Pop caz ve fusion`ın büyük ustası Bob James İstanbul Jazz Center`da...

Pop caz ve fusion`ın büyük ustası Bob James İstanbul Jazz Center`da...

Yıllar yıllar öncesini hatırlar mısınız? Aslında sonradan televizyonlarımızda yeniden yayınlanmaya başladığı vakit yine önemli bir ilgi görmüştü “Taxi” dizisi. Bob James geliyormuş denince hemen aklımıza niyeyse bu dizi geldi. Doğrusunu isterseniz çok başarılı bir müzikti, sonradan bir çok ödül aldı. İşin doğrusu bu konuyu şuraya bağlayalım, Bob James 13 ve 14 Ekim günleri İstanbul Jazz Center’da sahne alacak. Pop & fusion cazın bu büyük ustası 70’li yıllardan bu yana modern cazın pop kısmına çok önemli şekil vermiş bir kaç müzisyenden biridir. Ve aslına bakarsanız onun 70’lerde yaptığı bestelerin önemli bir kısmı günümüzün hip hop müzisyenleri tarafından sampler şeklinde sürekli kullanılıyor.

Bob James bu yıl 70 yaşına girdi. Bu usta müzisyen 4 yaşındayken çalmaya başladığı piyanoyu 70. yaşında da halen aynı istekle çalıyor. İlk albümü “Bold Conceptions”ı altmışların ortalarında yayınlayan ünlü müzisyene albümünde basta Ron Brooks ve davulda Bob Pozar eşlik etmişti. Bu çıkış albümünde John Coltrane’in “Moments Notice” isili bestesi de dahil olmak üzere pek çok tanınmış parçanın yorumu vardı. 1965 yılında müzikal direktörlüğünü Quincy Jones’un yaptığı Sarah Vaughn’ın “Viva Vaughn” isimli albümünde görünen James 68 yılına kadar da ünlü şarkıcıyla birlikte çalıştı.

Bu yılların ertesinde New York’da ağırlıklı olarak bir kayıt, stüdyo müzisyeni olarak çalışan biri iken Roberta Flack, Dionne Warwick gibi önemli isimlerin albümlerinde çalıştı, ardından aynı dönemlerde ECM firması için muhtelif işlerde çaldı, kayıtlara girdi, düzenlemeler yaptı ki bunların içinde Freddie Hubbard ve Ron Carter gibi büyük müzisyenlerde vardı.

Yetmişli yıllarda tenor saksafonun büyük ustalarından Stanley Turrentine’in albümlerinde ismine sıklıkla rastlanan usta piyanist 1974 yılında Grover Washington Jr.’ın “Mister Magic” albümünde göründü. 1974 yılında “One” isimli albümünü yayınlayan James’in bu çalışmasında yer alan “Nautilus” ve “Take Me To The Mardi Gras” isimli parçaları hip hop müzisyenlerinin kfullandığı parçaları arasında gözde besteler oldu.

Bu yıllara kadar daha sıklıkla main caz işlerinde görünen James’in sonraki yıllarda ağırlıklı olarak fusion ağırlıklı kendi çalışmalarına kaydığını görürüz. 1975 yılında Neil Diamond ve Paul Simon’ın pop albümlerinde çalan James pop müzikle hep yakın mesafeli olan ilişkilerini artarak sürdürmeye başlamıştır.

Bob James’in büyük kitlelerce tanındığı esas iş ise müzikten değil ama televizyon dünyasından gelen bir çalışma oldu. Yazının başında belirttiğimiz ünlü televizyon dizisi “Taxi” bu yılarda oynamaya başlayan ve müzikleriyle çok ilgi çeken bir dizi oldu. Tabii yalnız müzikleri değil, başrollerinde Tony Danza ve Danny DeVito gibi isimleride ünlü olma basamaklarında hızla yukarılara taşıyan dizi uzun yıllar oynamaya devam etti.

İstanbul Jazz Center sahnesinde Türk müzikseverlerle bir kez daha buluşacak olan Bob James Grammy adaylıkları, milyonlarca satan albümleriyle günümüz cazının en seçkin isimlerinden biridir. 2009 yılı içinde Best Of olarak çıkardığı “Taxi” isimli albümü bir Bob James külliyatı olarak mutlaka müzikseverlerin edinmesi gereken bir albüm.

Cazkolik.com / 12 Ekim 2009, Pazartesi

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.