısı Alevtina Polyakova da 30 Nisan akşamı İstanbul’da gelecek isimler arasında yer alacak.

Konserde yer alacak diğer isimler ise Herbie Hancock, etkinliğin aynı zamanda müzik direktörü John Beasley, George Duke, Robert Glasper, Keiko Matsui ve Eddie Palmieri; vokalistler Al Jarreau, Milton Nascimento ve Dianne Reeves; trompet sanatçıları Hugh Masekela ve İmer Demirer; bas sanatçıları James Genus, Marcus Miller ve Ben Williams; davulcular Terri Lyne Carrington ve Vinnie Colaiuta; gitaristler Bilal Karaman, John McLaughlin, Lee Ritenour ve Joe Louis Walker; saksafon sanatçıları Dale Barlow, Igor Butman, Jimmy Heath, Wayne Shorter ve Liu Yuan; klarnet sanatçıları Anat Cohen ve Hüsnü Şenlendirici; kemancı Jean-Luc Ponty; perküsyon sanatçısı Pedro Martinez olacak. Konsere önümüzdeki günlerde başka özel konuklar da eklenecek.

Uluslararası Caz Günü kutlamaları 30 Nisan’da tüm gün şehrin

farklı noktalarında gerçekleştirilecek etkinliklerle devam edecek.

Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında ev sahibi İstanbul’da gün boyu farklı mekanlarda konserler, konferanslar, yuvarlak masa söyleşileri, ustalık dersleri, caz vokal atölyeleri, film gösterimleri ve çeşitli konserler de düzenlenecek. Etkinlikler ücretsiz ve herkesin katılımına açık olarak gerçekleştirilecek.

30 Nisan Salı sabahı Galatasaray Lisesi’nde, Herbie Hancock ve Wayne Shorter önderliğinde, lise öğrencilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek özel bir performansla başlayacak. Paneller Caz ve Özgürlük, Kadın ve Caz ve Caz Festivalleri: Cazı Dünyaya Duyurma Sanatı konularına odaklanacak. Gün boyunca Caz Tarihi ve Dave Brubeck ve Diplomasi konulu konferansların yanı sıra caz müzik üzerine özel bir film seçkisi de gerçekleştirilecek. Ayşegül Yeşilnil’in Caz Resimleri sergisi ile Jam Session: Amerika’nın Caz Elçileri Dünyayı Kucaklıyor başlıklı fotoğraf sergisi de program dahilinde ziyaret edilebilinecek.

Salon İKSV, Borusan Müzik Evi, Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi, Martı İstanbul Hotel Brass Restaurant & Bar ve SALT Beyoğlu gibi etkinlik mekânları Marcus Miller, Anat Cohen, Keiko Matsui, Hugh Masekela, Robert Glasper, Ramsey Lewis, Charlie Gans, J.B.Dyas ve Thelonious Monk, Jr’a ev sahipliği yapacak. Etkinlik programında Türkiye’den de Okay Temiz, Yavuz Baydar, Ayşegül Yeşilnil ve Nezih Yeşilnil Quartet, Selen Gülün, Melis Sökmen, Hediye Güven, Seda Binbaşgil, Bora Çeliker ve Aydın Esen gibi sanatçılar ve akademisyenler yer alacak.

Ayrıca yan etkinlikler kapsamında Aksanat, Alt Caz Kulüp, Babajim Istanbul Studio ve Mastering, Galata Okay Temiz Atölyesi, Bahçeşehir Universitesi Galata Yerleşkesi ve Kanyon’da birçok konser ve workshop gerçekleştirilecek. Garanti Bankası’nın Garanti Caz Yeşili kapsamında Nardis Jazz Club, Salon IKSV, Babylon, Nublu ve Ghetto’da birbirinden nitelikli caz konserleri gerçekleştirilecek.

30 Nisan’da İstanbul’da düzenlenecek etkinliklerin yanı sıra

dünyanın dört bir yanında Uluslararası Caz Günü kutlamaları

gerçekleştirilecek.

İstanbul’un merkezinde olacağı Uluslararası Caz Günü kutlamaları kapsamında 30 Nisan günü aralarında Ruanda, Brezilya, İtalya ve Malezya’nın da bulunduğu 150’den fazla ülkede düzenlenecek 100’ü aşkın etkinlik yapılması planlanıyor.

Uluslararası Caz Günü, UNESCO İyi Niyet Elçisi Herbie Hancock’un girişimiyle, cazın dünya çapında kültürlerarası diyalog ve anlayışı artırmakta oynadığı eşsiz rolü vurgulamak ve teşvik etmek amacıyla UNESCO üyesi ülkeler tarafından benimsendi. UNESCO ve Birleşmiş Milletler’in resmi takvimlerinde yer alan Uluslararası Caz Günü’nün programı ve etkinlikleri her yıl UNESCO’ya üye 195 ülke tarafından düzenleniyor.

Thelonious Monk Caz Enstitüsü, UNESCO’ya üye ülkeler, 30 Nisan Salı günü İstanbul’da düzenlenecek etkinliklere ek olarak, ulusal komisyonlar, UNESCO ağları, UNESCO’yla bağlantılı okullar, üniversiteler, enstitüler, devlet radyoları, devlet televizyonları ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak, Uluslararası Caz Günü etkinliklerini dünyanın dört bir yanına yaymak için çalışacak. Kütüphaneler, okullar, performans merkezleri, tüm disiplinlerden sanatçılar ve sanat kuruluşları; sunumlar, konserler ve diğer caz odaklı faaliyetlerle caz gününü kutlamaları için teşvik edilecek.

Uluslararası Caz Günü’nün hedefleri:

• Kültürlerarası paylaşım ve anlayışı teşvik etmek ve bu vesileyle hoşgörüyü artırmak;
• Kültürlerarası diyalogu artırmak için uluslararası, bölgesel ve ulusal seviyelerde etkin araçlar sunmak;
• UNESCO direktiflerince belirlenen evrensel değerlerin yayılmasında caz müziğinin oynadığı rol hakkında kamuoyu farkındalığını artırmak;
• Irksal gerilimlerin ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin ortadan kaldırılmasına yönelik kültürlerarası diyalogu desteklemek ve gençliğin toplumsal değişimde oynadığı rolü güçlendirmek;
• Caz müziğini özgürlüğün evrensel bir dili olarak kabul etmek;
• Özellikle kalkınmakta olan ülkelerde, yeni teknolojileri ve sosyal ağlar gibi iletişim araçlarını kullanarak, toplumsal gelişimi desteklemek;
• Gençlerin eğitimine odaklanmak suretiyle UNESCO’nun kültürlerarasında karşılıklı anlayışı geliştirmeye yönelik girişimlerine katkıda bulunmak.

Uluslararası Caz Günü Gündüz ve Yan Etkinlikler Programı

Beyoğlu Belediyesi Gençlik Merkezi

11.30-12.30 Hediye Güven’le Çocuklara Vokal Atölyesi / Çok Amaçlı Atölye, Türkçe
13.00-14.00 Melis Sökmen’le Gençlere Vokal Atölyesi / Çok Amaçlı Atölye, Türkçe

Caz Konuşmaları / Performans Salonu (simültane çeviri yapılacaktır)
12.30-13.00 Ramsey Lewis
13.00-13.30 Robert Glasper

14.00-15.30 Yuvarlak Masa Toplantısı: “Caz Festivalleri: Cazı Dünyaya Duyurma Sanatı” / Performans Salonu (simültane çeviri yapılacaktır)
Konuşmacılar:
Jazz Fest Wien’in kurucusu ve Uluslararası Caz Festivalleri Birliği’nin Başkanı Fritz Thom,
Umbria Caz Festivali’nin Sanat Yönetmeni Carlo Pagnotta,
Londra Caz Festivali’ni de düzenleyen Serious’ın Direktörü Claire Whitaker,
Jazz à Juan ve Monte-Carlo Caz Festivali’nin Kurucusu Jean René Palacio

16.00-17.00 T.S. Monk ile “Benim Caz Hayatım” / Performans Salonu (simültane çeviri yapılacaktır)
17.00-18.00 Bora Çeliker Trio Konseri / Amfi Tiyatro, ücretsiz
18.30-19.30 Okay Temiz ve Genç Perküsyon Öğrencileri / Amfi Tiyatro, ücretsiz

Borusan Müzik Evi

28-30 Nisan Fotoğraf Sergisi: “Jam Session: Amerika’nın Caz Elçileri Dünyayı Kucaklıyor”
(11.00 Küratör sunumu / 15.15-15.45 Sergi Turu / 18.15-18.45 Sergi Turu)
11.30-12.30 J.B. Dyas ile “Caz Tarihi: İlk Yüz Yıl”, (simültane çeviri yapılacaktır)
13.00-14.30 Akranlar Arası Ustalık Sınıfı, İngilizce

15.00-16.30 Yuvarlak Masa Toplantısı: Caz ve Özgürlük
Katılımcılar: Yavuz Baydar, Marcus Miller, Hugh Masekela, Charlie Gans

Salon İKSV

12.30-14.30 Yuvarlak Masa Toplantısı: Kadın ve Caz
Katılımcılar: Seda Binbaşgil, Selen Gülün, Anat Cohen, Keiko Matsui

Martı İstanbul Hotel Brass Restaurant & Bar

29 Nisan-5 Mayıs Ayşegül Yeşilnil Sergisi: Caz Resimleri
30 Nisan, 19.00-20.00 Konser: Ayşegül & Nezih Yeşilnil Quartet

SALT Beyoğlu, Açık Sinema, Film Gösterimleri

11.30 Round Midnight (1986, 133’) / Herbie Hancock’un sunumuyla
14.30 Jazz in Turkey Trailer / Yönetmen Batu Akyol’un sunumuyla
15.30 Atlantic Records: The House That Ahmet Built (2007, 90’)
18.00 Tribute to Ahmet Ertegun Concert in Montreux (2006, 70’)

Yan Etkinlikler
30 Nisan, 11.00-13.00 Caz Grubu Çok Kanallı Canlı Kayıt Çalışması / Babajim İstanbul Studios ve Mastering
30 Nisan, 14.00-20.00 Gençlik Konseri: Olgun Açar Quartet / Aksanat Cafe
29 Nisan, 14.30 Konferans: Aydın Esen’le 21. Yüzyılda Modern Müzik / Aksanat
30 Nisan, 15.00-17.00 Okay Temiz’le Perküsyon Atölyesi / Galata Okay Temiz Atölyesi

30 Nisan Garanti Caz Yeşili Konserleri
21.30 Floex  // Big Beats Big Times Vol.2 / Babylon
21.30 Burak Bedikyan Band / Nardis Jazz Club
21.45 Nicola Conte Combo feat. Anıl Şallıel, Aycan Teztel, Ferhat Öz, Şenova Ülker / Ghetto
22.30 Turkish All Stars ile Duke Ellington’ı Anma Gecesi / Salon İKSV
23.00 Ilhan Erşahin’s Istanbul Sessions feat. Erik Truffaz / Nublu
30 Nisan, 19.00-21.00 Kanyon’da Caz Havası: Ozan Musluoğlu & Friends / Kanyon
30 Nisan, 20.00 Tuluğ Tırpan Trio / Aksanat
30 Nisan, 21.30 Cenk Erdoğan Trio Konseri / Alt Caz Kulüp
27-30 Nisan Caz Atölyesi / Bahçeşehir Ünivesitesi Galata Yerleşkesi.

Uluslararası Caz Günü hakkında daha fazla bilgi almak için:
www.unesco.org/new/en/jazz-day ve jazzday.com

Uluslararası Caz Günü’nü sosyal medyada takip etmek için:
twitter.com/IntlJazzDay ve facebook.com/intljazzday

Cazkolik.com / 18 Nisan 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.