> Avrupa`nın en genç, en yeni, en yaratıcı ve en heyecan verici sanatçıları bu festivalde, festival ayrıntıları haberde.

> Avrupa`nın en genç, en yeni, en yaratıcı ve en heyecan verici sanatçıları bu festivalde, festival ayrıntıları haberde.

Avrupa`nın dünya çapında ünlü, bir çoğu uzun yıllar öncesine dayanan geleneklere sahip festivalleri var ama bizim Cazkolik olarak yakından takip ettiğimiz festivaller arasında en dikat çekici olanı diğer köklü festivallerin tersine çok genç ve öncü bir oluşum olan "12 Points" isimli, bu yıl sekizinci kez düzenlenecek olan bir festival.

The Best of Europe`s New Jazz

Dublin merkezli olmakla birlikte Avrupa çapında partnerlere sahip olan 12 Points festivali kıtanın tüm noktalarından gelen ve cazın geleceğini simgleyen genç, yaratıcı ve iddialı sanatçılara sahnelerinde yer veriyor. Misyonu, yeni kitleleri yeni müziklerle buluşturmak olan "12 Points" Dublin merkezli olmasına karşın festivallerini farklı ülkeler ve şehirlerde gerçekleştiriyor.

Eğer, Avrupa caz sahnesinin ürettiği yeni caz müzikleri hakkında zerre kadar bir fikrim yok diyorsanız arayı "12 Points" festivalini izleyerek kapatabilirsiniz.

12 Points festivali bu yıl 10 ile 13 Nisan tarihleri arasında İsveç`in Umea şehrinde gerçekleşecek.

İsveç`in kuzey doğusunda yer alan Umea Botni körfezinin kıyısında, geçmişi 1600`lü yıllara kadar uzanan, sırtını ormanlara yaslamış bir sanayi şehri. Umea ayrıca bir üniversite şehri. İlk üniversitesine 1965 yılında kavuşan şehirde 36 binin üstünde üniversite öğrencisi, ikibinin üstünde öğretim üyesi yaşıyor. Şehre dair son bir özellik ise Umea`nın bu yıl Avrupa kültür başkenti olması.

Festivalde kimler, hangi topluluklar sahne alacak?

10 Nisan Perşembe konserleri:

Elin Larsson Group

Festivalde sahne alacak ilk grup Elin Larsson Group. Quintet formatıyla sahne alacak topluluk, gruba ismini veren saksofonist Elin Larsson ile tromboncu Kristian Persson`un karşılıklı etkileşimi ile olağanüstü esnek ve ritmini bozmadan çalan oldukça başarılı bir grup ve Avrupa caz sahnesinde daha sık görünmeyi hakediyor.


Aynı gün sahne alacak bir diğer topluluk ise;

Pixel

Bas ve vokalde Ellen Andrea, trompette Jonas Kilmork Vemøy, saksofonda Harald Lassen ve davulda Jon Audu Baar`dan oluşan Norveçli grup caz dünyasının yeni ve potansiyel heyecan verici grubu olmaya aday. Indie rock ile caz arasında kalan müzikleriyle yeni ve yaratıcı enerjilerini içtenlikle yansıtan topluluğu umarız yakın zamanda İstanbul`da izleme imkanımız olur.


Schnellertollermeier

10 Nisan`ın son grubu İsviçreli Schnellertollermeier grubun üç üyesi; David Meier (davul), Manuel Troller (gitar) ve Andi Schnellmann`ın (bas) soyadlarından oluşan telaffuzu mümkün görünmeyen bir grup. İsviçre alplerinden çıkıp gelen üçlünün sofistike bir doğaçlama ve free caza yakın bir tarzı var. Melodik hatları hızlı işleyen topluluk güçlü ritmik mimariyi sevdiği her halinden belli.


11 Nisan Cuma günü konserleri:

Foyn Trio

Live Foyn Friis (vokal ve efektler), Alex Jønsson (gitar ve vokal) ve Jens Mikkel Madsen (kontrbas ve vokal)`den oluşan iki Danimarkalı ve bir Norveçli grup Danimarka caz sahnesinin en parlak genç ekiplerinden ve Danish Music Awards adayı, Yılın Genç Caz Bestecisi 2012 ödülü sahibi. Avrupa cazının rekabeti en yoğun bölgesi olan kuzey Avrupa`nın öne çıkan üçlüsü konuşur gibi söyleyen Foyn Friis`in telaşsız sesi ve izlenimci duygular veren müzikleriyle gelecekte isimlerini sık duyacağımız gruplar arasında başı çekiyor.


Five38

Günün ikinci konseri elektrik arp çalan Rafaelle Rinaudo ile kontrbasçı Fanny Lasfargues`dan oluşan iki Fransız müzisyenden oluşan Five38. Grubun en ilginç yanı isimlerini seçme şekli: 5+38 yani 5 bas, 38 arp telinin toplamı 43. Bu toplam 43 telde sayısız müzikal olanak bulan Five38 hayli sıradışı bir müziğe sahip ve en kısa sürede mümkünse Borusan ya da Salon`da izlemek isteyeceğimiz bir grup. İkilinin müziği bir anlamda ortak içgüdü müziği. Özellikle arp için keşfedilmemiş çorak arazide ilerleyen ikilinin hakkını vermek lazım.

Grubun müziklerini Soundcloud`dan dinlemek için bu satıra tıklayın.


LABtrio

Bram De Looze (piyano), Anneleen Boehme (bas) ve Lander Gyselinck (davul)`dan oluşan Belçikalı üçlü LABtrio henüz yirmili yaşların başında olmasına rağmen altı yıldır birlikte çalıyor ve ülkenin caz elçileri olmaya aday. Norveçli avantgart caz grubu Supersilent ile Esbjörn Svensson`un son dönem müzikleri arasında bir duyguya sahip üçlünün kolektif müziği hala hızla ve özgüvenle gelişiyor.


12 Nisan Cumartesi konserleri:

Alexander Hawkins

Böyle bir festivalde İngilizlerden müzisyen olmaz mı, elbette olur, piyanist Alexander Hawkins solo piyanosuyla katıldığı festivalde İngiliz caz sahnesinin en hızlı çıkış yapan müzisyenlerinden biri olarak tanımlanıyor. Doğaçlama yarıtıcılık konusundaki başarısıyla öne çıkan piyanist Cecil Taylor, Art Tatum ve Debussy arasındaki müziğiyle tutarlılık, disiplin ve coşkuyu bir arada harmanlayan, çapraz müzik stilleri konusunda çarpıcı müziklere imza atan bir müzisyen.


Violet Spin

Avusturya`dan da çıksa çıksa böyle bir grup çıkar der misiniz bilmeyiz ama Irene Kepl, Paul Dangl ve Magdalena Zenz`den oluşan üç keman ve Fabian Jager`in çellosuyla dörtlü grup string quartet formatıyla festivalde olacak. Grubun klasik, geleneksel folk ve doğaçlama üçgeninde yer alan müzikleri neşeli ve sınır tanımayan yaklaşıma sahip.


Alarmist

Festivalin merkezi Dublin ve üstelik çon canlı müzik hayatı olan bir şehir olup da oradan bir grup olmaması akla yakın değil. Neil Crowley (davul ve keyboard), Elis Czerniak (keyboard ve gitar), Osgar Dukes (davul), Barry O`Halpin (keyboard ve gitar) çalan dört müzisyenden oluşan grup cazla temas halinde post rock yapan bir ekip. Hatta topluluk, eski usul müziği başarıyla manipüle eden, işçilik değerleri yüksek müzisyenler olarak da tanımlanabilir.


13 Nisan Pazar günü konserleri:

The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble

Hollanda`nın en heyecan verici `hip` caz grubu olarak tanımlanan beşli gitarist Reinier Baas`ın liderliğinde buluşmuş. Grup, 2011 yılında gitarist Reinier Baas`ın ismiyle albümünü yayınladığı zaman Hollanda basını tarafından yazının başındaki cümlelerle tanımlandı. Zaman bize bu genç grubun Hollanda basınının abartığı kadar iyi mi yoksa abartma peşin övgülerle dolu bir yanılsama mı olacağını kesinlikle bize gösterecek.


Marcin Masecki

İsmi Polonyalı ünlü piyanist Marcin Wasilewski`yi hatırlatan genç vatandaşı Marcin Masecki piyanist, besteci, şef Polonya`nın en aktif isimlerinden biri. Varşova Rekreasyon Orkestrası`nı yönetirken bir yandan punk kabare Paris Tetris`te çalan Masecki evanjelik ve düşünceli bir klasik müzik anlayışına sahip.


Herd

Günün ve festivalin son grubu Finlandiyadan gelecek olan vibrafon, bas ve davul üçlüsü Herd EBU caz yarışmasını kazanan, Pori gibi büyük bir festivalde çalma şansı yakalayan bir trio.

Cazkolik.com / 14 Mart 2014, Cuma

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.