Yaz başı çıkan albümleriyle modern divalar Terri Carrington, Madeleine Peyroux ve E. Elias göz kamaştırıyor.

Yaz başı çıkan albümleriyle modern divalar Terri Carrington, Madeleine Peyroux ve E. Elias göz kamaştırıyor.

Cazın üç modern divasından ardı ardına üç albüm birden...

Herkesin malumu, yaz mevsiminin başı müzik firmalarının ellerindeki en iddialı projeleri bir bir piyasaya sürmeye başladığı günlerdir. Caz müziği de sektörün bu önemli ticari kuralından ayrı yaşayacak değil elbet, onun da kendi `çok satan` isimleri var! İkibinli yıllarda özellikle öne çıkan kadın caz solistleri satış sayıları anlamında da yapımcıların yüzünü güldürmeyi başardı ama bu satış, firma, rakamlar vs. gibi konularda tüm söyleyeceğimiz bu kadar, gerisi yeni çıkan albümler, isimler ve müzikleri olacak...


 

Eliane Elias; "Light My Fire" (31 Mayıs 2011)

Yazıya taşıdığımız ilk albüm güncel haberlerde daha önce yer verdiğimiz, sadece caz dinleyicisinin değil, genel olarak müzik dinleyicisinin de ilgisiz kalamayacağı Eliane Elias`ın Jim Morrison`dan mülhem ismiyle "Light My Fire".

Latin caz kökenli müziği, `hybrid groove` tabiriyle caz, latin, pop ve soul harmanını albümünde ustalıklı kullanan, güzelliğini de işin içine katarak göz alıcı bir divaya dönüşen, müziğin son otuz yılında mutlaka ön sıralarda bir şekilde yer almasını bilen Elias biraz önce okuduklarınızın tamamı denenmiş ve başarılı olmuş bir formül halinde yeni albümünde de bir araya getirmiş.

Kendi bestesi dört parçaya albümde yer veren Elias track list`tinde iki ağır pop ve rock figürü Jim Morrison ve Stevie Wonder öne çıkıyor. Şimdiye kadar kariyerinde yirmiden fazla albümü geride bırakan Elias hepsiyle gurur duyduğunu, hepsinin kalbinde özel bir yeri olduğunu söylüyor. Yeni kaydında birbirinden önemli 12 başarılı müzisyenle çalışan Elias`a vokalde erkek sesi olarak bir başka usta Gilberto Gil, trompette Randy Brecker, kocası ve basçısı Marc Johnson`ı ayrı olarak yazmakta fayda var.

Bu albüm ile ilgili size vereceğimiz en iyi müjde kuşkusuz albümün kendisi olacaktır. İlk çıktığı gün sitede tanıtım maksadıyla derhal yayına aldığımız kayıt ilk günden bu yana dinleyicilerden büyük ilgi görüyor. Eğer siz de halen dinlememişseniz BURAYA tıklayarak albümü dinlemek için daha ne bekliyorsunuz?

Terri Lyne Carrington; "The Mosaic Project" (19 Haziran 2011)

Müziğin içinde yirmi beş yıldır kendine ait özel bir kulvar yaratan Terri Lyne Carrington hem çok yetenekli hem de multi enstrümantalist. Davulcu, besteci, prodüktör, medya alanında işler yapan, müzik endüstrisinin içinde çalışan Carrington yeni albümü "The mosaic Project"i bu yazının yayınlandığı tarihte henüz yayınlamamıştı. Amazon.com yayın tarihini 19 Haziran ilan etmiş. Bu albüm ile ilgili olarak dikkatimizi çeken bir başka detay arka kapak resmi oldu. Oldukça modern görünümlü, şık ve hoş bir kadın, hatta biraz sonra önemli bir iş toplantısına katılacak izlenimi veren bir kadın ama ellerinde davul bagetleri var! Her iki kimliği üzerinde rahatlıkla taşıyabildiğini mi gösteriyor acaba?

Carrington kendi hayatında yirmibeş yıldır Herbie Hancock, Wayne Shorter, Al Jarreau, Stan Getz, David sanborn, Joe Sample, Cassandra Wilson, Clark Terry, Nancy Wilson, George Duke, Dianne Reeves gibi bir çok önemli isimle çalıştı, aynı ensemble duygusu yeni albümde de var. Hatta özellikle bir kadın albümü diyebiliriz. "The Mosaic Project" ismi de bu anonim özellikten geliyor olmalı. Terri Lyne Carrington`ın davetine olumlu cevap veren günümüzün Dianne Reeves, Dee Dee Bridgewater, Nona Hendryx, Cassandra Wilson, Esperanza Spalding, Helen Sung, Carmen Lundy, Tineke Postma Geri Allen, Patrice Rushen, Ingrid Jensen, Sheila E. ve Gretchen Parlato (ki onun da yeni albümü çıktı) gibi etkileyici isimleri vokalleriyle `girişimci` ve davulcu Carrington`ın `mosaic`in de "woman with voices" olarak yerlerini almışlar.

2003 yılında Berklee`den doktorasını alan ve orada eğitimcilik yapan Carrington aynı zamanda Berklee Beantown Jazz Festival`in de müzikal direktörlüğünü yürütüyor. Albümü ve birlikte söylediği şarkıcılar için bir çoğu uzun yıllardır, kimileri de yeni tanıdığım insanlar ama hepsiyle birlikte mozağin farklı renklerini oluşturduk, yeni biçimlerin içine renk dokular ekledik ve tek tek mozaiğin parçalarını oluşturduk diyen Carrington albümün kapağını da yüzlerce minik resmin ustalıkla bir araya getirildiği ve sonunda kendi portresini oluşturduğu mozaik biçiminde tasarlamış.

Gelelim albümde yer alan parçalar ile ilgili kısa notlara. Ondört parçadan oluşan albümün açılışında "Transformation" var. NPR albümü "Women In Jazz: Taking Back All-Female Ensembles" başlığıyla tanımlamış. Ingrid Jensen trompetiyle, Esperanza Spalding bası ve sesiyle, Tineke Postma`nın saksofonuyla ve diğerlerinin sesleriyle yer aldığı albüm cazda kadınların zaferine noktayı koyuyor.

Madeleine Peyroux; "Standing On The Rooftop" (Haziran 2011)

Son yayınlanan albümlerden biri de kadın vokalin güçlü isimlerinden Madeleine Peyroux`ya ait. "Standing On The Rooftop" adını taşıyan albüm de Terri Lyne Carrington`ın çalışması gibi Haziran çıkışlı. Şarkı söylemenin zorluklarıyla mücadale etmeyi seven Peyroux aynı zamanda besteci ve şarkı sözü yazarı. Yeni albümünde Beatles`tan aldığı "Martha, My Dear" gibi parçaların yanında kendi bestelerine de yer vermiş.

Ünlü şarkıcının bir önceki albümü "Careless Love" Amerika da gerek iki milyonu aşan satışı, gerek müzikleriyle kariyerinde önemli sıçrama yaratmıştı. Çoğunlukla caz şarkıcısı olarak bilinse de folk ve pop etkileşimi yüksek olan Peyroux müziklerini araya koyduğu kendi çizginin kalınlığı üzerinde yapıyor gibi görünüyor. Norah Jones, k.d. Lang, Cassandra Wilson gibi majör isimlerin prodüktörlüğünü yapan ve bu albümün de prodüktörü olan Craig Street, Peyroux`nun caz duyarlılığını müziklerindeki örgünün tamamına yaydığını ama ortaya çıkan işi salt bir caz albümü olmadığını söylüyor ki bunu zaten hepimiz görüyoruz. Albümde Peyroux`nun dışında gitar ve banjoda büyük bir usta Marc Ribot, basta Me`shell Ndegeocello gibi isimler yer almış.

Albümde en dikkat çeken parçalardan biri Beatles`ın "Martha, My Dear"a getirdikleri yorum. Bu parçayı bir başka şarkıcı Jenny Sheinmann ile birlikte yazmışlar, tam bir melankolik folk şarkısı. Parçanın gitarında Neil Young ve Johnny Cash`in davulcusu Charely Drayton, gitarında ise Seal gibi isimlerle çalan Chris Bruce yer almış.

Güzel sanatçı Mayıs sonunda İş Sanat sezon kapanış konserlerinde sahne almış, henüz yayınlanmamış albümünden parçalarını konserini izleyen şanslılara söylemişti. Bütün yaz boyunca turnede olacak Peyroux sıcağı sıcağına yayınlanan albümünü konserler ve programlarla sürekli gündemde tutacaktır kuşkusuz.

Cazkolik.com / 08 Haziran 2011, Çarşamba

BU İÇERİĞİ PAYLAŞIN


Cazkolik.com

  • Instagram
  • Email

Yorum Yazın

Siz de yorum yazarak programcımıza fikirlerini bildirin. Yorumlar yönetici onayından sonra sitede yayınlanmaktadır. *.