Kerem Görsev: "Nota basarak değil, ruhuma hitap ederek çalacak genç müzisyenler arıyorum"

Kerem Görsev: "Nota basarak değil, ruhuma hitap ederek çalacak genç müzisyenler arıyorum"

 

Kerem Görsev: "Gençleri imtihan eden, onları sorgulayan değil, onlarla birlikte çalan ve içlerindeki sevgiyi ortaya çıkaran çalışmalar yapmaya çalışacağız"

 

 

Akbank Caz Festivali`nin bizce en önemli yanlarından biri cazın yaygınlaşmasına verdiği destek. Akbank bu desteği hem yıl boyu kurumsal olarak veriyor hem de festival aracılığıyla yılın özel bir döneminde özel bir nedenle yapıyor; JAmZZ.

 

JAmZZ`e gelmeden önce kurumsal destek konusunda bir kaç şey daha söylemek lazım. Bilirsiniz, Beyoğlu`nun ortasında Akbank`ın büyük bir kültür merkezi var; Akbank Sanat... Festival dönemi gelince festival elbette hemen basında ve sosyal alanda daha çok öne çıkıyor ama Akbank Sanat aracılığıyla yıl boyu yapılan kültürel faaliyetler ve bizim için özellikle caz konserleri yıl toplamında bir festivalden daha fazla sayıda etkinlik anlamına geliyor. Sadece müzikte de değil üstelik. Sanatın bütün dallarında öyle. Akbank Sanat`ta düzenlenen etkinliklerin büyük çoğunluğunu sanatı daha iyi anlamaya ve içselleştirmeye çalışan gençler tarafından takip edildiğini düşünürseniz böylesi bir katkının nasıl paha biçilemez olduğunu da farkedebilirsiniz. Üstelik, pek çok genç sanatçıya kendi işlerini üretme ve sergileme imkanı da işin bir diğer yanı.

 

Festivale gelirsek eğer, JAmZZ etkinliğinden önce yine bahsetmemiz gereken `Kampüste Caz` konserleri aynı genç müzikseverin her yıl büyük coşkuyla takip ettiği performanslara sahne oluyor. Üstelik, geçen seneden beri festival üniversitelerde verdiği konserleri liselere de taşımaya başladı. Bir yandan aynı sıralardan geçmiş olan bizler kişisel beğenilerimizin üniversiteden önce liselerde şekillendiğini düşünürsek liselerde cazın ne kadar isabetli karar olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz.

 

Festival bu yıl `Kampüste Caz` konserlerinde tam 19 üniversiteyi dolaşacak. İstanbul, Ankara ve İzmir yanında Anadolunun bir çok büyük üniversitesinde binlerce dinleyiciye harika anlar yaşatacak. Liselerde Caz`da aynı şekilde. Konser ve workshop olarak düzenlenecek etkinliklerde İstanbul`un 8 önemli lisesinde cazla dolu güzel saatler yaşanacak.

 

Akbank Caz Festivali Genç Yetenekler Yarışması olan JAmZZ`i giderek daha kurumsal bir yarışmaya çeviriyor

 

Cazkolik olarak faaliyete geçtiğimizden beri yakından izlediğimiz Akbank JAmZZ Genç Yetenekler Yarışması her yıl caz sahnesine yeni isimler ve yetenekler kazandırmayı vaad ediyor. 30 yaşını aşmamış olan gençlere hem bir yandan caz festivalinin bir parçası olma imkanı sağlıyor hem de kendilerini ispat etme fırsatı yaratıyor.

 

5 Ekime kadar hala başvuruların yapılma imkanı olan JAmZZ`de her yıl bir önemli ve usta sanatçımız jüri başkanlığı yapıyor. Genç yetenekler bu usta isimlerle birarada olma fırsatını kendilerini kanıtlama ve yeni şeyler öğrenme imkanı olarak değerlendiriyor. İki yıl önce Baki Duyarlar`ın, geçen yıl ise İmer Demirer`in yürüttüğü jüri başkanlığını bu yıl Kerem Görsev yürütecek.

 

Nota basarak değil, ruhuma hitap ederek çalacak genç müzisyenler arıyorum

 

Sevgili Kerem Görsev`le yarışma öncesi, daha henüz adaylarla tanışmadan konuşma imkanımız oldu ve sorduk; "Sen böyle bir yarışmada nasıl gençler görmeyi istiyorsun?" diye, Kerem`in verdiği cevap yukardaki başlıktaki gibi cazın ruhuna güzel bir gönderme yapan anlamlarla yüklü oldu. Genç caz müzisyenlerinin teknik yeterlilik yanında özellikle icra ettikleri müziklerde cazın ruhuna sahip olduklarını göstermeleri pek çok diğer özellikten çok daha dikkat çekici. Zaten Kerem`in söylediği bir diğer şey de bu savımızı doğruluyor.

 

Bana masal anlatacak insanlar lazım. Hayal kuracak ve hayal kurdurma mekanizmasını çalıştıracak insanlar

 

Bu yazıyı okuyacak genç müzisyenlerin jüri başkanını nasıl etkileyeceklerini daha doğrusu nasıl bir öze sahip olmaları konusunda titizlenmeleri gerektiğine dair ipuçları bunlar. Bir bakıma cazın evrensel ruhuna dönük saptamalar.

 

Bu yıl JAmZZ`de çok tecrübeli bir kadro Kerem Görsev`e eşlik ediyor

 

Kerem Görsev jüri başkanlığını geçen seneden devralırken yanında tecrübeli isimlerden oluşan bir de jüri üyeleri ekibi kurdu. En başta Türk caz sahnesinin duayeni Neşet Ruacan, Kerem Görsev Trio`nun değişmez üçlüsünden Ferit Odman ve Kağan Yıldız ile radyo programcısı ve Joy Jazz yayın yönetmeni Barış Selimoğlu jürinin diğer üyeleri.

 

Beş farklı dalda düzenlenen JAmZZ Akbank Caz festivali Genç Yetenekler Yarışması`nın finali 18 Kasım`da düzenlenecek özel geceyle sonuçlanacak ve "En İyi Performans", "En İyi Doğaçlama", "En İyi Yorum" gibi kategorilerde dereceye giren isimler belli olacak.

 

Son sözü en başta yazan başlığa getirmekte fayda var, JAmZZ genç yeteneklerin kendilerini ulusal ve uluslararası ortamlarda gösterme fırsatı olduğu kadar gençler ve ustaların birlikte müzik yapma ve paylaşma imkanını sağlıyor.

 

Cazkolik.com / 19 Eylül 2013, Perşembe

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.